TİHV, 8 yıl sonra Türkiye’yi değerlendirecek olan BM’ye bağlı İşkenceye Karşı Komite’ye rapor sundu: İşkenceciye takipsizlik, işkence görene karşı dava var. AYM cezasızlık politikasını tahkim etti. Tecrit olağan rejim haline getirildi.
HDK, TİHV ve İHD, Suriyeli göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, iktidarın sorumluluğuna işaret edildi.
Mahpus Şefik Esen'in cenazesinin açık yaralarla ailesine teslim edilmesinin insan onuruyla bağdaşmadığını söyleyen TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba, "Her insanın hakları vardır ve buna uygun davranılması gerekiyor" dedi.
TİHV'in 2023 raporuna göre, işkence ve kötü muameleye uğradığını belirten 781 kişi vakfa başvurdu, gözaltı sürecinde ise bir yılda altı kişi öldü.
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, 30 Ağustos Zorla Kaybedilenler Günü’ne dair hazırladığı raporda, 'Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu' kurulmasını talep etti.
Demans tanısı konulan Aysel Tuğluk, Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’na günü birlik götürülmüştü. ATK’nın hazırladığı bu son raporda da Tuğluk için ‘Cezevinde kalabilir’ denildi.
İHD ve TİHV, 26 Haziran İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, sokak ve açık alanlarda işkence ve kötü muamelenin görülmemiş boyuta ulaştığına dikkat çekti.
2022’nin ilk 4 ayında 23 insan hakları savunucusuna toplamda 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 211 yıl 4 ay 10 gün hapis cezası verildi.
TİHV raporuna göre, işkence ve kötü muamele gördüğü için başvuru yapanların 616’sı 2021 yılında işkenceye gördüğünü bildirdi. Bu sayı, 30 yılın en fazla işkence başvurusu.
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında suç duyurusunda bulunulduğunun Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından paylaşılmasına İHD ve TİHV ortak açıklamayla tepki gösterdi.
TİVH, zırhlı araçların çarpması sonucu son dört yılda yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin rapor açıkladı.
Barış Akademisyenleri, 6-7 Eylül’de hedef alınanlar için olduğu gibi, 'eksik yurttaş' kabul edildi. Kayyım atamaları Kürtlerin de aynı eksiklikle malul kabul edildiğini gösterdi.
19-22 Aralık Katliamı’na ilişkin konuşan avukat Erdoğan Akdoğdu, “Bizim zindanlarımızın geçmişi mücadele ve direnişle dolu. Dün böyleydi bugün de böyle” dedi.
'Hafızayı, kayda geçirmenin çok önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü kendilerince hakları ihlal edip başka bir gerçeklik kurmaya çalışanlar önce geçmişi yok ederler.'
İşkencenin mutlak olarak yasaklandığına dikkat çeken STK'lar, neyle suçlanırsa suçlansın kimsenin işkence ve kötü muameleye maruz bırakılamayacağını yineledi.
'Komisyon, ülkenin en yüksek anayasal yargı organı olan Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararlarını dikkate almayarak –tanımayarak- karar almaktadır.'
'İşkence ve diğer kötü muamele dün de bugün de ülkemizin bir gerçeğidir; sadece 2021’in ilk 10 ayında TİHV’e yapılan 815 başvuru bile bunu gösteriyor.'
TİHV Akademi'nin hazırladığı bilgi notuna göre 2015-2019 yılları arasında sosyal medya paylaşımları nedeniyle, 4 bin 684 kişi gözaltına alınırken 2 bin 357 kişi tutuklandı.
İHD ve TİHV 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıldönümünde gözaltına alınanlara ilişkin açıklama yaptı.
TİHV, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yeniden yargılandıkları davanın 30 Eylül'de görülecek duruşması için dayanışma çağrısında bulundu.
TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verilerine göre, 1 Mart-31 Ağustos tarihleri arasında 1098 hak savunucusu gözaltına alındı.
TİHV, Afganistan’da insan hakları savunucularına yönelik saldırıların endişe verici hale geldiğini ifade etti ve insan hakları savunucularının korunması için acil çağrıda bulundu.
EŞİK’in 'Tecavüz ve çocuk cinsel istismarı faillerini kim koruyor?' sorusunun yanıtı TİHV raporunda
Geçen yıl işkence ve kötü muamele iddiasıyla TİHV’e başvuranların sayısı, 2018’e oranla yüzde 11, işkence gördüğünü dile getiren kadınların sayısı ise yüzde 10 arttı.
TİHV İstanbul Temsilciliği ve İHD İstanbul Şubesi, hazırladıkları '26 Haziran 2021 İtibariyle Türkiye’de Değişik Boyutlarıyla İşkence Gerçeği' adlı raporu açıkladı.
TİHV raporunda; Covid-19 salgınının merkezileştirme ve militarizm için bir fırsat olarak görüldüğü belirtildi.
TİHV'in hazırladığı raporda; LGBTİ+'lara dönük nefret ve ayrımcılık diline son verilmesi çağrısı yapıldı.
Artı TV'de ekrana gelen Söz Sırası programının konuğu TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı oldu.
TİHV raporuna göre, 4 yılda, toplantı ve gösteri özgürlükleri karşısında 4 bin 771 ihlal yaşandı.
TİHV Akademi, 2015-2019 yılları arasını kapsayan toplantı ve gösteri özgürlüğü ihlallerini inceledi. Söz konusu dönemde toplantı ve gösteri özgürlüğüne yönelik 4 bin 771 ihlal yaşandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.