"74. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı", Türkiye'den 15 yayınevi katıldı

"74. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı", Türkiye'den 15 yayınevi katıldı
Türkiye'den 15 yayınevi, dünyanın önde gelen kitap fuarlarından biri olan "74. Frankfurt Kitap Fuarı"nda kitapseverlerle buluştu.

Artı Gerçek - 85 ülkeden, yayıncılık sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı'nda "Dünyaları Birleştiren Kelimeler" olarak belirlenen bu yılın teması çerçevesinde katılım sağlayan Türkiye bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) iş birliğinde okurun beğenisine sunuldu.

thumbs-b-c-416dda14686667c8a0a570a5979043c4.jpg

Yayınclık sektörünün ileri gelenlerinin fuara ilişkin yaptıkları değerlendirmelerde dikkati çeken en önemli unsurun salgın nedeniyle yaşanan farklılıklarda olduğu gözlendi. Salgın dolayısıyla fuara en son 2019'da katılan Türkiye'den bazı sektör yetkilileri, fuarda değişikliklerin olduğunu, 2008'de Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı'nda onur konuğu olduğu için fuara ilginin Türkiye cephesinde çok yoğun olduğunu söylüyorlar. Sektör uzmanları o yıl fuarın 300 bine yakın ziyaretçisinin bulunduğu ancak bu oranın bu yıl ciddi düzeyde azaldığı, bunun da en temel nedeninin pandemi olduğunun gözlendiğini dile getiriyorlar.

Yetkililer, 2008'de 7800 olan katılımcı firma sayısının, bu yıl 4 binin biraz üzerinde gerçekleştiğini, dolayısıyla fuara ilginin neredeyse yarı yarıya azaldığının görüldüğünü söylüyorlar.

"2023'te bir sorun çıkmazsa Türkiye, Abu Dabi Kitap Fuarı'nın onur konuğu olacak!"

Fuara ilişkin Anadolu Ajansı'na bazı açıklamalar yapan YAYFED Başkanı Münir Üstün, "Türkiye'nin onur konuğu olabileceği ülkelerle çeşitli görüşmeler yaptık. Bunların en ciddisi Abu Dabi Kitap Fuarı. Abu Dabi Kitap Fuarı çok ciddi bir biçimde, Türkiye'nin 2023 yılında, cumhuriyetin 100. yılında onur konuğu olmasını talep ediyor. Bununla alakalı Büyükelçiliğimizle Dışişleri Bakanlığı'na müracaat etmişler. Biz burada Abu Dabi kitap fuarındaki arkadaşları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla da görüştürdük. Onlarla da fikir alışverişlerinde bulundular. İnşallah 2023'te bir sorun çıkmazsa Türkiye, Abu Dabi Kitap Fuarı'nın onur konuğu olacak." dedi.

Üstün, Türkiye'nin geçen ay Bakü Kitap Fuarı'nda; 4 ay önce ise Tiflis Kitap Fuarı'nda "Onur Konuğu Ülke" olmasına atıf yaparak, bu tür fuarların ülkenin prestijine kültürel ve yayıncılık anlamında ciddi düzeyde katkı sunan sonuçlar alınmasına vesile olabildiğine dikkat çekiyor.

Kağıt fiyatlarındaki artışa da işaret eden Üstün, kağıt, matbaa, enerji fiyatlarının çok yüksek olduğu bilgisini vererek, şunları aktardı: "Kağıt fiyatları geçen yıllara göre çok yüksek. Kitap üretmede çok zorlandığımız yıllar yaşıyoruz. Biz çok krizler gördük, yönettik ama bu bambaşka bir kriz gerçekten. Çünkü bunu YAYFED verilerinde de görüyoruz. Geçen yılın rakamlarına göre bu sene eylül sonu itibarıyla yüzde 15 aşağıdayız ki Türkiye yayıncılık sektörü hiçbir zaman aşağıda kalmamıştı. Son 15 yıldır hep yüzde 1-2 de olsa yukarıdaydı. Geçen yıl 440 milyon kitap yayınladık. Bu yılı bekliyoruz. Gerçekten çok umutlu olmayı isterdim ama aynı rakamı yakalamak biraz zor gözüküyor. Aşağıda kalacağız. İnşallah her şey düzelir, ekonomik krizler, enerji krizleri, savaşlar biter. Dünya huzura kavuşur. Tekrar kaldığımız yerden devam ederiz diye umut ediyorum."

Öte taraftan Üstün, son yıllarda Türkiye'den matbaacıların da kitap fuarlarına katılmaya başladığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Özellikle Londra Kitap Fuarı'nda daha çok matbaacı görmüştük geçen yıllarda. Frankfurt Kitap Fuarı'nın koridorlarında hem Türk hem Avrupalı ve Balkanlar'dan matbaacıları görüyoruz. Bunun nedeni bence şu; Çin'den nakliye imkanı zorlaştı. Çin ve Tayvan kendini kapattı. Oralardan hem matbaa hem kağıt operasyonları yapmak çok zorlaştı. O yüzden biraz bize doğru geldi matbaa sektörü. Yani Avrupa'dan, diğer Arap ülkelerinden siparişlerde, Türkiye tam ortada olduğu için Türk matbaacılar tercih ediliyor. Biz de bazen Türk yayıncılar olarak kitap teslim almakta zorlanıyoruz. Bunun nedeni de büyük ihtimalle matbaacıların Avrupa, Afrika ve Arap ülkelerinden aldıkları siparişler. Bu çok sevindirici bir gelişme bence. Netice itibarıyla ihracatımıza çok büyük katkıda bulunuyor matbaacılarımız." (AA)

Öne Çıkanlar