Ankara Birlik Tiyatrosu'nun çocuk oyunu, Milas ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden onay bekliyor

Ankara Birlik Tiyatrosu'nun çocuk oyunu, Milas ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden onay bekliyor
Ankara Birlik Tiyatrosu'nun, çocuk oyununun ilkokullarda gösterilmesine Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden onay çıkmadı. Oyunun yazarı Gül Köker, "Kendilerinden başka hiçbir şeye tahammülleri yok... Engel kararı varsa da muhatabına bildirirsin" dedi.

Artı Gerçek - Ankara Birlik Tiyatrosu'nun, bir ormanda yaşayan hayvanların yaşamından örnekler sunarak, çocuklara çevre bilinci, dostluk ve dayanışma gibi sosyal değerleri aşılamayı amaçladığı tiyatro oyunu ‘Adını Çocuklar Koysun’un, ikokullarda gösterilmesi için Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru bir ayı aşkın süredir yanıtlanmadı.

'KENDİLERİNDEN BAŞKA HİÇBİR ŞEYE TAHAMMÜLLERİ YOK'

Oyunun yazarı Gül Göker ise içeriğe ilişkin bir dosya hazırladıklarını ve başvurduklarını ancak dosyalarının kaybolduğunu söyledi. Göker, “Bir ay bu şekilde zaman kaybettik, sonra dosyamızı yeniden gönderdik. Israrımız karşısında değerlendireceklerini söylediler. Bu değerlendirme de bir komisyon ile yapılır, edebiyat ve Türkçe öğretmenleri bir araya gelir ve inceler. Bu yapıldı mı bilmiyorum çünkü şifahi bir yanıt verdiler. Bir engel kararı varsa da bunu muhatabına gönderirsiniz bunu yapma konusunda bile çekingenler” dedi.

Oyunun engellendiğini dile getiren Göker, “Kendilerinden başka hiçbir şeye tahammülleri yok. Çocuklar politikadan uzak olmalıdır o nedenle oyunumuz dostluğu, kardeşliği aşılayan bir oyundu. Manisa’da da zamanında böyle bir çalışma yapmak için izin almıştık, olurları vardı. Maalesef bunları da görmezden geldiler” diye konuştu.

‘TÜGVA’NIN ETKİNLİĞİ ENGELLENİR MİYDİ?’

Kamusal eğitimin niteliği düşürüldükçe, İzmir'de de bu tür oyunların yasaklanabileceğine işaret eden Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, 4+4+4 modeli ve ÇEDES projeleriyle eğitimde dinselleştirmenin yaygınlaştığının altını çizerek “Bu uluslararası ölçekte eğitim seviyesinin gerisine iterken bir tarafıyla çocuklara üniversiteyi kazanamazsanız şükredin görüşü bilinçaltlarına işleniyor. Bu sistemle kamusal eğitimin kalitesi düştüğünde de çocukları için gelecek isteyen aileler özel okullara yönleniyorlar. Bu sorunlar 20 yıldır devam eden bir süreç. Milas’ta yaşanan durum da anlattıklarımdan bağımsız değil. Niteliği bilinçli bir şekilde düşürürseniz Milas’ta da İzmir’de de bu tür oyunlar yasaklanabiliyor” şeklinde konuştu.

Yenigün'den Sıla Arabacıoğlu'na konuşan Kalafat, “Oyuna izin vermeyenler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Bilal Erdoğan’ın başında olduğu TÜGVA’nın bir oyunu ile ilgili de aynı kararı verebilir miydi? Bunu kamuoyunun kararına bırakıyoruz. Ben kişisel olarak da TÜGVA’nın bir oyununun engellenemeyeceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

‘İKTİDARA YAKIN OLMAYANLARA İZİN YOK’

Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Savaş Candemir, öğrencilerin pedagojik anlamda sorun teşkil etmeyen etkinliklere, velilerin onayıyla götürülmesi gerektiğini belirterek, çocuklarla ilgili etkinliklerin içeriğinin nasıl olması gerektiğine ve prosedüre ilişkin şunları söyledi:

“Bunun için müfredatla ilişkilendirilmesi, gerekli izinlerin alınması ve gerekli ulaşım ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Bu planlama yapıldıktan sonra izinlerin verilmesi gerekmektedir. Ama maalesef milli eğitim müdürlüklerinde ve kaymakamlıklarda bu böyle işlemiyor. İdeolojik ve siyasi olarak AKP'ye yakın olmayan ve siyasi destek vermeyen hiçbir kurum ve kuruluşun etkinliğine izinler verilmiyor, destek olunmuyor...Her gün kamuoyuna ÇEDES, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma Cemiyeti gibi dernek ve vakıflar ile yapılan protokollerin sıkıntıları ve problemleri yansıyor. Milli Eğitim Müdürlükleri’nin, çocuğun yaşına pedagojik anlamda uygun olan, ders planları ile ilişkilendirilen müfredata aykırı olmayan velinin izin verdiği ve gerekli tedbirlerin ve planlamaların yapıldığı etkinliklere izin vermesi gerekir”

Öne Çıkanlar