Adana Lezzet Festivali'ne 40 kadın kooperatifi katıldı: 'Hem stres atıyor hem para kazanıyorum'
ADANA - Adana Lezzet Festivali sekizinci kez düzenleniyor. Merkez Park’ta düzenlenen festivale bu yıl 40 kadın kooperatifi de katıldı. Kadın kooperatiflerinin yanı sıra bireysel olarak festivale katılan çok sayıda kadın da ürünlerini sergiledi.
Kendi ürettikleri pekmez, salça, reçel, zeytinyağı, börek, pasta, örgü, seramik gibi ürünleri satan kadınlar, ürettikleri ve para kazandıkları için mutlu olduklarını söyledi. Kadınlar çocuklarının eğitimi ve aile bütçesine katkı sağladıklarını belirtti.
'AİLE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUM'
Kendi yaptığı el işlerini ve yiyecekleri satan Deniz Yücetaş, "Sıkma börek yapıyorum. Zeytinyağlı dolmam var. Kendi yaptığım turşularım ve el işlerim var. Aile ekonomisine katkı koymak için buradayım. Dört çocuğum var, okula gidiyorlar. Ben ev hanımıyım. İlk kez festivale katıldım. İlk günler olduğu için fazla iş yapamadık. Pazar günü satışlarımızı yapmayı düşünüyorum. İlk kez yaptığım el işi ürünlerini de çıkarttım. Hep çocuklarıma yapardım” dedi.
'ÜRÜNLER İLGİ GÖRÜYOR'
Aladağ ilçesinden gelen Ayşe Cingöz de "Ben kooperatif adına sıkma börek yapıyorum. Yaptığımız ürünlerin ücretleri kooperatifimizdeki kadınlara kalıyor. Evimize, aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Festivale katılanlar ve Adana dışından gelenler sıkmayı bilmiyorlar, ilgi gösteriyorlar. Adana usulü sıkmayı herkes lezzetli buluyor. Biz evimizde her gün yapıyoruz” diye konuştu.
10 KADIN BİR ARAYA GELİP KOOPERATİF KURDU
Aladağ Kadın Kooperatifi Başkanı Semra Karakan da kooperatifi iki yıl önce kurduklarını belirterek, "Tarhanamız, bulgurumuz, kuru meyve çeşitlerimiz var. Yine kendi el yapımı pekmezlerimiz, kozalak şurubumuz var. Daha sayamadığım çok sayıda ürünümüzü satışa sunuyoruz. 10 kadından oluşuyor kooperatifimiz. El ele vererek bu oluşumu gerçekleştirdik. Burada Aladağ’ımızı temsil ediyoruz. Ürünleri yapan arkadaşımız kooperatife çok cüzi bir pay bırakıyor. Satılan ürünlerin parasını üreten kadın alıyor. Kadınlar ev ekonomilerine bu yöntemle katkı sağlıyor. İnsanlar geldiklerinde tadıyorlar, beğeniyorlar, satın alıyorlar" dedi.
'ÇOCUKLARIMI OKUTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM'
El işi ürün ve gıda satan Fatma Türk ise "El emeğiyle yaptığım taç, toka, yaylada yaptığım pekmez, salça gibi ürünlerimin satışını yapıyorum. Ev hanımıyım. Aile ekonomisine katkıda bulunmak için buradayım. Hayat pahalı, eşime destek olmak ve çocuklarımı okutmak için elişi yapmaya başladım ve ilerlettim. Sosyete Pazarına, Kenan Evren Kadın Pazarı’na gidiyorum. Önceden çarşıda Kültür Sokağındaydık. Harçlığımızı çıkarıyoruz. Bu işi severek yapıyorum. El işi sabun bezi, atkı, bere örüyorum. Yaylada domates patlıcan kuruttum, sumak yaptım onları da satışa sundum” diye konuştu.
'MUTLU OLMAK İÇİN BU ÇALIŞMALARI YAPTIM'
Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Nitelikli İşgücü Yetiştirme Akademisi (NİYET) kursiyerleri de Lezzet Festivalinde el işi ve seramik ürünlerini görücüye çıkardı.
NİYET kursiyerlerinden Zeliha Kolay, "Seramikle ilgilendim. Hepsini kendi ellerimle yaptım. Aşçılık, çocuk bakıcılığı yaptım. Seramik kursun olduğunu öğrendim, kursa gittim. Kursta çamurla, seramikle uğraştım. Stresimi alıyor ve çok güzel ürünler yapıyorum. İlk önce bir şeylerle uğraşmak, kafamı dağıtmak, mutlu olmak için bu çalışmaları yaptım. Ürünlerim çoğalınca neden aile ekonomime katkı sağlayamayayım dedim. Festivalde satış yapıyorum, çok mutluyum" dedi.
'BİR MESLEK ÖĞRENMEK İSTEDİM'
Kursiyerlerden Zeynep Yardımcı de "Kursiyer olarak başladım. Bir meslek öğrenmek istedim. Örgüye dayalı her şeyi yapıyorum. Oyuncak bebekler yapıyorum, diğer el işi ürünleri yapıyorum. Pamuklu ipler kullanıyorum. Pamuk iplik olması önemli. Ekonomime katkı sağlayabiliyorum. Daha önce aşçılık yaptım. Daimi işim oldu bu” diye konuştu.