MKG: Mart ayında gazetecilere yönelik 54 ihlal gerçekleşti

MKG’nin raporuna göre, 2025 yılının Mart ayı itibariyle Türkiye’deki cezaevlerinde 10 kadın gazeteci bulunuyor. Rapora göre ihlaller, 8 Mart Kadınlar Günü eylemleri ve İBB’ye yönelik operasyonlar sonrasında gelişen protesto gösterileri sırasında artış gösterdi.

MKG: Mart ayında gazetecilere yönelik 54 ihlal gerçekleşti

Artı Gerçek - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Mart 2025 dönemine ait ihlal raporunu açıkladı. MKG’nin raporuna göre, Mart 2025 döneminde gazetecilere yönelik 54 ayrı hak ihlali gerçekleşti.

MKG raporuna göre, gazeteciler yalnızca haber takibi yaptıkları için fiziksel şiddete uğradı, gözaltına alındı ve sistematik biçimde dijital linç kampanyalarının hedefi hâline geldi.

Rapor, söz konusu ay içerisindeki ihlallerin, özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylemleri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar sonrasında arttığını ortaya koyuyor.

6 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Rapordu verilen bilgilere göre, Mart ayı boyunca altı gazeteci saldırıya uğradı, beş gazeteci gözaltına alındı, bunlardan biri tutuklandı ve üç gazetecinin evine baskın düzenlendi. Yine dokuz kadın gazeteci kötü muameleye uğradı, altı gazeteci haber takibi sırasında engellendi.

“YARGI ELİYLE BASKI UYGULANIYOR”

Fiziksel şiddetin yanı sıra, yargı mekanizmalarının da gazetecilere baskı uygulamanın bir aracı haline geldiğine işaret edilen raporda, haber içerikleri ve dijital medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gazeteciler hakkında soruşturmalar açıldığı, davalar başlatıldığı ve adli kontrol uygulamalarıyla hareket alanlarının daraltıldığı kaydedildi:

“Mart ayında bir gazeteci hakkında soruşturma başlatılmış, üç gazeteci hakkında yeni davalar açılmış, dört gazetecinin ise yargılanmasına devam edilmiştir. Bu yargı süreçlerinin çoğu, belirsiz ve yoruma açık suçlamalar üzerinden yürütülmektedir” denildi.

Dijital mecralardaki sansür kararlarına dikkat çekilen raporda Mart ayında bir internet sitesinin kapatıldığı ve altı dijital medya platformuna erişim engeli getirildiği bildirildi. Mezopotamya Ajansı’nın Instagram hesabının, Bianet’in X (Twitter) hesabı ve gazeteci Zeynep Ceren Kuray’ın kişisel hesabının kapatılması bu kararlara örnek olarak gösterildi.

“BASKI, SİSTEMATİK BİR DEVLET POLİTİKASI OLDU”

MKG raporunda, gazetecilere yönelik baskıların artık münferit değil, sistematik ve süreklilik arz eden bir devlet politikası olduğu vurgulanarak “Gazetecilik mesleği, özellikle kadınlar açısından her geçen gün daha da tehlikeli bir alana dönüşmektedir. Mesleğini sürdürdüğü için hedef alınan, cezalandırılan, susturulmaya çalışılan tüm gazetecilerin yanında olduğumuzu ve bu ihlaller karşısında sessiz kalmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

Mart ayı itibariyle Türkiye’de 10 kadın gazetecinin cezaevlerinde bulunduğunu açıklayan MKG, cezaevlerindeki kadın gazetecilerle dayanışmaya devam edeceklerini belirtti.

Cezaevlerindeki Kadın Gazeteciler Listesi:

Elif Akgül – Gazeteci
Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
Hatice Duman – Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
Necla Demir Arvas – Gazeteci
Özden Kınık – TRT Eski Çalışanı
Öznur Değer – JINNEWS Haber Müdürü
Rahime Karvar – Gazeteci
Reyhan Hacıoğlu – Yeni Yaşam Gazetesi
Saime Oğuzhan – Kentim Şişli Gazetesi İmtiyaz Sahibi
Züleyha Müldür – Etkin Haber Ajansı

(HABER MERKEZİ)

MKG