Gürses, 'Mali piyasada hangi fiyat doğru? Satın alma gücünü ölçen hangi enflasyon verisi doğru? Tüm bu sorular, ekonomik birimlerin gözünde berraklıkla yanıtlanamıyor' dedi.
Bankacılık hisseleri ‘hareketli’ günler geçirirken, kamu bankası Halkbank'tan hisse geri alım hamlesi geldi.
Gürses, 'Rezervleri eriten, sadece 50 milyar dolar açık pozisyon yaratan Ankara, önüne kim çıkarsa dövizine talip oluyor; bireyler, şirketler, kurumlar, merkez bankaları, devletler...'dedi.
Gürses, Rusya'dan Akkuyu için gelecek finansmana değinerek, 'Sadece nükleer santral sözleşmesinde inşaat sürecini hızlandıracak masum bir finansal transfer mi?' diye sordu.
Gürses, Kavcıoğlu ile sanayiciler arasında yaşanan tartışmaya ilişkin, 'İSO'daki toplantı salonunun ortasında bir ceset vardı ama kimse bundan açıkça bahsetmedi, yokmuş gibi davrandı' dedi.
Gürses, 'Refah ülkelerinin yurttaşı kazandığı 1 dolarla bir adet alabildiği ürünü sizin ülkenizde üç adet alabiliyor. Buna sevinen ucuz ülke siyasetçileri, bunu övünç olarak sunuyor' dedi.
Gürses, 'Hükümet, seçime kadar 'çarkları çevirmekte zorlanmasınlar' diye olacak ki işveren kesimine siyasi bir rüşvet vermiş. İşçilerden altı aylık 'enflasyon avansı' alarak' dedi.
Bankaların geçen yılın aynı dönemine göre kârlarını 5 kat artırdığını söyleyen Gürses, 'Faiz lobisi' edebiyatına meraklılar iyi bakmalı' dedi.
Gürses, 'Bu kararları alan bürokratlar belli ki 'emir demiri keser' kafasında, siyasi direktif gelince nedenleri ve sonuçlarını düşünmeden, sorgulamadan yazıp ilan etmişler' dedi.
Bakan Nebati, dünkü açıklamasında 241,3 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtiklerini söyledi. Ancak, uzmanlara göre, veriler vergi gelirlerinden herhangi bir vazgeçişin olmadığını gösteriyor.
Gürses, 'Arka kapıdan yapılan döviz satışına hiç ara verilmedi, beş ayda net 35 milyar doları buldu. Brüt olarak ise çok daha fazlasının satıldığı malum' değerlendirmesi yaptı.
Ekonomist Gürses, 'Arka kapıdan rezerv satışı, kötü yönetimin, riskli 'icadın' hasarının, bir içi boş teorinin yanlışlığının üstünü örtmek için yapılıyor artık' tespitinde bulundu.
Gürses, 'Ankara'da kimse tek adam rejiminin yanlışının hane halkını nasıl yakıp kavurduğunu bilmiyor gibi bu politikanın terk edilmesi gerektiğini söyleyemiyor, teklif dahi edemiyor' dedi.
Gürses, 'Ankara, ekonomi havuzunda kendi yarattığı koskocaman deliğin hasarını, farklı musluklarla telafi edeceğini sanıp her yeni güne bir kararla giriyor' dedi.
Gürses, 'Reform takip toplantısını hatırlayan var mı? Zira hiç yapılmadı. Reform maddesi olarak sayılan, ilan edilen takvime uygun yapılmış kaç gerçekleşme var?' diye sordu.
Gürses, 'Yaşananların sebebi Türkiye'deki iş bilmezlik değil, siyasi krizin en derin noktasında her manevranın daha da dibe doğru itmesinden başka bir şey olmadığıdır' dedi.
Ekonomist Uğur Gürses, 'Türkiye'nin bugün yeni bir büyük banknot kupürüne ihtiyacı var mıdır? Yanıtım evet, ne yazık ki. Bu tercihe kalmış bir durum da değil' değerlendirmesi yaptı.
Gürses, Merkez Bankası'na ilişkin önemli bir iddiada bulundu. Gürses, kurumda genel müdür seviyesinde görev yapmış bazı yöneticilerin Anadolu'daki şubelere gönderildiğini öne sürdü.
Ekonomist Gürses, Merkez Bankası'nın dünkü metnine ilişkin, 'Bu metinlerin bir anlamı kalmadı çünkü gerçekten enflasyon ve ekonomik görünümle ilgisi olmayan metinler' dedi.
Ekonomist Uğur Gürses, 'TÜİK'in sabah yayımladığı umutsuzlaşan genç kuşak fotoğrafına, akşam saatlerinde Tarkan'ın şarkısının yayımlanması güzel bir tesadüf değilse nedir?' dedi.
Gürses, 'Biri iktidara zarar vermek istersen ne yapmak istersin diye sorsa, enflasyonun patlatılması derdim. Kim ister sokaktaki insan zarar görsün. Ama iktidar kendi eliyle patlattı' dedi.
Gürses, 'Bakan Nebati, negatif reel faiz taahhüdü ile bugünün tarihine, ulusal parasına erime taahhüdü veren ilk hükümet olarak kayda geçti' değerlendirmesinde bulundu.
Gürses, Nebati'nin ekonomistlerle buluştuğu toplantıda, 'Enflasyonun altında kredi kullanıyorsunuz. Bu bir başarı değil mi? Muhteşem başarılı' sözleri üzerine 'salonun buz kestiğini' yazdı.
Gürses, 'Kur nerdeyse 10 gündür 13.85'de duruyor. Hala kamu bankaları kanalıyla sanki kur piyasa koşullarında oluşuyormuş gibi 13.85'de askıda duruyor' tespitinden bulundu.
Gürses, Merkez Bankası yasasında hacizle ilgili madde değişikliğinin gündeme gelmesine ilişkin, 'Teklifi getiren milletvekilleri bile somut olarak niye getirildiğini bilmiyor' dedi.
Ekonomist Uğur Gürses, enflasyonda Türkiye ile ABD’yi kıyaslayan Bakan Nebati'ye tablolu cevap verdi. Bakan Nebati bir kez daha zor duruma düşmüş oldu.
Gürses, 'TCMB bilançosunda bir gecede 130 milyar TL'lik ne olduğu bilinmeyen bir kâr yazılıp, zararda olan netice hesabının 60 milyar TL kârda kapatması sağlanmış' dedi.
Gürses, 'Londra bankerlerinin ürünlerini Ankara sahiplenmiş. Bir çeşit opsiyonlu mevduat; TL mevduat faizini aşan döviz kuru artışını prim olarak ödeyen...' dedi.
TCMB, yüzde 15 olan politika faizini yüzde 14'e düşürdü. Kararın ardından 15.21 seviyesinde seyreden dolar/TL kuru, saniyeler içinde 15.72'ye fırladı.
Gürses, 'Tarım sektöründe, ürün hasadının yapıldığı bir dönemde yüzde 5.9'luk küçülme oldu. 2001'den bu yana üçüncü çeyrekte bu denli bir küçülme olmamış tarım kesiminde' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.