Bronz Çağına ait 4 bin yıllık geminin replikası denize indirildi
Birleşik Arap Emirlikleri'nde M.Ö 2100 yılına ait gemi, replikası yapılarak denize indirildi. Bronz Çağına ait en eski deniz taşımacılığı araçlarından olduğu tespit edilen geminin 36 ton taşıma kapasitesine sahip bir ticaret gemisi olduğu belirtildi.
Artı Gerçek - Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de M.Ö 2100 yılında Basra Körfezi kıyılarında deniz ticareti amacıyla inşa edilen ve dayanıklı malzemelerden üretilen gemi 4 bin yıl sonra yeniden denize indirildi.
Gemi 20 uzman ekip tarafından yeniden yapılarak Abu Dabi kıyılarında ilk seferi için hazırlandı.Kamış demetlerinden yapılan tekne, yalnızca eski geleneksel teknikler kullanılarak bir araya getirildi.
18 metre uzunluğundaki geminin yıllar önce Pakistan, Hindistan, Irak, Mezapotamya bölgelerinden tekstil, değerli taşlar, bakır gibi malzemeleri taşıdığı tahmin ediliyor.
BRONZ ÇAĞINA AİT
CNN Science'ın haberine göre, Arkeologlar, antropologlar mühendisler ve bilim adamlarının antik geçiti incelemeleri sonucunda, geminin, dünyanın Bronz Çağına ait en eski gemisi olduğu ve yeniden inşa edilebileceği ifade edildi.
Abu Dabi Zayed Üniversitesi Beşeri Bilimler ve Sosyal Bilimler Fakültesi doçenti Eric Staples, "Bu devrim niteliğindeki teknelerin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlayabilmek için bu tür teknelerin yapımında kullanılan malzemeler hakkında çok daha derin bir bilgi edindik" dedi.
'MEDENİYETLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR KÖPRÜ'
Staples ayrıca, Bronz Çağı'na ait geminin ilk medeniyetleri birbirine bağlayan bir köprü olduğunu belirterek, "Bronz Çağı'nda bu gemileri inşa eden ve kullanan, bu süreçte dünyanın ilk medeniyetlerini birbirine bağlayan antik gemi yapımcılarının ve Bronz Çağı denizcilerinin yaratıcılığı ve cesaretine dair çok daha derin bir takdir kazandık" ifade etti.
36 TON TAŞIMA KAPASİTESİ
Bölgenin en büyük antik limanlarından olan Umm en-Nar adasının binlerce yıl önce ticarette önemli rol oynadığı birçok Güney Asya ve Mezopotamya'ya yolculuk öncesi balık ağları, taş baltalar, bakır balık kancaları, taş diskler ile uzun mesafeli gemi hazırlıkları yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
Geminin restorasyonunda ise palmiye lifi, kamış, deri, palimye yaprağı, hasır, keten tohumu yağı, susam yağı gibi birçok hayvansal yağ kullanıldı. Geminin 36 ton kaşıma kapasitesine sahip olduğu öğrenildi.
BASRA KÖRFEZİ'NDEN GEÇTİ
Gemi 2 Mart'ta denize açıldı ve fotoğrafçı Robert B. Jackson ise,"4 bin yıl sonra ilk kez, saz, odun ve bitüm taşıyan bir ticaret gemisi Körfez sularında seyrediyordu" dedi.
Şampiyon Emirati denizcisi Marwan Abdullah Al-Marzouqi, gemi kaptanı olarak açıldı ve "Tekneyi iskeleden ilk çektiğimizde çok dikkatliydik'' dedi. "Sadece kamış, ip ve tahtadan yapıldığının çok farkındaydım - çivi, vida veya metal yoktu - ve ona zarar vermekten korkuyordum. Ancak yola koyulduğumuzda bunun güçlü bir tekne olduğunu fark ettim. Ağır bir balastla ağırlaştırılmış bu büyük teknenin denizde nasıl bu kadar düzgün hareket ettiğine şaşırdım" ifade etti. (KÜLTÜR SANAT)
513 yıllık caminin restorasyonu için aranan 'Keşan taşı' yıllar sonra bulundu
Mersin'de restorasyondaki 2 bin yıllık Anemurium Antik Kenti'ne beton bina yapıldı
Diyarbakır'da 500 yıllık Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı
Restorasyon bitti: Taksim Maksemi bugün Cumhuriyet Müzesi olarak açılıyor
Topkapı Sarayı'nda Harem restorasyonu devam ediyor: Bazı bölümler ziyarete açıldı