Alice Walker’ın ‘Renklerden Moru’ kitabı kütüphanelerde yasaklandı

1983 Pulitzer Ödülü sahibi Alice Walker’ın siyahi bir kadının erkek egemen bir dünyada yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan ‘Renklerden Moru’ kitabı halk kütüphanelerinden kaldırıldı.

Alice Walker’ın ‘Renklerden Moru’ kitabı kütüphanelerde yasaklandı

Alice Walker’ın siyahi bir kadının erkek egemen bir dünyada yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan "Renklerden Moru" isimli kitabının "okuyucuların şikayeti" iddiasıyla halk kütüphanelerinden kaldırıldığı ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yasak gerekçesini ve okuyucu şikayetiyle bugüne kadar kaç kitabın yasaklandığını sordu.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre tüm kütüphane müdür ve yetkililerine yollanan yazıda "Sayın Yetkili/ Kütüphane Müdürü; Ekte kitap kapağı bulunan, Alice Walker’a ait ‘Renklerden Moru’ başlıklı kitap okuyuculardan gelen şikayet üzerine, Koha Kütüphane Otomasyon Sisteminde materyal düzenleme kısmından Ödünç Verilemezler- Diğer ve OPAC’ta görünmesin yapılarak, kullanıcılar tarafından görülmesi engellenmiştir. Söz konusu kitabın bulunduğu tüm halk kütüphanelerinde okuyucu hizmetlerinden çekilmesi gerekmektedir" denildi.

KURUL KARARI OLMADAN YASAKLANDI

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Ernest Hemingway’in Yaşlı Adam ve Deniz’i, Harper Lee’nin Amerika’nın güneyinde yaşanan ırkçılığı ve eşitsizliği bir çocuğun gözünden anlattığı Bülbülü Öldürmek’i, John Steinbeck’in açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesini anlattığı Gazap Üzümleri kitapları gibi halk kütüphanelerinde Pulitzer ödüllü birçok kitap bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği’ne göre, ‘Yayın Seçme Kurulu, Bakanlığa bağlı olarak hizmet veren halk ve çocuk kütüphaneleri için okuyucu gereksinimlerini ve kütüphanelerden gelen istekleri göz önüne alarak satın alma, bağış, değişim ve benzeri yollarla sağlanacak yayınların değerlendirilmesini ve seçimini, yapar’ denmektedir. Buna rağmen bir kurul kararı olmaksızın bakanlık yetkilileri bir kitabı ‘Okuyuculardan gelen şikayet’ gibi hiçbir objektif tarafı olmayan gerekçe ile yasaklamıştır" ifadelerini kullandı.

‘KİTABIN YASAKLANMASININ NEDENİ SİYAHİ BİR KADININ YAŞADIKLARI VE YAŞAM MÜCADELESİ MİDİR?’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Akkuş İlgezdi, bu yasağın hangi yasal mevzuata dayandığını, kitap hakkında bir mahkeme kararı olup olmadığını, sordu. "Okuyuculardan gelen şikayet" gerekçesiyle bugüne kadar kaç kitabın yasaklandığının açıklanmasını isteyen İlgezdi, "Kitabın yasaklanmasının nedeni siyahi bir kadının yaşadıkları ve yaşam mücadelesi midir?" dedi.

yasak kitap mücadele erkek egemen