Kadıköy'de Çilem Doğan için dayanışma eylemi
Öz savunmasını kullandığı için Yargıtay tarafından Çilem Doğan'a verilen 15 yıl hapis cezasını kadınlar Kadıköy'de protesto ederek, 'Yaşam için verdiğimiz her mücadele meşrudur' dedi.
ARTI GERÇEK- İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu, Çilem Doğan hakkındaki hapis cezasını onamasını İstanbul Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Çilem Doğan’a verilen 15 yıllık hapis cezası kararını onadı. Çilem Doğan, 8 Temmuz 2015 tarihinde kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan evli olduğu erkek Hasan Karabulut’u, yatak odalarında kocasının silahıyla öldürmüş, yargılamalar sonunda 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kefaletle serbest bırakılan Doğan, Yargıtay’ın kararının ardından tekrar cezaevine girecek.
İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu üyesi Rüya Kurtuluş, hapis cezasını kabul etmediklerini belirtti. Kurtuluş, "Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı; yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı" dedi.
'DEFALARCA ŞİDDETE MARUZ KALDI'
Doğan'ın sistematik bir şekilde şiddete maruz kaldığını hatırlatan Kurtuluş, 9 defa koruma kararı almasına rağmen defalarca yasadışı şiddete uğradığını vurguladı. Kurtuluş, "Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan mahkemenin kararı dün Yargıtay tarafından onandı. Şiddete karşı Çilem’i korumayan devlet ölmediği için Çilem’i bir kez daha cezalandırdı" ifadelerinde bulundu.
'KADINLARA 'KADERİNE RAZI OL' DİYORLAR'
Kurtuluş, "Kadınlara öldürülsen bile kaderine razı ol diyor. Susup oturmamızı istiyor. Çilem’in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz" diyerek erkek adalete ülkenin dört bir yanında meydan okuduklarını vurguladı.
Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesin'den çekilmesinin ardından iktidarın erkek şiddetini artırdığını ancak buna rağmen direndiklerini ifade eden Kurtuluş,"Sadece bu kadar değil. Başta göçmen kadınlara yönelik olmak üzere ırkçı saldırılar, tutuklu siyasi mahkumlara ve ziyaretçilerine çıplak arama ve şiddet, 6284'ü suiistimal eden kayyum rektör, iktidara yakın isimlerin kadına şiddet failliklerinde cezasızlık, kaybedilen kadınlar, özellikle kadınları daha çok etkileyen, gittikçe artan yoksulluk ve emek sömürüsü, lgbti+'lara dönük nefret söylemleri… Bunlara karşılık ise hayatını savunan kadınlara verilen cezalar. Bütün bunlar biz kadınlar ve LGBTİ+’lar için nefes alamadığımız bir ortam yaratırken çareyi birbirimizde, dayanışmamızda ve mücadelemizde buluyoruz" diye belirtti.
Yaşam mücadelesi için verdikleri her mücadelenin meşru olduğunu aktaran Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: "Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz."
Kurtuluş son olarak 25 Kasım'da Taksim Tünel'de olacaklarını belirtti.