Merkez Bankası'nın doları tutmak için yeteri kadar rezervi kalmadığına işaret eden Yeşilada, en fazla iki ay içinde 21 Aralık 2021'deki türde bir döviz depreminin yaşanabileceğini belirtti.
Enflasyon Araştırma Grubu, 'Rezervlerde 32 milyar dolar artış olması gerekirken, 7 milyar dolar artış var. Farkın kuru tutmak amaçlı rezerv satışı olduğunu tahmin ediyoruz' tespiti yaptı.
Sabaha saatlerinde kurlardaki yükseliş hızlandı. Dolar 15,63 TL seviyesinden 15,88 TL seviyelerine doğru tırmanırken, euro 16,33'lerden 16,69 TL seviyelerine çıktı.
Sağlam, 'Swap hariç net döviz rezervleri eksi 47 milyar dolara inmesine rağmen müdahale için çok yoğun döviz satışları devam ediyor' değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Gürses, 'Arka kapıdan rezerv satışı, kötü yönetimin, riskli 'icadın' hasarının, bir içi boş teorinin yanlışlığının üstünü örtmek için yapılıyor artık' tespitinde bulundu.
Zelyut, 'Bu 15 savunmasında dört günlük yakılan dolar miktarıdır. Rakamın vade uzadığında çok daha büyük miktarlara gittiğini de biliyoruz' tespitinde bulundu.
Merkez Bankası verilerine göre, 6 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları arttı. Net rezervler ise 17 milyar dolardan 15 milyar dolar seviyesine geriledi.
128 milyar dolar rezerv erimesini ortaya çıkaran isimlerden biri olan Bürümçekçi, döviz kurunu dengede tutmak için TCMB'nin bu yılın ilk çeyreğinde 24,3 milyar dolar döviz sattığını söyledi.
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 29 Nisan haftasında 106,87 milyar dolar seviyesine geriledi. 15 Nisan haftasında rezervler 112,3 milyar dolar seviyesindeydi.
Dünya Altın Konseyi analistleri TL'deki zayıflama ve artan fiyatların tüketiciyi alım yapmaktan alıkoyduğunu bildirdi.
Eğilmez, 'Öyle tahmin ediyorum ki dünyanın geleceğinde uzun vadede dolar egemenliğini sürdüremeyecek, bölgesel rezerv paralar oluşacak' değerlendirmesinde bulundu.
Reuters ihracatçının TCMB'ye satmak zorunda olduğu döviz geliri payının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkacağını yazdı. TCMB, bu geliri kuru belli bir seviyede tutabilmek için kullanıyor...
Ekonomist Atilla Yeşilada, enflasyon yapılması gereken üç önemli noktayı açıkladı, Merkez Bankası'nın dövize müdahale ettiğini, rezerv bittiğinde yükselişin başlayacağını belirtti.
Ekonomist İbrahim Kahveci, iktidarın, herkesin elindeki dövizi toplamaya çalışmasına rağmen Türkiye'nin '1 cente muhtaç bir ülke' haline geldiğini vurguladı.
CHP’li Gürsel Erol, Elazığ’da bulunan maden rezervi için ‘Karadeniz'de bulunan doğal gaz Maden'de bulunan rezervden ülke ekonomisine daha az katkı sağlayacak bir kaynak’ diyerek uyarmıştı.
11 Mart haftasında TCMB'nin net rezervlerinde de hızlı düşüş izlendi. Bankanın net rezervleri 18,1 milyar dolardan 15,9 milyar dolara geriledi.
Dolar ve euro cinsi rezervleri bloke edilen Rusya'nın 2 bin 300 tonluk dev altın rezervini kullanması da kolay olmayacak. Bloomberg, dikkat çeken analizde Türkiye-İran örneğine işaret etti.
ABD ve Avrupa Birliği tarafından dondurulan rezervlere ilişkin konuşan.Siluanov, ülke rezervlerinin 300 milyar dolarlık kısmını yaptırımlar nedeniyle kullanamadıklarını söyledi.
Merkez Bankası'nın 4 Mart haftasına ilişkin verilerine göre, brüt döviz rezervleri bir haftada 113,1 milyar dolardan 110,3 milyar dolara geriledi.
Merkez Bankası'nın rezervlerinde 25 Şubat haftasında gerileme görüldü. Brüt rezervler 114,01 milyar dolardan 113,14 milyar dolar seviyesine geriledi.
TCMB Para Politikası Kurulu, şubat ayı toplantı özetinde para takasının (swap) kademeli olarak azaltılması ve döviz rezervlerinin artırılmasına odaklanılacağı belirtildi.
Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervler 5 milyar 799 milyon dolar artış ile 10 milyar 532 milyon dolara yükseldi.
Yeşilada, 'Esasında Türkiye'de yabancı yatırımcı kalmadı, çıkışta olmayacak. 600-800 milyon dolar satarak altı ay civarında mevcut dolar rezervlerle doları kontrol edebiliriz' dedi.
Azerbaycan petrol fonu Sofaz'ın 1 milyar euroluk depo hesabı girişinin tamamlandığı hafta Merkez Bankası'nın rezervlerinde de artış olduğu gözlendi.
Yardım, Türkiye gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında sekiz günlük gaz kaldığını, önceden alınması gereken tedbirlerin alınmadığını vurguladı.
Zelyut, 'AKPzararı bilerek verdi demiyorum ama işin kolayına kaçmak, sorunların kenarından dolaşmak an itibari ile sanayimizi büyük bir çöküşün kenarına getirdi park etti' dedi.
Rusya'nın uluslararası rezervleri bugüne kadarki en yüksek seviye olan 638,2 milyar dolara yükseldi. Artışın başlıca nedeni olarak bütçe kuralları kapsamında döviz satın alımı gösterildi.
Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 2022 yılının ilk haftasında gerileme gösterdi. Brüt rezervler, 7 Ocak haftası itibariyle 109,45 milyar dolara geriledi.
Kara, Merkez Bankası'nın aralıkta yakın tarihin en büyük rezerv satışını yaptığını belirtti. Bir önceki kaybın 128 milyar doların sıfırlandığı 2019 yerel seçimleri öncesinde olduğu görüldü.
Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın toplam rezervlerinde doların payının yüzde 22,2'den yüzde 16,4'e (96 milyar dolar) gerilediği kaydedildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.