Festivali yasaklayan kayyım, kültür sanat kurumlarını da kapattı: 'Kültürel soykırım uygulanıyor'

Festivali yasaklayan kayyım, kültür sanat kurumlarını da kapattı: 'Kültürel soykırım uygulanıyor'
Cizre'de kültür sanat festivalini yasaklayan kayyım, ilçedeki kültür sanat kurumlarını da bir bir kapattı. Seçilmiş Cizre Belediyesi Eş Başkanı Berivan Kutlu ve Eğitim Sen Şube Başkanı Adnan Şenbayram, kayyımın kültürel soykırım uygulandığını söyledi.

Rojhat ABİ


DİYARBAKIR- Şırnak'ın Cizre ilçesinde geçen hafta sonu KESK ve Sanatça Organizasyonu ve tarafından düzenlenmek istenen Cizre Kültür ve Sanat Festivali, belediyeye kayyım olarak da atanan Cizre Kaymakamı Nazlı Demir tarafından yasaklandı. 11 Kasım'da ilçe merkezindeki etkinlik alanında düzenlenmek istenen konsere izin verilmezken, konser için kiralanan düğün salonu da 'ruhsatı olmadığı' gerekçesiyle bir günlüğüne mühürlendi. Ancak ertesi gün salonda düğün yapıldı.12 Kasım'da Botaş Parkı’nda yapılmak istenen çocuk sanat atölyesi de polis tarafından ablukaya alınarak engellendi.

KÜLTÜR SANAT KURUMLARI KAPATILDI

Cizre'de kayyımın kültür sanata yönelik yasaklayıcı ve engelleyici tavrı ilk değil. Dengbêj Evi geçtimiz eylül ayında kayyım tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Mem û Zîn Kültür ve Sanat Merkezi'nin çalışmaları engellendi. Kültür sanat etkinliklerinin de düzenlendiği Sitiya Zin Kadın Merkezi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi.

'FESTİVALİ BİLDİRDİĞİMİZ ANDA YASAK GELDİ'

Cizre Kültür Sanat Festivali komitesinde yer alan Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Adnan Şenbayram, "Cizre kültürel soykırım politikalarının yoğun olarak yaşandığı bir kent. Festival yapacağımızı bildirdiğimiz anda kentte geçici olarak 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı getirildi. Öncesinde kaymakamlığa yazı yazmıştık. Fakat etkinliklerin hiçbir yerde yapılamayacağını ifade ettiler. Biz de bir düğün salonunda festivalimizi düzenleme kararı aldık. Daha sonra festivaliniz iptal edildi denildi. Gerekçe ise düğün salonunun ruhsatsız olduğu idi. Ve absürt olan ise sadece bir gün için mühürlenmiş olmasıydı. Bugün mü aklınıza geldi mühürlemek? Yıllardır her gün burada düğünler oluyor" dedi.

'HER ETKİNLİK ENGELLENİYOR'

Her eylem ve etkinliğin keyfi şekilde yasaklandığını dile getiren Şenbayram, “Şırnak Kaymakamlığı işi öyle bir noktaya getirmiş ki bizim hafta sonu yapacağımız etkinliklere göre çocukça bir ya da iki günlük yasaklar getiriyor. Halkın kültürel ve sanatsal çalışmalarını engelliyor. Yerel seçimler yaklaşıyor. Mümkün oldukça halkın bir araya gelip birlikte çalışabileceği her etkinliği ve çalışmayı engellemeye başladılar” diye konuştu.

'NE ZAMAN ETKİNLİK DÜZENLEMEK İSTESEK YASAK GELİYOR'

Yerine kayyım atanan seçilmiş Cizre Belediyesi Eş Başkanı Berivan Kutlu, yaşananları 'trajikomik' olarak nitelendirdi. Kutlu, "Önceden Cizre Kültür Sanat Evi’miz vardı. Bizler orada dil kurslarına katılıyorduk. Kursta ders gördüğümüz süre boyunca kurumun kapısında sürekli polisler bekliyordu. Bu aslında psikolojik olarak devlettin çok kötü durumda olduğunu gösteriyor. Bizi kültür sanat alanında bile baskı altına almaya çalışıyor. Yıllardan böyle. Ne zaman bir çağrı yapsak, bir sanat etkinliği düzenlemek istesek hemen ardından yasaklar uygulanıyor kayyım tarafından" dedi.

'KAYYIMLARA KARŞI KAZANACAĞIZ'

Kültür sanat etkinliklerinin engellenmesinin yaklaşan yerel seçimlere yönelik bir politika olduğunu söyleyen Kutlu, "Kayyım çaresizlik demektir. Kayyım, kültür ve irade kırımıdır, Kürtlere düşmanlıktır. Bizler de hem siyasetçiler hem de halk olarak bunları sürekli gündemde tutarak yerel seçimlere hazırlanmaktayız. Kayyımlara karşı kazanacağız" diye konuştu.

Öne Çıkanlar