Diyarbakır'da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı

Diyarbakır'da 'Dönüşen kent, değişen edebiyat' başlıklı 5’inci 'Amed Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin açılışı yapıldı.

Diyarbakır'da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı

Artı Gerçek- Diyarbakır'da Wêjegeh Amed (Amed Edebiyat Evi) ve Lis Yayınları tarafından “Dönüşen kent, değişen edebiyat” başlığı ile yapılacak olan 5’inci Amed Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı. 24 Kasım’a kadar sürecek programın açılışı Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa çok sayıda şair, yazar ve aydının yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yazar Lal Laleş ve Wêjegeh Amed Koordinatörü Seçkin Arslan, iki yılda bir gerçekleştirdikleri Amed Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’ne dair aktarımlarda bulundu. Laleş ve Arslan, yaptıkları çalışmada emeği geçen kurum ve kişilerden bahsederek, teşekkür etti.

'EDEBİYAT VE SANAT KOLEKTİFTİR, TOPLUMSAL ÖRGÜTLÜLÜĞÜ ESAS ALIR'

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Rêdûr Dîjle, kapitalist sistemin Avrupa’da yaygın ve görünür bir sistem haline gelmesinin ardından hegomonik bir sistemin inşa edildiğini söyledi. Bu hegomonik sistemin diğer birçok toplumsal alan gibi edebiyata ve sanata da yönelerek, dizayn ettiğini sözlerine ekleyen Dîjle devamında şunları ifade etti:

“Bu sistem edebiyatı politik alandan, sanatı siyasetten, estetiği de sosyolojiden kopardı. Bununla beraber toplumsallığa karşı olan kesimleri bu alanlara yöneltti. Bu kesimlerle birlikte toplumsallığı göz ardı eden bir algı oluşturuldu. Estetik, ahlak ve edep karşıtı bir algı ve bilinç oluşturuldu. Yani nihilist ve narsist kişilikler yaratmaya çalıştı. Bu kişiliklerle insanlığa ve estetiğe dair olan edebiyatı, gerçek hakikatinden uzaklaştırdı. Bununla beraber şehirler bireyselliği esas alan kişiliklerin mekanı olmaya başladı. Şehirler sorunlar yumağına dönüştü. Niçin? Çünkü edebiyatın en arkaik gerçekliği toplumsal örgütlülük ve ‘Nasıl yaşamalı?’ sorusu etrafında örgütlenmiş olması. Çünkü çok iyi biliyoruz ki; kapitalist modernitenin aksine edebiyat ve sanat; kolektiftir, toplumsal örgütlülüğü esas alır. Ve birlikte yaşamanın dilini yaratmıştır. Bu edebiyat günlerinin temasının şehirler olması bu açıdan önemlidir. Bu edebiyat günlerinde, edebiyatın asıl hakikati olan toplumsal örgütlülüğün daha da görünür bir hale geleceğini ve asıl işlevinin tekrardan görünür kılacağını umuyorum.”

Duhok Kürt Yazarlar Birliği adına Nimetulla Nihêlî ve Kürt Yazar Malmîsanji söz alarak, Kürt edebiyatına dair kimi aktarımlarda bulundu. Konuşmacılar, Kürt dilinin ve edebiyatının önemine vurgu yaptı.

KÜRTÇE ŞİİRLER OKUNDU

Ardından “Kent Şiirleri” başlıklı bölüme geçildi. Bu başlıkta şairler Beyar Bavî, Çayan Okuduci, Ergün Gezici, Evdilxaliqê Îsa, Gamze Tigis, Mustafa Irgat, Nurcan Delîl, Receb Dildar, Rona Aslan, Şilan Atlı, Yaşar Deniz ve Yusuf Araf Korkutan birer şiir okudu. (MA)

diyarbakır edebiyat