Yargıtay, kadın cinayeti davasında müebbet kararını bozdu: Sanığa haksız tahrik indirimi tartışılsın

Yargıtay, kadın cinayeti davasında müebbet kararını bozdu: Sanığa haksız tahrik indirimi tartışılsın
Yargıtay, eşini öldüren erkeğe haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılması gerektiğine karar verip, sanığın yeniden yargılanmasına hükmetti.

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Ceylan Ortayayla'yı (26) bıçaklayıp öldüren ve ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Yunus Ortayayla'nın (34) cezası, Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, eksiklerin giderilmesi ve sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılması gerektiğine karar verip, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

DHA’nın haberine göre 1 Aralık 2019'da Yunus Ortayayla, boşanma kararı alarak evini ayırdığı Ceylan Ortayayla’yı bıçaklayarak öldürmüş, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Sanık hakkında 'eşi kasten öldürme' suçundan dava açıldı. İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık Ortayayla, mahkemede verdiği ifadede, eşinin başka biriyle ilişkisinin olduğunu iddia edip, cinayeti işlediğini itiraf etmişti. Ortayayla, Nisan 2021’deki duruşmada 'eşi kasten öldürme' suçundan indirimsiz olarak ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Sanık avukatının itirazı üzerine dosya, istinafa giderken, karar istinafta da onandı. İstinaf kararının ardından sanık avukatı Yavuz Efe Arıcıoğlu, dosyayı Yargıtay'a götürdü.

YARGITAY MÜEBBET HAPİS KARARINI BOZDU: YENİDEN YARGILANSIN

Dosyayı değerlendiren Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi ise kararı bozdu. Ceza Dairesi'nin kararında, "Oluşa ve dosya kapsamına göre İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi'nin 09 Haziran 2020 tarihli raporunda maktulün vajinal bölgesinden alınan sürüntü örneğinde sperm hücreleri, anal bölgesinden alınan sürüntü örneğinde ise meni ve idrarda bulunan PSA görüldüğü belirtildiği, bu hücrelerin sanık Yunus'a ait olup olmadığına ilişkin biyolojik inceleme yaptırılmadığı gibi sanık Yunus'un maktulün başka bir erkekle ilişkisi olduğunu söylediği halde maktulün HTS kayıtları da alınarak sanığın savunmalarına ilişkin araştırma yapılmadığı, bu eksikler giderildikten sonra sanık hakkında bu kapsamda 5237 sayılı TCK'nin 29. maddesi kapsamında haksız tahrik hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılması lüzumu bozmayı gerektirdiğinden, sanık müdafinin yerinde görülen temyiz talebinin kabulü ile İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi'nin 16.09.2021 gün, 2021/2083 Esas, 2021/1835 Karar sayılı hükmünün CMK'nin 302/2. maddesi gereğince; tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak bozulmasına" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar