Merkez Bankası, swap işlemlerinde kullanılan Türk Lirası faizini yüzde 10,25'ten yüzde 11,75'e yükseltti. Dolar, bu karat sonra 7,95'ten 7,92 seviyesine geriledi.
Türk Lirası ile Güney Afrika Randı'nı kıyaslayan DZ Bank araştırmasına göre, rand son dört yılda dolar karşısında yüzde 20, TL yüzde 60 değer kaybetti. Bunun sebebi alınan siyası kararlar...
Merkez Bankası verilerine göre, reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında 1,59 puan azalarak eylül ayında 62,2 ile tarihi düşük seviyeye geriledi.
Vadelerine göre TL mevduata ödenecek vergiler indirilirken, döviz ve altın alım işlemlerinden alınan BSMV tekrar binde 2'ye indirildi. Kararın ardından dövizde bir miktar gerileme görüldü.
Mevcut durumda TL cinsinden para tutmak net zarar getirmektedir. Bu da özellikle Türkiye’deki banka mevduatlarının büyük bir hızla dolarize olmasına yol açmaktadır.
Dolar/TL'deki yükseliş ise hız kesmeden devam ediyor. Dolar kuru, 7,55 seviyesini aşarak rekor tazeledi. Euro/TL kuru ise yeniden 8,93 seviyesinin üzerinde seyrediyor...
Türk Lirası'nda görülen erime giderek hızlanıyor. Güne yüksek seviyelerden başlayan dolar kuru 7,48'ler seviyesine çıkarken, euro 8,84'lü seviyelerle tarihi zirveleri gördü.
Dünya para birimleri arasında en çok değer yitiren Türk Lirası oldu. Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi çeşitli para birimleri değer kazanırken TL, yüzde 5'ten fazla değer yitirdi.
Gazete, TL'deki değer kaybını konu aldığı haberinde, 'Türkiye için iki yıldan daha az zamanda oluşan ikinci kur krizi, pandemiyle birleşerek ekonomik çöküş riskini artırıyor' denildi.
Merkez Bankası, faiz artırmadan piyasaya daha sıkı koşullarla Türk Lirası vererek TL'yi dolar karşısında değerli kılmaya çalışırken, dolar/TL haftaya 7,35 seviyesinden başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik sarf ettiği, 'Bize ders mi veriyorsunuz?' sözlerine yanıt veren Babacan, 'Demek ki ders alması gerekenler var, kötüye gidiyor' dedi.
Merkez Bankası, açıklamasında, 'Reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için Türk Lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranları artırılmıştır' ifadesine yer verdi.
The Times gazetesi, Türk Lirası'nın bu yıl içerisinde yüzde 20 değer kaybettiğini ve ekonomistlerin bu durumdan Cumhurbaşkan Erdoğan'ı sorumlu tuttuğunu yazdı.
Oysa gerçek, ona inanmasak da, pazarda, çarşıda, kasapta, emeklinin cebinde, işsizin buzdolabında, piyasalarda olan şeydir. Sokağın dolaysız fotoğrafı tarih yazar, gerçeği doğrular.
WSJ, Türkiye'nin en çok borcu İspanyol ve Fransız bankalarından aldığı, TL'deki değer kaybının devam etmesi halinde bunun euro üzerinde yayılma etkileri olabileceği ifade edildi.
'Sürekli kriz senaryolarının emrine girerek, Hükümetimizi ve bakanlarımızı hedef alan propagandaların amacını ve siyasi adresini biliyoruz.'
Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybını yakından takip eden Bloomberg'de yer alan bir habere göre, bazı uzmanlar faiz artırımının gündeme gelmesini bekliyor.
Uluslararası finans platformları Türk Lirası işlemlerini askıya alırken, bunun gelecek dönemde Türkiye ekonomisine faturasının ne olacağı merak ediliyor...
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TL'deki baskının sürmesi halinde Türkiye'de faiz oranlarının yükseleceği tahmininde bulundu. Fitch'e göre IMF programı olasılığı çok düşük.
İngiliz Economist dergisinin bu haftaki sayısında yayımlanan bir makalede, Türkiye'nin zayıf bir bankacılık sektörü uğruna Türk Lirası'nı savunmaya çalıştığı yorumu yer aldı.
Avrupa'nın uluslararası takas kuruluşu Euroclear Bank ve Clearstream Banking ortak iletişim platformları Bridge üzerinden Türk Lirası işlemlerini 18 Mayıs'tan itibaren askıya alıyor.
Salgının, Türkiye’nin tam bir ödemeler dengesi krizine girmesi tehdidini beraberinde getirdiği belirtiliyor.
Reel efektif döviz kuru mart ayında 72,87 olarak açıklandı. Bir önceki ay kur 75,13 seviyesindeydi. Böylece Türk Lirası, değer kaybını üst üste dördüncü aya taşımış oldu.
Bankaların swap limitlerinde birleştirmeye gidildi. Yeni düzenlemeyle döviz karşılığı Türk Lirası swapta pozisyonun kullanılmayan kısmı swap limitine aktarılabilecek.
Son üç ayda Türk Lirası, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında dolara karşı en kötü performansı gösteren para birimi olarak birinci sırada yer aldı.
Commerzbank, enflasyon beklentisinin ikna edici olmadığını belirtti, gelişen piyasalarda risk iştahı düştüğünde TL'nin de sert biçimde zayıflayabileceği uyarısı yaptı.
Merkez Bankası'nın Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti.
Prof. Dr. Kozanoğlu, Türkiye piyasalarında bir günde dünya işlem hacminin binde 2'sine denk gelen 19 milyar dolarlık işlem yapıldığına dikkat çekti.
Morgan Stanley, geçen hafa ortaya çıkan ve Türk Lirası'ndaki yanlış işlemden kaynaklanan 140 milyon dolar zararı soruşturuyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.