Almanya’da faşizm: Bir kapitalist cennet
Tektaş Ağaoğlu’nun bu kitabı; Türkiye’de demokrasi güçleri açısından günümüzü anlayabilmek için belki de zamanında yayınlanmış bir rehber kitap olarak da değerlendirilebilir.
ARTI GERÇEK - Yeniden yayınlanmasına razı olmasıyla ilk ve tek öykü kitabı olan "Ölümden Hayata" adlı yapıtının ölümünden kısa bir süre önce 50 yıl aradan sonra H2O Yayınları’nca yeniden basılan Tektaş Ağaoğlu’nun bir diğer kitabı daha okurla buluşturuldu.
9 Ocak 2018’de hayata veda eden Türkiye sosyalist hareketinin tanınmış isimlerinden Tektaş Ağaoğlu’nun Wlliam Shirer’in The Rice and Fall of The Third Reich" (Üçüncü Reich’in Yükseliş ve Çöküşü) eseri başta olmak üzere çeşitli batılı kaynaklardan yararlanarak hazırladığı "Almanya’da Faşizm" kitabı 42 yıl sonra H2O Yayınları tarafından yeniden basıldı.
Faşizmin Almanya’da yükselişinin ve düşüşünün roman tadında tarihsel bir anlatımı olan kitap; "Hitler bir hiçti onu destekleyen sanayiciler olmasaydı. Hitler yalnız değildi ona arka çıkan bankacılar vardı. Hitler tek adam değildi, büyük toprak sahiplerince kollanıp desteklendiği" gerçeğine ayrıntılarıyla yer veriyor.
HİTLER’İN ‘REİS’ OLUŞU
"19 Ağustos’ta Almanya’da ‘plebisit’ yapıldı. Seçmenlerin yüzde 95’i oy kullandı. Bunların yüzde 90’ı, yani 38 milyon kişi Hitler’in Reis olmasını onayladı. Her şeye rağmen "Hayır!" diyenlerin sayısı 4 milyonun az üstündeydi…"
"Basında hangi haberlerin yayınlanacağı, neler yazılacağı ve nasıl yazılacağı her gün bütün ülkeye Berlin’den Propaganda Bakanlığı aracılığıyla bildiriliyordu. Emirlere uymayan ya da uymadığı iddia edilen gazete ve dergiler yine merkezi emirle hemen kapatılıyordu. Kapatılan gazete ve dergilerin bir kısmını Nazi şirketleri ya da dogğrudan doğruya Nazi Partisi çok ucuza satın alıyorudu…"
"Hitler; milliyetçi, ırkçı, yobaz küçük bir partiye polis muhbiri olarak sızan aylak bir gevezeydi. Boş konuşurdu ve yalancıydı. Öyle ki işçi sınıfına doğrudan hitap edebilmek için partisinin adını Ulusal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak değiştirdi. Ama daima işçilerin değil patronların yayında yer aldı: Krupp, Thyssen, Karl Bosch, Siemens, Dr. Oetker, Audi, BMW, Daimler, Volkswagen, Porsche, Hugo Boss ve diğerleri Hitler ve Nazilere bolca para, öğüt, destek verdi; yol haritasını çizdi; işgal edilecek bölgeleri ve köle işçi çalıştırabilecekleri toplama kamplarının yerlerini belirlediler.Kapitalistler olmadan Hitler bırakın reisliği sıradan bir memur bile olamazdı. Patronların elinde bir oyuncaktı, kapitalizmin sahnelediği faşizm rejiminde bir kuklaydı. O rejim ise kapitalizm için bir cennetti…"
Tektaş Ağaoğlu’nun "Almanya’da Faşizm / BirKapitalistCennet" kitabı; Türkiye’de demokrasi güçleri için büyük tehlikeler barındıran "Milli Mutabakat", "Türkiye ittifakı" gibi ifadelerin iktidar koalisyonunca sık sık dile getirilmeye başlandığı günümüzü anlayabilmek için belki de zamanında yayınlanmış bir rehber kitap olarak da değerlendirilebilir…
.
Almanya’da Faşizm, Tektaş Ağaoğlu, Nisan 2019, H2O Kitap, 181 sayfa.