AKM'nin opera salonunda "İbrahim Erkal'a Hürmet" konseri: 'Opera-bale sanatları artık üvey evlat...'
Artı Gerçek - Klasik müzik rehberi, yayıncı ve Andante Klasik Müzik Dergisi'nin yazarlarından Serhan Bali, Atatürk Kültür Merkezi'nin "Türk Telekom Opera Salonu"nun aylık programında klasik müziğin ağırlığını kaybettiğini söyledi.
Bali, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, salonda düzenlen etkinlik programında yer alan "İbrahim Erkal'a Hürmet " adıyla arabesk konserlerin dahil edildiğini belirterek "İktidarın kültür-sanat politikalarını, opera-bale sanatlarına bakışını bilen, vaktiyle TÜSAK belasını güç bela savuşturmuş bizler bunun böyle olacağını, yeni binanın İDOB’a ve İDSO’ya tamamen emanet edilmeyeceğinin farkındaydık elbette ama bunu yaşaması, görmesi daha acı." dedi.
'YASAK SAVMA ANLAYIŞI'
Opera ve balenin yeni binada tamamen "yasak savma anlayışıyla" yapıldığını ifade eden Bali şöyle yazdı:
“Yeni Türkiye”nin AKM’si…
Görülüyor ki İstanbul AKM’de opera-bale sanatları artık üvey evlat… 13 yıl (2008-2021) boyunca yapılmasını beklediğimiz yeni bina -kusurlarına rağmen- elbette ki şehrimiz adına önemli bir kazanımdır ama opera-bale içeriği adına müthiş bir gerileme de söz konusu. “Türk Telekom Opera Salonu” adı verilen büyük salonun aylık programında, çok azaltılan opera-bale temsilleri dışında, artık her şey var... Opera-bale yeni binada tamamen “yasak savma” anlayışıyla yapılıyor kanımca.
“Yeni Türkiye”nin AKM’si…
— Serhan Bali (@serhanbali) November 27, 2023
Görülüyor ki İstanbul AKM’de opera-bale sanatları artık üvey evlat… 13 yıl (2008-2021) boyunca yapılmasını beklediğimiz yeni bina -kusurlarına rağmen- elbette ki şehrimiz adına önemli bir kazanımdır ama opera-bale içeriği adına müthiş bir gerileme de… pic.twitter.com/IPxJW37k0n
'YÜKSEK GELİR BEKLENTİSİ ÖNCELİK... SANATSEVERLER SESİNİ YÜKSELTMELİ'
Bali, İDOB VE İDSO'ya emanet edilen yeni AKM binasının işlevine de diğer kültür-sanat mekanları gibi öncelikle ticari getirisi üzerinden bakıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
"Tıpkı CSO Ada Ankara’da olduğu gibi AKM’ye de öncelikle yüksek gelir getirmesi beklenen kurum gözüyle bakıldığı, opera-bale temsillerinin maliyetli oluşu nedeniyle bunlardan mümkün olduğunca kaçınıldığı da bir gerçek. İDSO’nun iptal edilen Cumartesi Sabah Konserlerinin yeniden başlatılmamasını saymadım bile (Bendeniz, AKM 2008’de kapatıldığında, o muhteşem geleneksel sabah konserlerinin yarattığı boşluk biraz olsun kapansın diye, Pera Palas Otelinde bugün de başarıyla devam ettirilen Cumartesi Sabahı Konserlerini başlatmıştım). Sanatseverlerimizin talepkar olması, “kendilerine bahşedilenle” yetinmemesi, seslerini yükseltmeleri gerekiyor. Yoksa biletleri çıktığı anda kapışılan ayda 3-5 opera-bale temsiliyle daha uzun süre yetinmek zorunda kalırlar…" (KÜLTÜR SANAT)