Pandemi, kadınlar için şiddetin, tacizin ve özellikle yoksulluğun arttığı bir dönemde devam ediyor

'Yani bulunduğunuz ilde gördüğünüz şiddet sonucu 'Annemin evine gideyim' demeye kalksanız izin belgenizde kadına karşı şiddetin bir kriteri yok.'

Pandemi, kadınlar için şiddetin, tacizin ve özellikle yoksulluğun arttığı bir dönemde devam ediyor

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, dün gece, doktor olan Zeynep Erdoğan'ın kocası tarafından katledildiğine dikkat çekerek, tam kapanma döneminde şiddet gören bir kadının annesinin evine gitmek istemesi halinde izin belgesinde "kadına karşı şiddet" kriterinin olmadığını söyledi.

Dün gece, doktor olan bir kadının kocası tarafından katledildiği ve kadının oğluna da işkence yapıldığı bilgilerini veren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ANKA Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

'KADINLAR BU DÖNEMDE DIŞARIDA PANDEMİ MİKROBU İÇERİDE ERKEK ŞİDDETİ ARASINDA KALDI'

2020 yılında başlayan pandemiyle birlikte şiddeyin ve tacizin arttığını söyleyen Güllü, "Bu süreç itibariyle kalabilecekleri sığınak sayısının yetersiz olması nedeniyle, onlar için kiralanacak ya da kiralamanın ötesinde tahsis edilecek otellerin azlığı nedeniyle kadınlar pandemide; dışarıda pandemi mikrobu, içeride erkek şiddeti arasında kalarak süreci geçirmeye çalışıyorlar. Tam bunlarla ilgili mücadelenin yaşandığı dönemde, Uluslararası İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alındı. Bugün aslında bize, dün akşam yaşanan şiddet haberinin gelmesi de bu konunun ne kadar yanlış olduğunu dile getiriyor" ifadelerini kullandı.

'HERKES YOKSUNLUK VE YOKSULLUKLA MÜCADELE EDERKEN FATURAYI YİNE KADINLAR ÖDÜYOR'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü'nün açıklamaları şu şekilde:

"Dün bir doktor kadının eşi tarafından bıçakla katledilmesini; kadının, işkence gören 14 yaşındaki bir oğlu olduğunu arkadaşlarımız iletti. Bugün emniyet bu konuyla ilgili detaylı ve gerekli işlemlerini yapıyor ancak şiddet gören eğitimli bir kadının da bu süreçten yara aldığını, sürecin getirdiği psikolojik travmaların arttığını, bu travmalarla ilgili toplumun gerilmek yerine sakinleştirilmesi gerekir, bilgilendirilmelerinin doğru yapılması gerekir. Hayatlarının kurtarılması adına aşılarının sırayla yapılabilmesi, kapanmalardaki önlemlerin alınarak yönetişim sisteminin devreye alınması gerekir. Herkes kendi içerisinde yoksunluk ve yoksullukla mücadele ederken faturayı kadınlar ödüyor ya da bu anlamıyla dün öldürülen kadın arkadaşın 14 yaşındaki çocuğu da bu işkenceye maruz kalıyor.

'ŞİDDET GÖREN KADIN ANNESİNİN EVİNE GİTMEK İSTESE İZİN BELGESİNDE KADINA ŞİDDET KRİTERİ YOK'

Tüm bunların giderilmesi adına devletin, ellerinde bulunan imkanları kullanması çok önemli. Geçtiğimiz aydan bu yana acil yardım hattımızı arayan sayısında neredeyse yüzde 50'ye yakın bir azalma olduğunu görüyoruz. Daha olgun, daha pozitif bakan ve mekanizmaları hayata geçiren bir iktidar olabilseydi bu azalmadan dolayı mutluluk duyacaktım. Ancak hepimiz biliyoruz ki kolluğa giden kadın sayısında bir azalma var. 'Kolluk artık bana ne yapacak ki' diyorlar. Ya da yargıya devam eden yargı duruşmalarında faile bu anlamda destek çıkıldığını görüyoruz. Yasaklar devam ediyor. 17 Mayıs'a kadar devam edecek yasaklarda kadına karşı şiddet için ayrı bir kriter yok. Yani bulunduğunuz ilde gördüğünüz şiddet sonucu 'Annemin evine gideyim' demeye kalksanız izin belgenizde kadına karşı şiddetin bir kriteri yok."

erdoğan kadın şiddet dernek doktor FAİL