Aynur Doğan'dan Şivan Perwer açıklaması: 'Söylemem yasaklandı, Keça Kurdan artık sizlere emanet!'
Artı Gerçek - Kürt Kadın Müzisyenlerinden Aynur Doğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Şivan Perwer tarafından 'Keça Kurdan' parçasını söylemesinin yasaklandığını duyurdu.
Doğan, "Yoğunluğum sebebiyle geri dönüş yapamadığım bir talebin karşılığında uygulanan bu sansürün nihai değerlendirmesini siz değerli dinleyicilerime bırakıyorum. Gelinen noktada, dinleyicilerime olan saygım bu açıklamayı zaruri kılmıştır. Keça Kurdan artık sizlere emanet!" ifadelerini kullandı.
Bugün (19 Mart) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Şivan Perwer adına kendisine gönderilen bir mesajı da aktaran Doğan, "Keça Kurdan’ı söylemem yasaklanmıştır" ifadelerini kullandı.
Doğan'ın paylaştığı mesajda, Şivan Perwer'in "50. sanat yılı dolayısıyla Doğan'a konser talebinde bulunulduğu, Doğan'ın geri dönüş yapmaması üzerine kendisine cevap vermemesini "saygısızlık" olarak yorumladığı" aktarıldı. Mesajda Perwer'in "onayı ve talebi" doğrultusunda "Keça Kurdan şarkısının Aynur tarafından ne stüdyoda ne de sahnede bugünden itibaren yorumlanmasına izin vermiyoruz" denildi.
Perwer'in "onay ve talebi" doğrultusunda alınan kararlar şöyle sıralandı:
"• Keça Kurdan şarkısının Aynur tarafından ne stüdyoda ne de sahnede bugünden itibaren yorumlanmasına izin vermiyoruz.
• Kalan Müzikten çıkan aynı isimli albüm dışındaki tüm Keça Kurda şarkı yorumlarının bütün audio ve YouTube başta olmak üzere video platformlarından 15 Şubat 2024 tarihine kadar silinmesini talep ediyoruz.
• Ortak proje yaptığınız başka kanallar, kurumlar da varsa sizin üzerinizden aynı şekilde 15 şubat'a kadar kaldırılmasını talep ediyoruz. 15 Şubat 2024 tarihine kadar kaldırılmamış tüm audio ve video paylaşımlarının YouTube hak ihlalleri (Strike) üzerinden kaldırılacağını bilmenizi istiyoruz. Bundan dolayı dijital platformlarınızınn bu strikelardan etkilenmesinin sorumluluğu 15 Şubat'tan itibaren size aittir."
Şivan Perwer adına Hakan Atay tarafından gönderilen mesaj ise şöyle:
"merhaba, s,
biliyorsun gecen aralık ortalarında Mamoste'nin 50. sanat yılı vesilesiyle belli başlı sanatçılardan bu çerçevede kiısa bir video mesajı talep etttiğimizi ve bu anlamda Aynur'dan da beklediğimizi sana telefonda söylemiştim.Sen Aynurla konuşup bugün,yarın gibi kısa bir süre içinde döneceğini söylemiştin ama bugüne kadar da bir dönüşünüz olmadı.
Shahram Nazeri basta olmak üzere Kamkars,Ahmet Güneştekin,Zara ve bir cok daha önemli sanatçı mesajlarıyla Marnoste Şivan'a moral kaynağı oldular. Fakat Aynur'dan herhangi bir cevap bile alamamak Mamoste'yi çok üzdü. Bu durumu büyük bir saygısızlık olarak yorumluyor. Bunun akabinde mamoste'nin onayı ve talebi doğrultusunda söyle bir kararı Aynur'a bildirmeni talep ediyoruz:
• Keça Kurdan sarkısının Aynur tarafından ne stüdyoda ne de sahnede bugünden itibaren yorumlanmasına izin vermiyoruz.
• Kalan Müzikten çıkan aynı isimli albüm dışındaki tüm Keça Kurda şarkı yorumlarının bütün audio ve YouTube başta olmak üzere video platformlarından 15 Şubat 2024 tarihine kadar silinmesini talep ediyoruz.
• Ortak proje yaptığınız başka kanallar,kurumlar da varsa sizin üzerinizden aynı şekilde 15 Şubat'a kadar kaldırılmasını talep ediyoruz. 15 Şubat 2024 tarihine kadar kaldırılmamış tüm audio ve video paylaşımlarının YouTube hak ihlalleri (Strike) üzerinden kaldırılacağını bilmenizi istiyoruz. Bundan dolayı dijital platformlarınızın bu strikelardan etkilenmesinin sorumluluğu 15 Şubat'tan itibaren size aittir.
Not: Ayrıca Kalan Müzikten çıkan Keça Kurdan dışındaki tüm yeni studio ve sahne yorumları da zaten izinsiz şekilde sizin tarafınızdan paylaşılıyordu.Hatta bir kaç kanalda Keç a Kurdan şarkısının künyesinde,kompozisyon'un Aynur tarafından bile yazıldığı gibi doğru olmayan bir bilgi yazılmıştı.
Bilginize.. "
Aynur Doğan'ın sosyal medya hesabından yaptığı Tükrçe ve Kürtçe açıklama şöyle:
"Keça Kurdan için zorunlu bir açıklama:
“Keça Kurdan” bizim için sadece bir şarkı değil; özgürlüğün, barışın, sevginin, ortaklaşa mücadelenin ve dayanışmanın coşkusu, yan yana çekilen halaylarımızın, dansımızın ortak ritmiydi. Kürt kadınının sesi, farklı kültürlerden kadınların biraraya gelerek oluşturdukları toplumsal bellek, birbirimize duyduğumuz ihtiyacın yeniden hatırlanışı, hafızamızın uyanışıydı belki. Kendimizce daha nice anlamlar yükledik… Bir zamanlar yasaklanmak istendi, denediler ama başaramadılar.
Ancak bu defa, aşağıdaki mesajda belirtilen gerekçelerden ötürü Keça Kurdan’ı söylemem yasaklanmıştır.
Çok kısa sürede gerçekleşecek bir konser organizasyonuna katılmam için bir davet yapıldı, yoğun programım nedeniyle katılmamın mümkün olamayacağı karşı tarafa iletildi ve ekibimiz alternatif olarak projeye bir video ile katkı sunmayı kendilerine önerdiler.
Yoğunluğum sebebiyle geri dönüş yapamadığım bir talebin karşılığında uygulanan bu sansürün nihai değerlendirmesini siz değerli dinleyicilerime bırakıyorum.
Gelinen noktada, dinleyicilerime olan saygım bu açıklamayı zaruri kılmıştır.
Keça Kurdan artık sizlere emanet!
Ji bo “Keça Kurdan” daxuyaniya mecbûrî:
“Keça Kurdan” ji bo me ne tenê stranek e; Coşa azadî, aştî, hezkirin, têkoşîna hevpar û hevgirtinê, rîtma hevpar a dîlan û reqsên me bû. Dengê jina Kurd bû, belbî hafizeya civakî ya ku bi hevkariya jinên ji çandên cuda hatibû afirandin, ji nû ve bibîranîna hewcedariya me ya bi hev re û şiyarbûna bîranîna me bû. Me bi xwe gelek wateyên din jî li ser barkir... Demekê dixwestin qedexe bikin, hewl dan lê bi ser neketin.
Lê belê vê carê ji ber hincetên ku di peyama jêrîn de hatine gotin, strana Keça Kurdan li min hatiye qedexekirin.
Ez nirxandina dawî ya vê sansûrê, ku li ser daxwazeke ku ji ber mijûlbûna xwe nekarîn bersivê bidim, ji we guhdarvanên hêja re dihêlim.
Ji bo beşdarbûna konserê ku dê di demek pir kin de pêk were hatim vexwandin. Lêbelê ji ber bernameya min a dagirtî ji organîzatoran re hat ragihandin ku ne gengaze ku beşdar bibim û ekîba me jî pêşniyar kir ku bi vîdyoyekê beşdarî konserê bibin.
Di vê xalî de rêzgirtina min a ji temaşevanên xwe re ev gotin pêwîst kir.
Keça Kurdan êdî emanetî we ye!"
Keça Kurdan için zorunlu bir açıklama:
— Aynur Doğan (@aynurdogan) March 19, 2024
“Keça Kurdan” bizim için sadece bir şarkı değil; özgürlüğün, barışın, sevginin, ortaklaşa mücadelenin ve dayanışmanın coşkusu, yan yana çekilen halaylarımızın, dansımızın ortak ritmiydi. Kürt kadınının sesi, farklı kültürlerden kadınların… pic.twitter.com/bs2UZI6fYj
(HABER MERKEZİ)