2022 Yılı Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri Açıklandı

2022 Yılı Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri Açıklandı
Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, geçtiğimiz günlerde Akademi tarafından açıklanan TÜBA-GEBİP ve TESEP Ödülleri ile birlikte 28 Aralık 2022 tarihinde düzenlenecek olan TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde kazananlara takdim edilecek.

Artı Gerçek - Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yılki ödüllerin sahipleri San Diego Kaliforniya Üniversitesi (UCSD) Nanomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Giyilebilir Sensörler Merkezi (UCSD) Direktörü olarak görev yapan Prof. Dr. Joseph Wang; çalışmalarını genel olarak Osmanlı ve Ortadoğu tarihi, özel olarak ise Filistin ve Kudüs tarihi üzerine yürüten Hebrew Üniversitesi’nde Ortadoğu ve İslam Çalışmaları bölüm başkanlığı yapmış Prof. Dr. Amnon Cohen ve Nanyang Technological Üniversitesi Lee Kong Chian Tıp Fakültesi Dekanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Joseph Jao-Yiu Sung oldu.

Geçtiğimiz günlerde Akademi tarafından açıklanan TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TESEP Ödülleri (Bilimsel Telif Eser) ile birlikte 28 Aralık 2022 tarihinde düzenlenecek olan TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde kazananlara takdim edilecek.

Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri 2015 yılından beri verilmeye başlandı. Ödüllerin ihdas edilmesiyle ilgili bir konuşma yapan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ödül programının gördüğü ilginin onur verici olduğunu söyledi. Başkan Şeker konuşmasında ödüllerin amacına ilişkin şunları söyledi: “Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri çalışmaları ve bilime katkıları tüm dünyada takdir gören bilim insanlarının teşvik ve ödüllendirilmesi yoluyla Türk bilim camiasının uluslararası alanda temsil ve tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatıldı. Başladığı yıldan bu yana bütün aşamaları üzerinde titizlikle durduğumuz programda her yıl ödüllerden bir tanesi dönüşümlü olarak üç kategori arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan veya Türkiye ile ilgili, bağlantılı çalışmaları olan bilim insanlarına veriliyor. Bu şekilde Türkiye bağlantılı ödül üç kategori arasında dönüşümlü olarak devam ediyor. Bu yıl Türkiye bağlantılı ödülümüz temel bilimler ve mühendislik bilimlerinde özgün, öncü ve çığır açıcı araştırmaları ile sağlık sistemlerinin sınırlarını ileriye taşıyan ve Türkiye’de genç bilim insanlarının yetişmesine katkı sunan Prof. Dr. Joseph Wang layık görüldü. Prof. Wang’ın ödül sahibi olması 2022 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma için Uluslararası Temel Bilimler Yılı ilan edilmesi açısından da önem arz ettiğini düşünüyorum.”

Prof. Şeker bilimin herkes için önemli olduğunun altını çizdi ve “Bilim insanları çalışmalarıyla geleceğimizi aydınlatmaya devam ediyor. Bilim, insanlık ve dünyanın geleceği uğruna ortaya konulan bu büyük emek dolayısıyla dünyanın dört bir tarafında gecelerini gündüzlerine katarak çalışan her bir bilim insanına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri: Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.

Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri
TÜBA'nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2022 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne Sosyal ve Beşerî Bilimler ile Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoride toplam üç bilim insanı layık görüldü.

Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri;

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde;
2022 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, San Diego Kaliforniya Üniversitesi (UCSD) Nanomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Giyilebilir Sensörler Merkezi (UCSD) Direktörü Prof. Dr. Joseph Wang’a; temel bilimler ve mühendislik bilimlerinde özgün, öncü ve çığır açıcı araştırmaları ile sağlık sistemlerinin sınırlarını ileriye taşıyan biyosensörler, nanobiyoelektronik, giyilebilir sensörler, mikro-robotik ve nanomotorlar üzerinde dünya çapında güçlü ve yaygın etkiye sahip araştırma ve buluşları nedeniyle tevcih edildi.

Sosyal ve Beşerî Bilimler kategorisinde;
2022 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, Kudüs İbrani Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Amnon Cohen’e; Osmanlı İmparatorluğu’nun klasik döneminde Filistin ve Kudüs üzerine otantik kaynaklara (Tahrir Defterleri ve Kudüs Şeriye Sicilleri) dayanarak yaptığı özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları; özellikle Kudüs merkezli mahalli tarih ve toplum bakışı ile umumi Osmanlı tarihi ve toplumu yaklaşımı arasında kurduğu bağlantı ve ilaveten Osmanlı tarih çalışmaları perspektifini İstanbul, Anadolu ve Balkanlar ötesine genişletmesi nedeniyle tevcih edildi.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde;
2022 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, Nanyang Technological Üniversitesi Lee Kong Chian Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Joseph Jao-Yiu Sung’a; Helikobakter Pilori ile ilişkili mide ülserlerinin ilk kez kısa süreli antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebileceğini ve peptik ülser kanamalarının endoskopik tedavi ile cerrahiye gerek duyulmadan da tedavi edileceğini gösteren bilim insanı olduğu ve bu iki özgün, öncü, çığır açıcı nitelikteki tedavi yaklaşımları nedeniyle tevcih edildi.

Prof. Dr. Joseph Wang; 1948 yılında doğdu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde (Haifa) tamamlayan Prof. Wang, 1978'den 1980'e kadar Wisconsin Üniversitesi'nde (Madison) araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1980-2004 yılları arasında New Mexico State Üniversitesi Kimya bölümünde öğretim üyesi olarak bulundu; aynı üniversitede 2001-2004 yılları arasında “Regents Profesör” ve 2004-2008 yılları arasında “Manasse Chair” unvanlarını aldı. Kurucusu olduğu Electroanalysis Dergisinin (Wiley-VCH) 30 yıl derginin baş editörü olarak görev yaptı. Ana araştırma alanı nanobiyoelektronik ve nanorobotik olmak üzere nanomotorlar, nanorobotikler ve nanoaktüatörler, nano-ölçekli barkodlar, nanotıp, giyilebilir vücut sensörleri ve biyoyakıt hücreleri, biyonanomateryaller, glukoz biyosensörleri gibi çok farklı uygulama alanlarının gelişimine önemli öncü katkılar sağladı. Prof. Wang’ın 1200’ün üzerinde uluslararası indeksli dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi bulunmakta olup Google Scholar’a göre H-indeksi 187, atıf sayısı 140. 000, Web of Science’a göre H-indeksi 152, atıf sayısı 100. 000’dir. Prof. Wang şimdiye kadar 40 doktora öğrencisi, 350’nin üzerinde araştırmacı ve misafir öğrencinin danışmanlığını yaptı. 1990'lardan bugüne Türkiye'den 9’u doktora sonrası araştırmacı, 3’ü doktora öğrencisi olmak üzere toplam 12 bilim insanı Dr. Wang’ın mentorluğunda çeşitli araştırma projelerine dâhil olarak bu güncel alanlardaki gelişmeleri Türkiye’ye taşıdılar. Prof. Wang halen San Diego Kaliforniya Üniversitesi (UCSD) Nanomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi ve Giyilebilir Sensörler Merkezi (UCSD) Direktörü olarak görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. Amnon Cohen; 1936 yılında İsrail Tel-Aviv’de doğdu. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İsrail Hebrew Üniversitesi’nde tamamlayan Prof. Cohen, günümüzde Ortadoğu ve İslam çalışmalarının önemli merkezlerinden olan Hebrew Üniversitesi’nde bölüm başkanlığı yapmış, yine aynı üniversitede 1965 yılında İsrail’in Arap ve Yahudi toplumu arasında barışın geliştirilmesi maksadıyla kurulmuş olan Truman Enstitüsü’nde müdürlük görevi yürüttü. York Üniversitesi, Princeton Universitesi ve Oxford Üniversitesi gibi Ortadoğu çalışmalarında dünyanın önde gelen üniversitelerinde misafir akademisyen olarak bulundu; dersler verdi, ortak çalışma gruplarına, seminer ve konferanslara katıldı. Osmanlı öncesi ve Osmanlı dönemi araştırmalarında düzenlenen uluslararası sempozyumlarla etkili bir tartışma ve paylaşım platformu yaratan CIEPO’nun (Comité International des etudes pré-ottomanes et ottomanes) yönetim kurulunda yer aldı. 2013 yılında Türk Tarih Kurumu’na Şeref Üyesi olarak seçildi. Prof. Cohen çalışmalarını genel olarak Osmanlı ve Ortadoğu tarihi, özel olarak ise Filistin ve Kudüs tarihi üzerine yürütüyor.

Prof. Dr. Joseph Jao-Yiu Sung; 1959 yılında Hong Kong’ta doğdu. Tıp ve cerrahi uzmanlığını Hong Kong Üniversitesinde tamamladı. 1992 yılında kanada Calgary Üniversitesinde doktora derecesi, 1997 yılında The Chinese University of Hong Kong’tan tıp doktoru derecesini aldı. Prof. Sung, “Kolorektal Kanser Asya Pasifik Çalışma Grubu”nu kurarak kolorektal kanserlerde korunma ve tarama kılavuzlarını geliştirdi. Gastrointestinal hastalıklar, kolorektal kanserler üzerine yaptığı erken tanı, tarama ve önlemeyle ilgili bilimsel araştırmalar ve helikobakter enfeksiyonunu ortadan kaldırarak mide kanserini önlemeye yönelik klinik çalışmaları ile ABD, Almanya ve Dünya Gastroenteroloji organizasyonunun da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke ve kuruluş tarafından ödüllere layık bulunan Prof. Sung’un 1700’ün üzerinde bilimsel makalesi ve 15’in üzerinde kitap editörlüğü, 9 patenti bulunuyor. Halen Singapur’da Nanyang Technological Üniversitesi Lee Kong Chian Tıp Fakültesi Dekanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor.

2022 Uluslararası TÜBA Akademi Ödülleri, Nanyang Technological Üniversitesi Lee Kong Chian Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Joseph Jao-Yiu Sung’a; kolorektal kanserler üzerine yaptığı erken tanı, tarama ve önlemeyle ilgili bilimsel araştırmalar, Helikobakter Pilori ile ilişkili mide ülserlerinin ilk kez kısa süreli antibiyotik kullanımı ve ile tedavi edilebileceğini ve peptik ülser kanamalarının endoskopik tedavi ile cerrahiye gerek kalmadan endoskopik yöntem ile de tedavi edilebileceğini gösteren özgün, öncü, çığır açıcı nitelikteki çalışmaları nedeniyle tevcih edildi. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar