'Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri' beyazperdeye geliyor
Artı Gerçek - Yönetmenliğini Önder Esmer'in, yapımcılığını Matthias Kyska'nın üstlendiği 'Aşk Ateş ve Anarşi Günleri', Türk Sinematek Derneği'nin kurucuları arasında yer alan ve derneğin uzun yıllar yöneticiliğini yapan Onat Kutlar'ın ve Sinematek'in hikayesini beyazperdeye taşıyor.
42'nci İstanbul Film Festivali'nin de programında yer alan 'Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri' özel gösterimlerini, 7 Nisan'da Fransız Kültür Merkezi ve 9 Nisan'da Sinematek Sinema Evi'nde gerçekleştirecek.
Yönetmen Önder Esmer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda filmi şu sözlerle anlattı:
"O aşk, ateş ve anarşi günleri" diyerek tariflediği 1968'in Türkiye'sinde, sanat sinemasının tanıklığı ve kültürel değişimin mekânı olarak anılan Türk Sinemateki'nin hikâyesi anlatılmaktadır.
Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar (2023)
— Önder Esmer (@onder_esmer) March 22, 2023
Onat Kutlar'ın "O aşk, ateş ve anarşi günleri" diyerek tariflediği 1968'in Türkiye'sinde, sanat sinemasının tanıklığı ve kültürel değişimin mekânı olarak anılan Türk Sinemateki'nin hikâyesi anlatılmaktadır. pic.twitter.com/Xk1VZIymV4
TÜRK SİNEMATEK DERNEĞİ
1965'te Onat Kutlar ve bir grup aydın tarafından kurulan Türk Sinematek Derneği, kısa süre içinde beklenenin üzerinde bir ilgi görmüş ve dünyanın birçok yerinden sanat filmlerinin gösterildiği, hem sinemaseverlerin bir araya geldiği hem entelektüel tartışmaların yapıldığı bir buluşma mekanı haline gelmiştir.
1960'ların politik ortamının da bir parçası olan Sinematek, sadece alternatif sinemaya alan açan bir mekan olarak değil, aynı zamanda Yeşilçam Sineması'na karşı duruşu ve kendini 'Ulusal Sinema' anlayışı çerçevesinde tanımlayan sinemacılarla girdiği uzun soluklu tartışmalarla da biliniyor. (KÜLTÜR SANAT)