Duygu Asena Roman Ödülü Arlin Çiçekçi'ye verildi

Duygu Asena Roman Ödülü Arlin Çiçekçi'ye verildi
Feminist yazar Duygu Asena'nın anısına verilen "Kadının Hâlâ Adı Yok" Roman Ödülü, Servi Nine ve Üç Güzeller' adlı eseriyle Arlin Çiçekçi'ye verildi.

Artı Gerçek - Gazeteci ve yazar Duygu Asena anısını ve fikirlerini yaşatmak amacıyla 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena "Kadının Hâlâ Adı Yok" Roman Ödülü sahibini buldu.

Doğan Hızlan başkanlığında toplanan, Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral ve Elif Tanrıyar’dan oluşan seçici kurul, Arlin Çiçekçi’yi, 'Servi Nine ve Üç Güzeller' adlı eseriyle ödüle değer gördü.

Jürinin ödül gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"Hikâye anlatıcılığında gösterdiği ustalık, Türkçe kullanımındaki yetkinliği, yoğun gerçeklik duygusu, bu topraklarda yüzlerce yıldır kadına ve doğaya uygulanan şiddetin değişmediği gerçeğini İstanbul’daki küçük bir park üzerinden anlatmadaki mahirliği ve kadının adını bulabilmesi, var olabilmesi için sunduğu önermeler gerekçesiyle oy çokluğu ile Arlin Çiçekçi ödüle değer görülmüştür."

'ÖDÜLÜ ÖMÜRLÜK BİR SORUMLULUK OLARAK KABUL EDİYORUM'

Ödülün bu yılki sahibi Arlin Çiçekçi ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Adının yanında anılmayı bile yüklü bir mesuliyet saydığım Duygu Asena adına verilen bu kıymetli ödüle 'Servi Nine ve Üç Güzeller' romanımın layık görülmesinden onur duyuyorum. Duyduğum bu onuru ve tarifsiz mutluluğu ise başta Duygu Asena’nın simgelediği tüm değerlere olmak üzere, bana ve romanıma bu kıymeti atfeden saygın jüri üyelerine ve 2007 yılından bugüne kadar bu ödüle layık görülmüş değerli yazarlara karşı ömürlük bir sorumluluk olarak kabul ediyorum."

DUYGU ASENA KİMDİR?

Nihal ve Muhtar Asena'nın kızı olarak 1946'da İstanbul'da doğdu. Babası susam ticaretiyle uğraşan Asena, CHP Gümüşhane milletvekili Ali Şevket Öndersev'in torunudur.

Duygu Asena Ortaöğrenimini Kadıköy Özel Kız Koleji’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim gördü.

İş hayatına pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklarevi’nde çalıştı. Gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayımlandı.

Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. Türkiye'de kadın dergiciliği alanında en önemli dergilerden Kadınca Dergisi'nin 1978-1992 yılları arasında yayın yönetmenliğini yaptı.

Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı Kadının Adı Yok ile adını duyurdu. Kitap müstehcenlik gerekçesiyle 1988’de yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlandı.

Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle Asena, feminist yazar olarak tanındı. Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi’nde 30 Temmuz 2006 günü öldü. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar