Kanal İstanbul ve Akkuyu Nükleer Santralı gibi tartışmalı projelerde inat sürüyor. İktidar risk almaktan korkan yatırımcı için merkezi görevlendirecek, merkez projelere teminat sağlayacak.
AKP'li milletvekilleri tarafından sunulan teklif, büyük projelerin menkul kıymetleştirilerek finanse edilmesine imkan sağlanıyor. Değişiklik akla Kanal İstanbul projesini getirdi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan, deprem vergilerinin yardım için kullanılmadığını belirtti, 'Toplanan para bütçe açıklarını kapatmak için kullanılıyor' dedi.
İhanetin gözümüzün önünde nasıl işlendiğini 10 başlıktan elbette çok daha fazlasıyla kayıtlara düşmek mümkün, bu yazı sadece 23 Haziran için bir hatırlatma. İhanetin bedeli olabilsin diye...
Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanının satılacağı iddialarına karşı şirketler sessiz. Satış sürecindeki üçüncü köprüde özel sektörün lehine ödeme koşulları değişiyor.
Prof. Dr. Özatay, dört adımda sıraladığı krizden çıkış stratejisinde, 'Mega projelere başlanmayacağı açıklanmalı. Arsa rantını azaltmak için rant vergisi gelmeli' dedi.
Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve bazı otoyollar için gelecek hafta Hazine'den 3 milyar 650 milyon TL garanti ödemesi yapılacak.
TEPAV raporunda, AKP’nin vergi indirimi ve seçim müjdelerinin riskleri artırdığına, mega projelerin de bütçeye etkisinin tam bilinemediğine dikkat çekti.
Ekonomideki düzenlemeleri içeren torba yasa teklifi, mega projelerden KİT’lere, İller Bankası’ndan belediyelere kadar pek çok kritik değişiklik öngörüyor.
Mega projelerin müteahhitlerine ödenen milyarlarca lira bütçede, dar gelirlilere yapılan ödemelerin yazıldığı 'hane halkına yapılan transferler' altına gizlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, mega projelere Hazine'den 2017 yılı için 1 milyar 743 bin 637 TL ödendiğini açıkladı.
Peki Türkiye'nin gerçekten böyle dünyanın en büyükleri arasına girecek bir havalimanına ihtiyacı var mıydı? 3. Havalimanı'ndan yapılacak uçuşlar güvenli mi?
Türkiye'nin şu anda Avrupa açısından ifade ettiği şey, enerji kaynaklarının Avrupa ülkelerine sevk edilmesinde transit ülke olmasıdır, bu sebepten stratejik değere sahiptir, Nokta...
Ekolojik, sosyal ve ekonomik etkileri ÇED raporlarıyla ortaya konmamış, tartışmalı, kamu yararı muğlak projelere Avrupalı bankaların finansman sağlaması söz konusu olmamalı ama oluyor.
Avrasya Tüneli, Marmaray ve Osmangazi Köprüsü gibi köprülere verilen Hazine garantisi ve şehir hastanelerine ödenecek kiralar bütçe açığının yüzde 10'unu oluşturuyor.
Dün açıklanan vergi artışları içinde en çok Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılan yüzde 40 artış dikkat çekti. Hazine garantisi verilen mega projelerin zamlara neden olduğu belirtiliyor.
Büyük müteahhitler, mega projeler için özel bir fon ya da sigorta sistemi istiyor. Tahsilat sürecini ‘riskli’ bulan müteahhitler, güçlü garanti bekliyor.
Kalkınma Bakanlığı, finansal piyasalarda meydana gelen dalgalanma sebebiyle mega projelere ilişkin kaynak sıkıntısı yaşanabileceği uyarısı yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.