Merkez Bankası, beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun sürdürüleceği yinelendi.
Sekiz aylık dönemde konut kredisi faizleri 150 baz puan, ihtiyaç kredisi faizleri 240 baz puan, ticari kredi faizleri 275 baz puan, taşıt kredisi faizleri 300 baz puan arttı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli'nin "Merkez Bankası dolara müdahale etmeli" açıklaması doları düşürmek için dövizini bozdurması için çağrı yapılan vatandaşın kafasını karıştırdı.
Merkez Bankası'nın 14 Eylül’deki toplantıda faizleri sabit tutması bekleniyor. Piyasa, PPK notlarında önemli ve öncekilerden farklı bir söylem olup olmadığına bakacak.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gedikli, "Kurların daha fazla aşağı gitmesi riskli" diyerek, Merkez Bankası'nın kurlara müdahil olması gerektiğini söyledi.
Bankacılık sektörü toplam mevduatı, 31 Ağustos ile biten haftada 24 milyar 457 milyon 403 bin lira azalarak 1 trilyon 606 milyar 850 milyon 313 bin liraya geriledi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, enflasyondaki artışın hayal kırıklığı yarattığını ancak aralıkta tek haneye ineceğini belirtirken, yabancı kurumlar enflasyon beklentilerini yükseltti.
Merkez Bankası, gıda, enerji, giyim ve dayanıklı tüketim mallarındaki artışa dikkat çekti, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğiliminin yükseldiğini vurguladı.
Dolaşımdaki 200 liralık banknot sayısı bir yılda 9.7 milyon adet azaldı. Piyasadan yaklaşık 2 milyar liralık 200 TL banknot çekildi.
Merkez Bankası’ndan 6.4 milyar liralık ödeme alan Hazine Müsteşarlığı yıl sonuna kadar kamu bankaları ve kurumlarına 6.5 milyar lira kaynak aktaracak.
Haziran ayı konut fiyat endeksine göre, İstanbul'da konut fiyatları yüzde 10,50 artarak enflasyonun gerisinde kaldı. Aynı dönemde enflasyon yüzde 10,9’du.
Merkez Bankası’nın Resmi Rezerv Varlıkları temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1 azalarak, 107,6 milyar dolar oldu. Döviz varlıkları ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 azaldı.
Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Gıda Komitesi'nde toplantısında çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildi.
Türkiye’nin yurtdışı varlıkları 223,7 milyar dolar, yükümlülükleri ise 647,8 milyar dolar oldu. Net uluslararası yatırım pozisyonu haziranda 424,2 milyar dolar açık verdi.
Kısa vadeli dış borç stoku haziranda 108.8 milyar dolara yükseldi. Bankalar kaynaklı borç yüzde 8.4, diğer sektörlerden kaynaklı borç ise yüzde 14.6 arttı.
BDDK tarafından bankaların, Merkez Bankası’nda tuttuğu zorunlu karşılıkların dikkate alınma oranı yüzde 50’den yüzde 100'e yükseltildi.
Merkez Bankası'nın ağustos ayı beklenti anketine göre, dolar yıl sonunda 3.7199 TL olacak. Bir önceki ankete göre ise dolar/TL için 3.7492 tahmini yapılmıştı.
Merkez Bankası, gıda enflasyonunu sınırlamaya yönelik tedbirlerin geniş bir yelpazede ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Çok araçlı bir tedbir setine ihtiyaç var" dedi.
Merkez Bankası'na göre, enflasyonda özellikle baz aldığı 'çekirdek gösterge'lerde yıllık enflasyon arttı, çekirdek enflasyonun ana eğiliminde ise sınırlı yükseliş oldu.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan, Saray'daki mevkidaşlarının aksine Merkez Bankası'nın faiz politikasına destek çıktı.
Mayıs 2017 döneminde finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı 2 milyar 774 milyon dolar artarak, 199 milyar 968 milyon dolara yükseldi.
Enflasyon raporunun açıklandığı dün sakin seyreden dolar/TL 3.53'ün üzerinde hareket ederken, euro/TL 4.1887 ile tarihi zirveyi gördü.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yıl sonu TÜFE artışı tahminini yüzde 8.5'ten yüzde 8.7'ye yükselttiklerini açıkladı.
Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 21 Temmuz itibarıyla 1,9 trilyon liraya yükselirken, sektörün toplam mevduatı 1,6 trilyon liraya geriledi.
Yüksek enflasyon nedeniyle para politikasında sıkı duruşunu koruyan Merkez Bankası, beklendiği gibi faizleri değiştirmedi, gerek duyulursa ek sıkılaştırmaya gidilebileceğini aktardı.
Haziranda yükselen Reel Kesim Güven Endeksi, temmuzda tekrar düşüşe geçti. Endeksin düşüşünde son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve genel gidişat etkili oldu.
Piyasalar iki merkez bankasının kararlarına odaklanacak, Fed’in bilanço küçültme sinyalleri vermesi, Merkez Bankası’nın ise ‘sıkı duruş’a devam etmesi bekleniyor.
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı geçen hafta 3,8 milyar TL azalışla 1,62 trilyon TL’ye gerilerken, kredi hacmi de 5,8 milyar TL azalarak 1,9 trilyon TL oldu.
Kısa vadeli dış borç stoku 104,3 milyar dolara çıktı. Borcun yüzde 51'lik kısmı dolar cinsinden gerçekleşirken, bankacılık sektörünün borç stoku yüzde 1,5 yükseldi.
Döviz kredisi kullanan Türkiye'deki şirketler için tehlike çanları çalıyor. Merkez Bankası, döviz kredilerinin kur artışlarıyla şirket iflaslarını tetiklediğini tespit etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.