Kadın örgütlerinden seferberlik çağrısı: Aile odaklı politikaları değil, 6284’ü etkin uygulayın

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 6284 sayılı kanunun etkin uygulatılması seferberlik kampanyası başlattı. Yol haritasının açıklandığı toplantıda kadınlar hükümetin aile odaklı politikalarının kadın cinayetlerini arttırdığına dikkat çekti.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların ve çocukların korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacı taşıyan 6284 Sayılı Kanun'un etkin uygulanması için seferberlik çağrısı başlattı.

İstanbul’un Şişli ilçesinde bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ‘Biz yazdık, biz uygulatacağız’ sloganıyla düzenlenen basın toplantısında kadın örgütleri yol haritalarını açıkladı.

‘AİLE ODAKLI POLİTİKALAR KADIN CİNAYETLERİNİ ARTIRIYOR’

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, sanatçı Ceylan Ertem gibi isimlerin de katıldığı toplantıda konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, AKP’nin aile odaklı politikaları sonucunda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin giderek artığına vurgu yaptı.

Özellikle son dönemde kadın katillerinin mahkemedeki ifadelerinde “Gururuma yediremedim”, “Boşanmak istiyordu” sözleriyle yaptıkları savunmaların bu anlayışın bir yansıması olduğunu belirten Ataselim, ‘aile’ vurgulu politikaların şiddet vakalarında erkekleri cesaretlendirdiğini, bu anlayış ile de topluma kayıtsızlık çağrısı yapıldığını kaydetti.

‘KADINLARIN ÖZGÜRLEŞMESİ VE EŞİT YAŞAM MÜCADELESİ BASKILANMAK İSTENİYOR’

6284 Sayılı Kanun'un İstanbul Sözleşmesi’ne uyum doğrultusunda çıkartıldığına ve sözleşmenin iç hukuktaki izdüşümü olduğuna işaret eden Ataselim, kadınların söz konusu kanundan doğan haklarına dikkat çekti.

yeni-proje-34-001.jpg
Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim

8 Mart 2012'de TBMM'de kabul edilen ve 20 Mart 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların korunduğu ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacı taşıdığını söyleyen Ataselim, söz konusu yasanın etkin uygulanmadığını savundu.

Ataselim’e göre bunun nedeni kadınların özgürleşmesinin ve eşit yaşam mücadelesinin baskılanmak istenmesi.

‘ŞİDDETİ SONLANDIRMANIN YOLU AİLE ODAKLI POLİTİKALAR DEĞİL, 6284’ÜN UYGULATILMASIDIR’

Kadın hareketinin 6284’ün uygulanması hususunda verdiği yoğun mücadele ile kapıların kısmen de olsa açılmaya başladığını gördüklerini kaydeden Ataselim, konuşmasının devamında “O yüzden 6284, hepimizin o kapalı kapılardaki kilitleri açacak anahtarı diye düşünüyoruz. Bu noktada da 6284’ü uygulatmak için seferberlik başlattık. Mahalle mahalle gezerek her yerde anlatacağız. Şiddeti sonlandırmanın yolu aile odaklı politikalar değil 6284’ün etkin uygulanmasıdır” ifadelerine yer verdi.

‘KADINLARIN YAŞAMI DEĞİL, ERKEKLİK KUTSAL ONLAR İÇİN’

Genç Feministler Federasyonu temsilcisi Güneş Akşahin de hükümetin ‘aile’ odaklı politikasını eleştirdi. Sadece ağustos ayında 5’i küçük çocuk olmak üzere 6 kadının babaları tarafından öldürüldüğünü kaydeden Akşahin, “İzmir’de 3 kardeşe kurşun yağdıran bir baba vardı, hatırlarsınız. En küçüğü iki yaşındaydı. İşte AKP’nin kutsal ailesi bu. Onlar için kadınların, çocukların yaşamı değil, erkeklik kutsal olan. Bizim hayatlarımızı ve kararlarımızı ikincil plana attığınız her gün genç feministler olarak daha da örgütleneceğiz” dedi.

‘ÇOCUK VE KADINLARIN CİNAYET HABERLERİNDE YER ALMADIĞI ADİL BİR DÜNYA’

Kadına şiddetin önlenmesi hususunda 6284’ün uygulanması için gündem oluşturmak gerektiğine dikkat çeken sanatçı Ceylan Ertem ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

yeni-proje-33.jpg
Ceylan Ertem

“Artık mezar başlarında ağıtlar yakmak değil, şarkılar ve türküler söylemek istiyoruz. Her ağıta yeni bir kız çocuğu, kadın daha ekleniyor. Ancak özgür ve aydınlık düşüncenin ters kelepçelenmediği; aksine ödüllendirildiği; katillerin, karanlığın cezalandırıldığı, kadın ve çocukların cinayet haberlerinde yer almadığı adil bir dünya diliyorum.”

Öne Çıkanlar