dilop dergisi Celîlê Celîl kapağıyla çıktı
Sezai Sarıoğlu, kendi özgün üslubuyla okuyucuyu Diyarbakır gezisine çıkarırken, Receb Dildar ve Amed Tîgrîs ile yapılan röportajda ise Şeyh Sait İsyanı’na katılan Hesê Karazî ve Şeyh Sait’in katibi Fehmiyê Bîlal’in hayatından çarpıcı anekdotlar aktarılıyor.
Dil bilimci Necmiye Alpay’ın ‘Barışsızlığımız’ yazısıyla Dünya Barış Günü’ne atıfta bulunulan dilop’ta, Miradê Miradan Kürt sinema tarihini irdeleyen bir dizi yazıya başlıyor.
Derginin Eylül-Ekim sayısında; gazeteci Gökçer Tahincioğlu’nun, ‘devlet dersi’nden geçemeyen Kürt çocuklarını konu ettiği "Bir coğrafyada çocukluk" yazısı ve Ali Fikri Işık’la Amedspor üzerine yapılmış bir röportaj bulunuyor. Bextiyar Elî’nin Soraniden Kurmancîye uyarlanmış Lava şiirinin ilk kez yayınlandığı dergide, Tahir Şilkan ise ‘Edebiyatta 6-7 Eylül’ yazısıyla yer alıyor.
Akademisyen Arzu Yılmaz’ın, ABD-Türkiye ilişkilerinin seyrinin Kürtlere nasıl yansıyabileceğini irdeleyen makalesi dikkate değer öngörüler içerirken Fewzi Bilge’nin resimlerine ilişkin kısa okumalara da devam edilen dilop’ta; öykü, hikâye, deneme ve şiir sayfaları Kürtçe’ye ayrılıyor. Selim Temo, Evîn Şikakî, Firat Cewerî, Salihê Kevirbirî, Müslüm Aslan, Mehmet Oncu ve Huseyîn Çaglayan da bu sayıya katkı sunan diğer isimler arasında yer alıyor. (HABER MERKEZİ)