British Museum direktörü Hartwig Fischer istifa etti
Artı Gerçek - Koleksiyonundaki yaklaşık 8 milyon eserle dünyanın en önemli müzeleri arasında gösterilen British Museum'da çok sayıda eserin kayıp ya da çalınmış olduğunun kamuoyuyla paylaşılmasının ardından 2016'dan beri müzenin direktörlüğünü yapan Hartwig Fischer istifa etti.
Müzenin personelleri, Fischer'ın, geçen temmuz ayında müzenin direktörlüğünü 2024'te devredeceğini açıkladığın ve paha biçilemez değerde eserlerin çalınması nedeniyle istifa çağrıları sonrası bu kararı aldığını söylediler.
LONDRA POLİSİ VE MÜZE SORUŞTURMA BAŞLATTI
7 yıl boyunca, çalınan çok sayıda eserin e-Bay üzerinden satışa çıkarılmasının anlaşılmasının ardından hem Londra Metropolitan Polisi hem de müze yönetiminin soruşturma başlattığı duyurulmuştu.
Müzedeki bir depodan çalınan 50 bin sterlin değerinde bir Roma eseri, 2016 yılında eBay'de minimum 40 sterlinlik teklifle satışa sunulmuştu.
ÇALINAN ESERLERLE İLGİLİ İNCELEME YAPILMASINA İZİN VERİLMEDİ
Müzenin söz konu hırsızlıkla ilgili harekete geçmekte atıl kalması, çalınan eserlere dair birtakım suçları örtbas etme çabası olarak yorumlandı. Çalınan eşyalar arasında olduğuna inandıkları depodaki nesneleri incelemek isteyen bir akademisyene, eserlerin "koruma altında" oldukları söylendi ve akademisyenin depoya inmesine izin verilmemesi bu yöndeki şüpheleri arttırdı.
The Telegraph'ın haberine göre, müzedeki kıdemli bir kaynak, güvenlik ve müzenin itibarı konusunda nihai sorumluluğun Fischer'a ait olduğunu ve ayrılacağını "kendi koşullarına göre" duyurmasına izin verildiğini söyledi.
Başka bir sanat dünyası kaynağı ise konu hakkında, “Müzenin iyiliği için şimdi gitmeli. Müze şu an olduğundan daha iyi bir yönetimi hak ediyor.” dedi.
Müzeden bir sözcü, Fischer'ın ayrılma niyeti ile hırsızlıklar arasında herhangi bir bağlantı olmadığını öne sürdü ve örtbas iddialarını reddetti.
'AYRILMA KARARI VE HIRSIZLIK ARASINDA BİR BAĞLANTI YOK'
Müzenin yardımcı direktörü Jonathan Williams, ilk olarak 2021 yılının Şubat ayında, kaybolan eserlere ilişkin bilgilendirilmesinin ardından, müzenin üst yönetimi ve müzenin mütevelli heyetine yönelik çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı.
Müzeden bir sözcü, Fischer'ın ayrılma niyeti ile hırsızlıklar arasında herhangi bir bağlantı olmadığını öne sürdü. Konuya ilişkin daha önce The Art Newspaper’a konuşan British Museum sözcüsü, hırsızlıkların emniyet soruşturmasının konusu olduğunu ve bu nedenle daha fazla yorum yapmayacaklarını söyledi.
Temmuz ayı başlarında müze, konuyla ilgili bir iç soruşturmanın ardından Akdeniz kültürleri küratörü Peter Higgs'i görevden almıştı. British Museum’da 30 yıldır küratör olarak çalışan Peter John Higgs, müzeden eser çalmakla suçlanmıştı. Higgs ise üzerine atılan suçlamaları reddediyor. (KÜLTÜR SANAT)
British Museum'dan çalınan bazı eserler eBay'de satılıyor: 30 yıllık çalışan işten kovuldu
British Museum'daki birçok eserin kaybolduğu, çalındığı ya da zarar gördüğü belirlendi