Caz müzisyeni Bozkurt İlham Gencer öldü

Caz müzisyeni Bozkurt İlham Gencer öldü
Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden Bozkurt İlham Gencer 101 yaşında öldü. Müzikal kariyerinin yanı sıra, milliyetçi sağ siyasete yakınlığıyla da bilinen Gencer, toplumsal olaylarda aldığı tavırlarla da tartışmalı bir isimdi.

Artı Gerçek - Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden Bozkurt İlham Gencer 101 yaşında öldü. Türkiye'de caz müziğin öne çıkan isimlerinden biri olan Gencer, uzun yıllar süren müzik kariyerinde, sadece müzikle değil, Türkiye siyasal tarihinin önemli dönemeçlerinde aldığı politik tavırla da tartışmalı bir isim.

İlham Gencer'in vefatını, kendisi gibi müzisyen olan oğlu Bora Gencer sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:

"Babam, Türkiye'nin babası, benim canım varlığımın sebebi. Dünya iyisi insan, adam gibi adam Bozkurt İlham Gencer'i kaybettik. Büyük üzüntü içindeyiz. Çok uğraştık, çok emek verdik. Keşke elimizden daha fazlası gelebilseydi"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) çizgisindeki sağ siyasete yakınlığıyla bilinen Bozkurt İlham Gencer'in, eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ile de yakın bir ilişkisi vardı.

Sami Coşkun'un 'Sanatta ve Siyasette İlham Gencer' isimli kitapta, Gencer'in 6-7 Eylül pogromunun yaşandığı sıralarda, İzmir'de sahne aldığı dönemde, Mogambo Kulübü'nde yağmacılara İstiklal Marşı söylediğine ilişkin bir anıya yer veren Sami Coşkun, Gencer'in o döneme ilişkin tutumunu şöyle anlatıyor:

"Olayların bir de İzmir boyutu vardı. 6-7 Eylül gecesi saldırılar özellikle Fuar'da yoğunlaşmış, Yunanistan Pavyonu harap olmuştu. Kültürpark'taki Mogambo Kulübü'ne doluşan yağmacıları geri püskürtmek için, sahnedeki piyanist İlham Gencer mikrofonla İstiklal Marşı'nı okumaya ve hep bir ağızdan tüm salona okutmaya başlıyor, bu arada Müzeyyen Senar 'Türküz, hepimiz Türküz' diye bağırıyordu"

Gencer ile ilgili ayrıca, sözü edilen Mogambo İzmir Fuar’ında ABD'li NATO askerleri için düzenlenen eğlencelerde, Afrika kökenli olan Türkiyeli siyah garsonların da olduğu bir kulüpte, suratını siyaha boyayarak piyano eşliğinde jazz müzik çaldığına dair bir haber de yer almıştı.

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKPC) militanları Hüseyin Cevahir ve Mahir Çayan'ın yer aldığı Efraim Elrom'un kaçırılması eyleminden 5 gün sonra 27 Mayıs 1971 günü Halaskargazi Caddesi'ndeki karargah evde yakalanmalarının ardından çıktıkları mahkemede, evin yerini ihbar eden kişinin İlham Gencer olduğu ortaya çıkmıştı. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar