Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’de en riskli faylarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "En büyük tehlikeyi Pamukova-Geyve hattında, Gemlik körfezinde, Bandırma’da ve İzmir çevresinde görüyorum. Marmara Denizi’ndeki gerginlik daha sonra geliyor."
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Suriye'nin Hama kentinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi yorumladı: İsrail-Ürdün-Lübnan-Suriye'den geçen fay segmentlerinde ortalama 1000 yıldır stres biriktiren faylar harekete geçebilir.
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı.
Türkiye'nin deprem haritasının güncellenmesi için yürütülen çalışmalarda, Maraş Narlı'da yeni fay hattı tespit edildi. Prof. Dr. Sözbilir " Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz" dedi.
Kayseri Sarıoğlan Tatılı'da AFAD, MTA ve TBB iş birliğiyle paleosismoloji çalışması yapıldı. Yer radarı ve drone ile yapılan jeofizik araştırmalar sonucunda bölgede fay hattı tespit edildi.
'Bu fay hattının deprem üretmesi durumunda özellikle İzmir, Aydın, Muğla, Antalya bölgeleri büyük zarar görebilir. Kayadaki etkinin yanı sıra bu bölgelerde tsunami oluşabilir.'
'Nasıl yapıcağız onu? Fay hattı dediğin 16 km'ye, Japonya'daki 700 km'ye kadar iniyor.'
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin büyüklüğünü 4.2 olarak duyurdu.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir açıklarındaki depremin bölgedeki diğer fayları tetiklediğini söyledi.
'Sürekli aynı yanlışların tekrar ediliyor olması kabul edilemez.'
Anlamakta güçlük çekiyorum gerçekten. Bu kadar enkaz arasından, enkaz altında canlar varken, bazı insanlar bu kadar kötülüğü nasıl çıkarabiliyorlar!
'Bu faylara enerji transfer etmiş olabilir. Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır.'
'2018 J Seismol. Yayınlarına göre Malatya Fayı 7.4 büyüklüğüne varabilecek deprem üretebilecek kapasitededir.'
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 'Uzun bir süredir deprem üretmemiş. Bu da depremin yaklaştığı anlamına gelir' dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir'de deprem gerçekliğine işaret etti.
'Balıkesir merkezden geçen bu fay kırıldığında 6.5’ten büyük 7.2 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeline sahiptir.'
'4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalara girmeyin.'
İTÜ Jeoloji Bölümü Başkanı Prof. Ziyadin Çakır, 'Son deprem, 1999’dan beri beklenen İstanbul depremini etkileyen ve öne çeken en büyük deprem' değerlendirmesini yaptı.
'Ufak depremler bize bu coğrafyada hazırlık safhasında olduğunu, fayın aktif olduğunu ve büyük deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu işaret ediyor.'
'Ülkemizin her yerinde deprem üretebilecek aktif fayların olduğunu görebiliyoruz.'
Uzmanlar Yalova'daki depremi uyarıcı olarak niteledi, önlem çağrısında bulundu.
Ankara-İzmir arasında yapılan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Afyon bölümünde inşa edilen viyadüğün bir ayağının aktif fay hattı üzerine inşa edildiği ortaya çıktı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.