Aktaş, 'Ocak artışı yüzde 12 olursa tüketici fiyatlarındaki yıllık oran yüzde 50'ye dayanacak. Aralık sonunda yüzde 36.08 olan yıllık artış, ocak sonunda yüzde 49.89'a çıkacak' dedi.
Temmuz ayı itibarıyla son bir yılda tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 18.95 olurken, gıda enflasyonundaki artış yüzde 24.92 oldu. Gıdadaki fiyat artışları ise üreticiye yansımadı.
Nisanda iki yılın zirvesine çıkan enflasyonla ilgili TCMB, tüketici fiyatlarında üretici fiyatları kaynaklı baskıların sürdüğünü, artışta en belirgin katkının enerjiden geldiğini belirtti.
TCMB'nin mart ayı enflasyon değerlendirmesinde üretici fiyatlarında etkili olan unsurlar arasında Türk Lirası'ndaki yakın dönemdeki görünümü de sayıldı.
Tüketici fiyatları bazında martta en yüksek fiyat artışı yüzde 45,37 ile sivri biberde gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 93,2 ile bankayla para havale ücreti oldu.
Tüketici fiyatlarının yüzde 1.36 arttığı temmuzda dört kişilik bir ailenin açlık sınırı hazirandaki 1,971 liradan 1,981 liraya, yoksulluk sınırı 6,818 liradan 6,854 liraya çıktı.
Enflasyon, mayısta yüzde 0.95 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 19.50'den yüzde 18.71'e geriledi, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 artış gerçekleşti.
Merkez Bankası, şubat ayı fiyat gelişmeleri raporunda, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskısının sürdüğünü belirtti.
TCMB'nin ocak ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, finansal koşullardaki sıkılığın etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğü belirtildi.
Geniş kanı, enflasyonun sabit ve dar gelirlilerin aleyhine olduğu, fakirleri daha fakirleştirdiği, zenginleri de daha zenginleştirdiği, bu kanı önemli ölçüde doğru ama hiç de yeterli değil.
Eylül ayının zam şampiyonu domates oldu. Tüketici fiyatları bazında eylülde bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 35,30 ile domateste görüldü.
Birçok sektörde işler durma noktasına gelirken, dövizden kaynaklı olarak iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Tüketici fiyatları katlanarak artacak.
Merkez Bankası, mayıs enflasyonuyla ilgili değerlendirmesinde, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının önemli ölçüde arttığını belirtti.
TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları aralıkta aylık yüzde 0.69 yıllık yüzde 11.92 arttı. Beklenti aylık yüzde 0.59, yıllık yüzde 11.81 artış yönündeydi.
Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, tüketici fiyatları bazında kasımda en yüksek artış yüzde 45,29 ile domateste oldu.
Enerji ve petrol başta olmak üzere girdi maliyetleri artan sektörler, fiyatlarına zam yaptı. Lokantasından oteline, okulundan servisine maliyet baskısını gören fiyat artırdı.
TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları bazında mayıs ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 30,18 ile umreye gidiş ücretinde görüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.