23 bin yaşında, 4 cm boyunda Venüs
Fransız arkeologlar, başkent Paris'in kuzeyindeki Amiens şehrinde 23 bin yıllık Venüs heykelciğini çok iyi korunmuş hâlde buldu. Konunun uzmanları, Paleolitik Çağ sonu toplumuna ışık tutan kadın figürünün tarih kitaplarına girecek kadar değerli olduğunu düşünüyor.
Arkeologlar geçtiğimiz yaz Amiens'teki tarih öncesi sit alanı Renancourt'da topraktan çıkarılan 23 bin yaşında ve 4 santimetre uzunluğundaki Venüs heykelciğini çarşamba günü halka tanıttı.
Euronews'de yer alan habere göre, 2014'de başlayan kazı çalışmasının son zamanlarında bulunan heykelciğin binlerce yıl önce bir av kampında yontulduğu düşünülüyor.
Yontma Taş Devri olarak da bilinen Paleolitik Çağ sonu döneme ait eseri diğerlerinden ayıran, bir bütün halinde iyi korunmuş ve işlenmiş olması.
Keşfe ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Clément Paris, "Bu, tarih kitaplarında bulacağımız türden bir belge" şeklinde konuşurken Amiens Belediye Başkanı eseri "Muhteşem" olarak nitelendirdi.
Dönemin sanat tarzını yansıttığını düşünen uzmanlar, heykelciğin tasvir ettiği kadın figürüne vurgu yapıyor. Heykelciğin Avrupa'nın birçok bölgesindeki "gravettian" tarzda çıplak kadın figürlerini temsil ettiği düşünülüyor.
Renancourt sit alanı Fransa'nın kuzeyindeki bölgede modern insanın (Homo sapien) varlığına dair kanıtlar sunuyor. Mağaraların olmamasına rağmen zengin arkeolojik kalıntılar, avcı atalarla ilgili önemli bilgiler veriyor.
Avcıların neden kadın figürü heykelcikleri olan Venüsleri şekillendirdiği bilinmiyor. Clément Paris, Venüs için "Kadının ve özellikle doğurganlığın sembolik bir ifadesi" anlamına gelebileceğini söylüyor.