Murathan Mungan: 'Türkiye'nin en şahsiyetli siyasetçilerinden Gültan Kışanak'ı selamlıyorum'

Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan fuarın onur konuğu Murathan Mungan, "Diyarbakır'a son uğradığımda başkanlık koltuğuna halkın seçtiği kişiler otururdu. Türkiye'nin en şahsiyetli siyasetçilerinden Gültan Kışanak'ı uzunca selamlıyorum" dedi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Eylül Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı dört yıl aradan sonra bugün kapılarını açtı. 24 Aralık’a kadar devam edecek fuara 200’e yakın yayınevinin katılıyor. Fuar süresince yaklaşık 300 yazar, söyleşi, panel ve imza günlerine katılacak.

Fuarın açılışına, son olarak Diyarbakır'da işlenen bir faili meçhul cinayeti odağına alan '995 km' adlı romanıyla okuyucu ile buluşan şair ve yazar Murathan Mungan, yazar Şeyhmus Diken, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Amedspor başkanı Aziz Elaldı, yazarlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

'FUARDAN ÇOK KÜLTÜREL BİR ŞÖLEN'

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "Fuarımızdan beklentimiz oldukça yüksek. Fuarlarımızı Mezopotamya Fuarcılık olarak düzenliyoruz. Yıllar sonra ilk kez bir kitap fuarı düzenliyoruz. Bu fuardan ziyade kültürel bir şölen olarak görmeliyiz" dedi.

'GENÇLERİ OKUMAYA TEŞVİK ETMELİYİZ'

Aktif siyaseti bıraktıktan sonra kitap fuarlarını yakından takip ettiğini ve üç kitap yazdığını söyleyen eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Kemal Burkay'ı ve Murathan Mungan'ı görmekten mutluluk duydum. Ancak günümüzde popüler kültür ve tiktok akımları okumaktan uzaklaştırdı. Özellikle gençler arasında bunun yoğun olduğunu görüyoruz. Gençleri kitap okumaya teşvik etmeliyiz. Diyarbakır çok zengin bir kültür kenti" diye konuştu.

'GÜLTAN KIŞANAK'I SELAMLIYORUM'

Mezopotamya Kültür Salonu'nda okurlarıyla buluşan şair ve yazar Murathan Mungan, konuşması sırasında, cezaevinde tutulan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı ve TBMM 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekili Gültan Kışanak'a da selam yolladı.

Mungan, "Diyarbakır'a en son uğradığım zaman başkanlık koltuğuna halkın seçtiği kişiler otururdu. 2012 yılında Dersim Katliamını anlatan bir seçki hazırlamıştım. 'Mutfak' adlı oyunum ilk kez Diyarbakır'da sahnelendi. Ben izlemedim ama sevgili Gültan Kışanak'ı oyundan sonra topluluğu selamlarken gördüm. Türkiye'nin en şahsiyetli siyasetçilerinden olan Gültan Kışanak'ı buradan uzunca selamlıyorum. Bugün burada onur konuğu olarak ağırlandığım Diyarbakır Kitap Fuarı umarım sürekli devam eder" dedi.

'GÖSTERİ KÜLTÜRÜNÜN ORTASINA DOĞAN İNSANLARIN SERSEMLEDİĞİ BİR ÇAĞDAYIZ'

Teknolojik gelişmelerin insan hayatlarına etkisine değinen Mungan, "İnsanlarda gerçeklik duygusu kayboluyor. Doğrudan gösteri kültürünün ortasına doğan insanların sersemlediği bir çağdayız. Yönünü ve yerini şaşıran nesiller yetişti. Her şey çağın hızına emanet edildiği için derinliğin bir anlamı kalmıyor. Derinleşmiyor maalesef" diye konuştu.

'KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİN EN ÖNEMLİ UNSURU DİLDİR'

"Egemen ulus kendi dilinde okuduğunu anlamıyor" diyen Mungan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ellerinden kan akan Türk milliyetçileri 200-300 kelimeyle yaşıyor. Bir ulusun kültürel zenginliğinin en önemli unsuru dildir. Türkçe en güzel şiirleri yazan Ahmed Arif Kürttür. En güzel Türkçe romanları yazan Yaşar Kemal de Kürt'ür. Ayrıca bu büyük bir paradokstur."

Murathan Mungan söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

Öne Çıkanlar