'Eski Van Şehri' restore edilecek

'Eski Van Şehri' restore edilecek
Ortadoğu'nun en kadim kentlerinden biri olarak kabul edilen "Eski Van Şehri"nde başlatılan yeni dönem kazı çalışmaları kapsamında Ulu Cami, Kızıl Minare, Abbasağa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı, Çifte Hamam, Miri Ambarı, 2 kilise ve bir sarnıç restore edilecek.

Artı Gerçek - Bir süre önce durdurulan ve Anadolu'nun ve Önasya Arkeolojisinin en önemli kentlerinden biri olarak kabul edilen Tarihi Van Şehri'ndeki kazı faaliyetleri belli bir kesintiden sonra yeniden başlatıldı. Öncelikle Urartular olmak üzere Eyyubiler, İlhanlılar, Anadolu Selçuklu, Akkoyunlular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Van Kalesi'nin güneyindeki "Eski Van Şehri"nin yeni dönemde sürdürülecek kazılar kapsamında ayağa kaldırılması planlanıyor.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Eski Van Şehri'nin Canlandırılması Birinci Etap Projesi" çerçevesinde yürütülen kazı çalışmalarında, kentin geçmişine dair önemli bulgulara ulaşılıyor.

Van Müze Müdürlüğünün koordinasyonunda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Baş'ın bilimsel danışmanlığında 4 aydır yürütülen kazılarda, aralarında sanat tarihçisi ve arkeologların bulunduğu 50 kişilik ekip görev yapıyor.

Bu yılki çalışmalar sırasında yapılar arasında bağlantıyı kuran yeni bir yol, gülleler, tüfek ve şarapnel parçalarının ortaya çıkarıldığı 46 hektarlık alanda, surlar ile Ulu Cami, Kızıl Minare, Abbasağa Camisi, Hüsrev Paşa Hanı, Çifte Hamam, Miri Ambarı, 2 kilise ve kent sarnıcının restore edilmesi planlanıyor.

Son yıllarda belirlenen uygulamalara uygun olacak şekilde sürdürülen faaliyetler kapsamında kazı faaliyetleri başlatılan tarihi kentin tarih, ticaret, turizm ve kültür adasına dönüştürülmesi amaçlanıyor. Van Kalesi'nin oluşturduğu gösterişli fonun da istifade edilebilecek bir unsur olarak kullanılması öngörülen alandaki Ulu Cami, Kızılca Minare, Miri Ambarı gibi tarihi yapıların restore edilmesi hedefleniyor.

ŞEVLİ: ÇOK GÜÇLÜ OLAN SANAT TARİHİ VE ARKEOLOJİ BÖLÜMLERİMİZ, KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPIYOR

Alandaki faaliyetlere ilişkin AA'ya bilgi veren Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise Van'da Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait ayakta kalan az sayıda yapının olduğunu, bunun da 1915-1917 yıllarında Ermeni ayaklanmaları ve Rus işgaliyle şehrin tahrip edilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Şevli, "Burayı tekrar ayağa kaldırmak için üniversitemizin akademik danışmanlığında birçok kurumla birlikte çalışma başlattık. Çok güçlü olan sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerimiz, kazı ve restorasyon çalışması yapıyor. Burada kamu binaları, çarşılar, yürüyüş yolları vardı. Şu anda bunların yerleri tespit ediliyor. Tarihi dokusu ve orijinal hali üniversitemizin akademik ve bilimsel danışmanlığında yeniden ayağa kaldırılacak. Bu çalışmalarla Eski Van Şehri, ölü bir yer olmaktan çıkarılacak. Kazdığınız her yerden tarih fışkırıyor. İlimizin 7 bin yıllık geçmişi var. Mardin'e veya Diyarbakır'a gittiğinizde tarihi yerleri geziyorsunuz ama Van'da eski tarihi bina yok çünkü tamamen yakılıp yıkıldı. Burada tarihi yeniden canlandıracağız. İlimiz muazzam turizm şehri olacak" diye konuştu. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar