Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, "İnsanlığın gözleri önünde bütün bir halkın yok edilmesine seyirci kalamayız, Filistin ölürse insanlık da ölür" diyerek İsrail ile ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıkladı.
1 Mayıs'ta Britanya Ticaret Bakanlığı ve İsrail’e silah satan BAE Systems fabrikalarının önünde protesto düzenlendi. Sendikaların yürüdüğü Trafalgar Meydanı'nda konuşan Filistin Büyükelçisi, Batı İsrail'e desteği kesmezse halkın bunu dayatacağını söyledi.
İsrail ordusunun saldırısında Gazze'de yedi çalışanını kaybeden Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK), bir ay aradan sonra Gazze'deki yardım çalışmalarını tekrar başlattı.
Columbia Üniversitesinde başlayan Fiistine destek protestoları İngiltere'de de yayılmaya başladı. Öğrenciler, öğrenciler, kampüslerdeki açık alanlarda toplanıp kamplar kurdu.
ABD'nin doğu yakasındaki Columbia Üniversitesi'nde Gazze işgalinin sona erdirilmesi için devasa polis operasyonunda 300 kişi gözaltına alınırken, batı yakasındaki UCLA'daki kampa İsrail yanlıları sopalarla saldırdı. Polis saatler sonra müdahale etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı (soykırım konulu) davaya müdahil olmaya karar verdik" açıklamasını yaptı.
ABD'deki üniversitelerde Filistin için düzenlenen eylemlerin merkez üssü Columbia Üniversitesi görülmemiş bir polis basınına uğradı. Polis, öğrencilerin işgal ettiği Hamilton Binası'na pencereden girip onlarca kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.
Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, enkaz altında kalan 10 binden fazla kişinin kayıp olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, Gazze'de kayıp kişiler de dahil toplam ölü sayısının 44 binin üzerinde olduğu kaydedildi.
Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesinde öğrenciler, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'de "soykırımın durması" çağrısıyla kampüslerinde eylem başlattı.
İsrail'de protestocular 'Refah'ı işgal edip daha fazla masumu öldürmek yerine rehineleri geri getirmek için ateşkes anlaşması' çağrısında bulunurken, Netanyahu müzakerelere sabotaj gibi açıklama yaptı.
İsrail'in açıklaması göre bir Türkiye vatandaşının Doğu Kudüs'te İsrailli bir polise bıçakla saldırmasının yankıları sürüyor. Bir dışişleri yetkilisi, "Olay bütün boyutlarıyla araştırılmaktadır" dedi.
Nikaragua’nın İsrail'e siyasi, mali, askeri desteğiyle Gazze'de soykırım işlemesini kolaylaştırdığı gerekçesiyle Almanya aleyhine açtığı davada, Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'e silah ihracatının durdurulmasına gerek olmadığına karar verdi.
İsrail'in Gazze'deki savaşı ateşkes çağrılarının gölgesinde sürerken, Kudüs'ün eski şehir bölgesinde bölgesinde bir Türkiye vatandaşının İsrail polisine saldırdığı ileri sürüldü. Açıklamaya göre, polisi bıçaklayan saldırgan olay yerinde vuruldu.
Filistinlilere yönelik soykırıma karşı dünya çapında protestolar artarken, ABD üniversitelerinde akademik özgürlük ve ifade özgürlüğü sadece üniversite yönetimlerinin ve İsrail yanlısı grupların değil, İsrail Devleti'nin de üst düzey saldırısı altında.
Sorbonne Üniversitesi öğrencileri Filistine destek gösterisi düzenledi. Öğrenciler kampüste çadırlarıyla kamp kurdu.
İsrail'e geçmeden önce Riyad'da Arap mevkidaşlarıyla toplantı yapan ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'a, "İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması karşılığı Gazze'de ateşkes için yaptığı olağanüstü cömert öneriyi süratle kabul et" çağrısı yaptı
ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ikilinin, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'de acilen ateşkes sağlanmasına ilişkin yürütülen görüşmeleri ele aldığı belirtildi.
ABD'li Senatör Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de etnik temizlik yaptığını belirtti. Sanders, "Netanyahu'nun Gazze'de etnik temizlik yaptığı tartışma götürmez bir konu. Gazze halkının yüzde 80'ini yerinden etti" dedi.
Direniş Çadırı gönüllileri AKP Genel Merkezi önünde İrail'le ticaret ilişkinisi protesto etti. Açıklamada, "Somut adımlar atın, meydanda hamaset atmayı bırakın. Filistin üzerinden duyar kasmayı bırakın" denildi.
Filistin ile Dayanışma Platformu Eskişehir’de eylem düzenledi. Platform Sözcüsü Aldemir: Artık çok daha net biliyoruz ki devlet kurumları İsrail ile halen yapmaya devam ediyorlar. Göstermelik kısıtlamalarınız gerçekleri gizlemeye yetmiyor.
Filistin yanlısı eylemciler, ABD'nin başkenti Washington'da yılın en önemli etkinliklerinden biri sayılan Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Yemeği'ne damga vurdu. Eylemiler gazetecilere, "Bu bir soykırım, gerçeği söyleyin" diye seslendi.
Gazze'deki katliamı sürdüren İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, olası uluslararası tutuklama emri nedeniyle çok endişeli olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre Netantahu, uluslararası yetkililerle sürekli telefonda konuşuyor ve özellikle ABD'ye baskı yapıyor.
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in soykırım uyarılarına rağmen Refah'a birkaç gün içinde girmesinin beklendiğini söyledi. Abbas, ABD'ye İsrail'i engelleme çağrısı yaparken, Gazze'den sonra sıranın Batı Şeria'ya geleceği uyarısında bulundu.
ABD'de çok sayıda üniversitede Filistin'e destek için düzenlenen eylemler Nakada'ya da sıçradı. Önde gelen üniversitelerinden McGill'de de öğrenciler kamp kurarak protestoya başladı.
Gazze'de olası ateşkes için umut yeniden artarken, Hamas'ın askeri kanadı kassam Tugayları iki erkek rehinenin görüntülerini yayınladı. On binlerce İsrailli de dün gece, Başbakan Netanyahu'nun Hamas'la takas anlaşması yapması için sokaktaydı.
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas ile esir takası anlaşması yapılması halinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine olası kara operasyonunu askıya alacaklarını bildirdi.
İspanya'da aydınlar Gazze için ateşkes talebiyle bir araya geldi. Aralarında İspanyol sinemacı Pedro Almodovar'ın da bulunduğu bir grup aydın ve sanatçının yayınladığı "Ne terörizm, ne soykırım!" başlıklı manifestoya 12 bini aşkın kişi imza attı.
İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin kendisi hakkında yakalama kararı çıkaracağı haberlerine karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi: Dünyanın tek Yahudi devletinin, liderleri ve askerlerinin yakalanması tehdidi kabul edilemez.
BM Mayın Eylem Servisi (UNMAS) yetkilisi Pehr Lodhammar: İsrail saldırılarında yıkılan binalar nedeniyle Gazze'de 37 milyon ton moloz ortaya çıktı. Bunların kaldırılması için 100 tırla 14 yıllık bir çalışma gerekiyor.
Avrupa'nın önde gelen sosyal bilimler üniversitelerinden Sciences Po'nun öğrencileri, İsrail saldırısı altındaki Filistinlilerle dayanışma için okulun kapısında barikat kurdu. Öğrenciler, kurumun İsrail'i kınamasını istiyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.