Frankfurt Kitap Fuarı Filistinli yazarın ödül törenini iptal etti
Frankfurt Kitap Fuarı Filistinli yazar Adania Shibli'nin ödül törenini iptal etti. Organizatörler, romanı onurlandırmaktan geri adım atmalarına gerekçe olarak İsrail-Hamas savaşını gösterdi.
Artı Gerçek - Alman edebiyat derneği Litprom cuma günü yaptığı açıklamada gelecek hafta Frankfurt Kitap Fuarı'nda Filistinli yazar Adania Shibli'nin romanının onurlandırılacağı ödül törenini "İsrail'deki savaş nedeniyle" iptal ettiğini duyurdu. Litprom kararın yazar Adania Shibli ile birlikte alındığını da belirtti. Açıklamada "Şu anda kimsenin canı kutlama yapmak istemiyor" dendi.
'Küçük Bir Ayrıntı' (İngilizce adı 'A Minor Matter') adlı roman, 1949 yılında Filistinli bir Bedevi kızın İsrail askerleri tarafından tecavüz edilip öldürülmesinin gerçek hikâyesini anlatıyor. Romanın Arapça aslından çevrilen Almanca versiyonu 2022'de yayımlanmış, İngilizce çevirisi ise 2020'de Ulusal Kitap Ödülü'ne ve 2021'de Uluslararası Booker Ödülü'ne aday gösterilmişti. Tören, romanın her yıl Afrika, Asya, Latin Amerika veya Arap dünyasından bir yazara verilen ve yayıncılık endüstrisinin en büyük buluşmalarından biri olan Frankfurt Kitap Fuarı'nda takdim edilen bir Alman edebiyat ödülü olan 2023 LiBeraturpreis'i kazanmasını kutlamak amacıyla düzenlenecekti.
TÖRENİN DAHA SONRA YAPILMASI PLANLANIYOR
Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos yaptığı açıklamada, organizasyonun "Hamas'ın İsrail'e karşı barbarca terörünü" şiddetle kınadığını belirterek,"Düşüncelerimiz kurbanlar, yakınları ve bu savaştan acı çeken tüm insanlarla birlikte" dedi. Boos yaptığı açıklamada, organizatörlerin fuarda "kendiliğinden İsrailli sesler için ek sahne anları yaratmaya karar verdiklerini" söyledi. Litprom, fuarın sona ermesinin ardından ödül törenini düzenlemek için "uygun bir format ve ortam" arayışında olduğunu da söyledi.
ALMANYA'DA ANTİSEMİTİZM TARTIŞMALARI
Almanya'da romanla ilgili tartışmalar bu yaz Litprom jürisinde yer alan gazeteci Ulrich Noller'in edebiyat ödülünü Shibli'nin romanına verme kararı üzerine istifa etmesiyle başladı. Sol eğilimli Alman gazetesi olan Die Tageszeitung'dan bir edebiyat eleştirmeni bu hafta kitabı "İsrail Devleti'ni bir cinayet makinesi" olarak göstermekle suçlayarak tartışmayı yeniden alevlendirdi, ancak diğer Alman eleştirmenler romanı övdü.
İsrail ve Gazze'deki Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların savaşı, Almanya'nın kültür kurumları arasında İsrail'e destek konusunda uzun süredir devam eden bölünmeleri alevlendirdi. 2020 yılında, ülkenin önde gelen kültür gruplarından düzinelercesi, "B.D.S." olarak bilinen 'İsrail'e karşı Boykot, El Koyma ve Yaptırım' hareketiyle bağlantıları nedeniyle' antisemitizm suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceklerine dair endişelerini dile getirmişti. Almanya parlamentosu B.D.S.'yi antisemitistt olarak tanımlamış ve ülkedeki sanat fonlarının çoğunu sağlayan Alman eyaletlerine, kampanyayı "aktif olarak destekleyen" gruplara veya bireylere verilen teşvikleri reddetmeleri çağrısı yapmıştı.
PEN BERLİN: BİR KİTAP YA ÖDÜLE LAYIKTIR YA DA DEĞİLDİR
Daha önce kitaba yönelik eleştirileri yorumlayan yazarlar birliği PEN Berlin sözcüsü Eva Menasse, "Haber durumu değiştiği için hiçbir kitap farklı, daha iyi, daha kötü ya da daha tehlikeli hale gelmez" dedi. "Bir kitap ya ödüle layıktır ya da değildir. Jürinin Shibli için haftalar önce verdiği karar bence çok iyi bir karardı. Ödülü ondan geri almak hem siyasi hem de edebi açıdan temelden yanlış olur" ifadelerini kullandı.
SALMAN RÜŞDİ'NİN BU YIL FUARA KATILMASI BEKLENİYOR
Bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'nın 75'incisi düzenleniyor. Fuarın öne çıkan etkinliklerinden biri de Hindistan doğumlu İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin katılımı olacak. Yazar, Alman Kitap Ticareti Barış Ödülü'nü alacak. Rüşdi'nin ziyareti için sıkı güvenlik önlemleri alınıyor. Rüşdi, Ağustos 2022'de Amerika Birleşik Devletleri'nde sahnedeyken bıçaklı saldırıya uğramış ve sağ gözü kör olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Salman Rüşdi, uğradığı saldırıyı anlattığı bir anı kitabı yayımlıyor: 'Bıçak'
'Şeytan Ayetleri'nin yazarı Salman Rüşdi saldırının etkilerini anlattı: Çılgın rüyalar görüyorum