Alternatif toplum arayışına yeni bir katkı: İmkansız Sermaye
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK- Araştırmacı yazar Alp Altınörs’ün "İmkansız Sermaye" adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Altınörs, kitabın amacını "mücadele edenlere bir nebze de olsa düşünsel enerji taşımak" olarak açıklıyor.
"21. Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum" alt başlığıyla Yordam Kitabevi’nden çıkan kitap, 4 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde kapitalizmin varoluşsal krizinin ele alındığı kitabın ikinci bölüm başlığı "Toplumsal Robot." Yazar, bu bölümde robot teknolojisinin sosyalist bir toplumun üretim gücünü oluşturabileceğini belirtiyor. Üçüncü bölümde komünalizm akımıyla bir tartışma yer alırken, "Sınıf, Kimlik, Özne" başlıklı son bölümde sınıfsal mücadele ile kimliksel mücadelenin nasıl birleştirileceği ele alınıyor.
Alp Altınörs, kitabın ilk imza günü ve söyleşisini Vengo kafede düzenledi. İlk olarak katılımcılara seslenen Veli Saçılık, son zamanlarda hem örgütlü yapılara hem de fikri yapılara yönelik büyük bir saldırı olduğunu belirterek, "Bu saldırılara karşı fikri duruş ve fiili duruş gerekiyor. Alp’in kitabı ile buluşmaktan çok mutluyuz" dedi.
KAPİTALİZM HER ALANDA KRİZ YAŞIYOR
Kitabın yazılış hikayesini anlatan Alp Altınörs, "Biz devrimciler için Nazım Hikmetlerden, Hikmet Kıvılcımlardan bugüne hapishaneler her zaman üretim alanları olmuştur. ‘İmkansız Sermaye’nin hikayesi de 2013’de Gezi için atıldığımız hapishanede başladı" dedi. Hem Gezi döneminde hem de HDP Eş Genel Başkan Yardımcısıyken tutuklu geçirdiği hapishanede temelleri atılan kitabın nihayet okurla buluştuğunu ifade eden Altınörs, "O artık benden çıktı. Artık size aittir. Dilediğinizce eleştirebilir, tartışabilirsiniz. Eminim ki, buradaki fikirlerin yadsınması genel olarak sosyalist düşünceyi geliştirecektir" diye konuştu.
Kapitalizmin ekonomik, diplomatik, siyasi, askeri, kültürel, ideolojik bütün alanlarda bir kriz yaşadığını belirten Altınörs, "Ama öbür taraftan alternatif bir toplum tasarımının bu kadar cılız kaldığı başka bir dönem yok" dedi.
BU KİTAP TARTIŞMAYA DAVETTİR
Altınörs, şöyle devam etti: "Alternatifi ortaya koymakta büyük bir cesaretsizlik, büyük bir sinmişlik, bir ölü toprağı var. Benim yaptığım bu çalışma son 10 yıldır kapitalizmin iflasına ve yeni bir toplumun, sosyalizmin olanaklarına dair yapılan yüzlerce çalışmadan birisi. Bu düşünsel ortama naçizane katkı yapmak istedim. Kapitalizmin organik, varoluşsal bir bunalım içinde olması hiçbir şekilde kendiliğinden yeni, daha ileri bir sistemi getireceği anlamına gelmiyor. Ancak bizler mücadele edersek iyi bir geleceği elde edebiliriz. Yoksa kapitalizm kendi özel mülkiyetinden, karından vazgeçmemek adına dünyayı yıkıma sürükleyecektir. Bu kitap aynı zamanda devrimci iradeye bir çağrıdır; değiştirmeye, dönüştürmeye, mücadele etmeye bir çağıdır. Bu topraklarda çok köklü devrimci gelenekler var. Bu mücadele damarlarını beslemeye dönük bir çalışmadır. Düşünsel çabaların amacı mücadele edenlere bir nebze de olsa düşünsel enerji taşımaktır. Biz Marksistler, değiştiren dönüştüren düşünceye inanırız. Bu kitap tartışmaya bir davettir."