TÜİK'in açıkladığı verilere göre, en yüksek fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay 0,7 puan artarak yüzde 48,7'ye yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise yüzde 6,1 oldu.
‘Şapkadan tavşan çıkarma modelinden’ vazgeçilmeli diyen Prof. Dr. Işın Çelebi, ‘Hayat pahalılığı yükselerek sürüyor. Sözlere ve rakamlara güven kalmadı’ dedi.
'Sırtımıza alıp piyasada dağıtıyoruz. Sırtıma aldığım sadece bir torba giysi değil, sırtımıza zammı da yoksulluğu, adaletsiz gelir dağılımını da alıyoruz.'
Türkiye'de gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çeken Eğilmez, 'Orta sınıfın bir bölümü zenginler kategorisine terfi ederken büyük çoğunluğu yoksullar kategorisine düştü' tespiti yaptı.
TÜSİAD Başkanı Kaslowski, 'Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu kurumsuzlaşmadır' derken, TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, 'Faizleri bir müddet daha düşüremeyeceğiz' dedi.
Pandemi sonrası demokratik yaşamın ve ekonominin bazı tehditlerle karşılacağını kaydeden Acemoğlu, devlete gelir dağılımını düzeltmek için yeni görevler verilmesi gerektiğini savundu.
Prof. Dr. Haluk Levent, yasaklar ve tedbirler bittiğinde salgının yaklaşık 2.5 milyon potansiyel işsiz yaratabileceğine ve işsizlik oranının yüzde 20’lere ulaşabileceğine dikkat çekti.
Devlet sadece çalışamayacak kadar yaşlı ya da genç olanların evde oturmalarını isterken, geri kalan herkesin, hatta çocukların bile ölümleri pahasına çalışmaya devam etmelerini istedi.
Gelir dağılımı hesaplamalarında önemli bir referans noktası olarak kullanılan Gini katsayısındaki bozulma Türkiye'de adaletsizliğinin arttığını gösterdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.