ABD’de on binlerce kadın kürtaj hakkı için sokağa çıktı
ABD'de kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararının" feshedilmek istenmesine karşı on binlerce kadın sokağa çıktı.

ABD Yüksek Mahkemesinin, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmeye hazırlanmasına karşı, ABD genelinde Washington DC, New York, Los Angeles ve Chicago da dahil olmak üzere 380 noktada kürtaj hakkı için on binlerce kadın sokağa çıktı.
Mississippi’de alt mahkemeler tarafından engellenen bir yasa olan hamileliğin 15. haftasından itibaren kürtaj yasağını yeniden yürürlüğe koyma teklifine dair sızdırılan bir taslağa Anayasa Mahkemesi’ndeki beş yargıcın çoğunluğu oluşturacak şekilde destek vereceğine dair söylentiler, kadınları harekete geçirdi. Bu karar çıkarsa ülkede 1973 yılında yürürlüğe giren federal kürtaj hakkı yasası geri çevrilmiş olacak.
Başkent Washington’da kadınlar Anayasa Mahkemesi’ne yürümeden önce Washington Anıtı’nda toplandı. Eylemin çağrıcılarından olan Kadın Yürüyüşü Direktörü Rachel Carmona The Guardian‘a şunları söyledi: "Kavga istiyorlarsa alırlar. Bedenimize yönelik saldırılara bir son vermeliyiz. Bu hükümet bizim için çalışmaya başlayana kadar kadınların tamamen yönetilemez olmasını bekleyebilirsiniz.
Eyleme işçi örgütleri ve sendikalardan kadınlar da katıldı. "Kürtaj hakkı işçi hakkıdır" yazılı dövizlerle katılan işçiler meydanlarda yerini aldı.