Haftanın yeni çıkanları

Haftanın yeni çıkanları
Bu hafta yeni çıkanlarda Arapça şiirin dünyaca ünlü ismi Adonis'ten Metin Celal'e, Bristol Lumieres Ödüllü Francis Wolff'tan Güzin Dino'nun edebiyat ve sanat dolu hatıralarına... Romanlar da var, usta imzalardan kitapseverlere ulaşan öyküler de...

Merve KÜÇÜKSARP


KUSURSUZ AŞK YOKTUR

20221111-095106.jpg

Antik Yunan Felsefesi üzerine çalışmalarıyla bilinen Fransız filozof Francis Wolff’un 2016 yılında Bristol Lumieres Ödülünü, 2018 yılında ise Liselilerin Felsefe Kitabı Ödülünü kazanan Kusursuz Aşk Yoktur isimli eseri Pinhan Yayıncılık etiketi ve Mahmut Sever’in çevirisiyle şimdi Türkiyeli okurlarla buluşuyor. Çağdaş felsefeye yaptığı katkıların yanı sıra son yıllarda müzik ve aşk üzerine eserler kaleme alan Wolff, bu eserinde de aşk kavramını masaya yatırıyor, aşkın felsefeye, edebiyata ve nice sanat dalına ilham veren doğasını bir filozoftan ziyade bir aşk-bilimci olarak inceliyor. Kimi yerde okuru düşündüren, kimi yerde duygudaşlık yaratan bir metin ortaya çıkarıyor.

Kusursuz Aşk Yoktur, Francis Wolff, Çev. Mahmet Sever, Pinhan Yayıncılık, 2022

BÖYLE BİR HAYAT – GÜZİN DİNO

boyle-bir-hayat.jpg

Edebiyat tarihimizde gölgede kalan kadınları gün ışığına çıkaran çalışmalarıyla tanıdığımız edebiyat araştırmacı Bahriye Çeri bu defa Güzin Dino’nun şimdiye dek anlatılmamış hikayesinin izini sürüyor. Güzin Dino ile yaptığı sohbetlerin nüvesini oluşturduğu eserinde, Bahriye Çeri, Güzin Dino’ya, Abidin Dino ile olan yarım asırlık ilişkisini, hayatını, sanat yaşamını, dostlarını soruyor, Güzin Dino ise tüm samimiyetiyle yanıtlıyor. Güzin Dino’nun Fransa’da bulunduğu yıllar, Türk edebiyatı konusundaki çalışmaları, Türkiye’de bulunduğu sırada yaşadıkları da Dino’nun renkli tasvirleri ve Bahriye Çeri’nin rehberliğinde Böyle Bir Hayat’ın içinde yer alıyor.

Başta Nazım Hikmet, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Picasso olmak üzere edebiyat ve sanat dünyasından pek çok kişiye dair portrenin ve tanıklığın da yer aldığı eser, Türkiye sanat tarihine de ışık tutuyor.

Böyle Bir Hayat – Güzin Dino, Bahriye Çeri, Yapı Kredi Yayınları, 2022

REŞE- KIZININ GÖZÜNDEN MUSA ANTER

20221111-095017.jpg

1992 yılında uğradığı faili meçhul saldırı sonucu yitirdiğimiz gazeteci Musa Anter’i kızı Rahşan Anter’den dinliyoruz bu defa. “Bu ülke bana babamı borçlu!” diyen Rahşan Anter, gazeteci Hatice Kemer ile yaptığı sohbetlerde Musa Anter’in çocukluğunu, okul yıllarını, mesleğe girişini, başından geçen ilginç olayları, ailesiyle olan yaşantısını, cezaevi zamanlarını, aydın kişiliğinin yanı sıra insani taraflarını da anlatıyor. Mücadeleden yılmayan ve hayatı boyunca bedel ödeyen bir insanın ilham verici hayat hikayesi…

Reşe- Kızının Gözünden Musa Anter, Hatice Kamer, İletişim Yayınları, 2022

TEORİNİN CİNİ- EDEBİYAT VE SAĞDUYU

20221111-095002.jpg

Colombia ve Sorbon gibi üniversitelerde edebiyat üzerine dersler veren ve daha önce Montaigne’de Bir Yaz (2015) isimli kitabı dilimize çevrilen Antoine Compagnon, Teorinin Cini- Edebiyat ve Sağduyu’da bu defa, 20. yüzyıl edebiyatının portresini çiziyor. İyi bir edebiyat metni nasıl olmalıdır, gerçeklik düzleminde eserin işlevi nedir, bir metin nasıl yaratılmalı gibi meselelerin izini sürüyor, metin ile okurun ilişkisinin çerçevesini belirliyor. Batı kanonundan ve çağdaş Fransız edebiyatından karşılaştırmalı örnekler veriyor, edebiyat hakkında kuramsal bilgi sahip olmak isteyenler için bir referans kaynak sunuyor.

Teorinin Cini- Edebiyat ve Sağduyu, Antoine Compagnon, çev. Savaş Kılıç, Metis Yayınları, 2022

TÜRK ÜTOPYALARI

turk-utopyalari.jpg

Tarih süreklilik ve kopuşlardan ibarettir. Türkiye Cumhuriyet tarihi ise külliyen bir kopuş hikayesi olarak anlatıldı uzun yıllar boyunca. Bir gecede modernleşen ve değişen ve dahi laikleşen bir toplum olduğumuzu zannettik. Oysa artık biliyoruz ki Türkiye modernleşme serüveni çok daha eskilere uzanıyor. Cumhuriyet’in kuruluşundan en az bir asır öncesine… Bu serüvenin taşlarını döşeyenler de Türkiye aydınları ve yazarlarıdır. Halide Edip, Namık Kemal, Hüseyin Cahid, Ziya Paşa, Abdullah Cevdet, Yakup Kadri ve onlarca kişinin fikriyle, emeğiyle yükselen bir medeniyettir Cumhuriyet’e tevarüs eden. Düşünsel kökenleri bu isimlere ve bir asır öncesine kadar giden…

Sadık Usta, ABD’de ilgi gören, Colombia, Harvard, Princeton, Stanford gibi üniversitelerin kütüphanelerinde yer alan kitabı Türk Ütopyaları’nın genişletişmiş bu yeni baskısında Osmanlı’dan Cumhuiyet’e uzanan entelektüel birikime ama az ama çok katkı sağlamış aydınların düşüncelerini ele alıyor, belgeler ışığında Cumhuriyet’in ideolojik alt yapısını sorguluyor.

Türk Ütopyaları, Sadık Usta, Kafka Yayınları, 2022

GÖNÜL TUFAN

ab4684ce07b650550e6fa025e12ae485.jpg

Ayça Güçlüten, incelikli dili ve zengin tasvirleriyle Gönül Tufan’da çirkinliğin hikayesini yazıyor. Gönül Tufan isimli bir genç kızın ekseninde öteki olanın, dışarıda bırakılan, tekinsiz ve tedirgin edici dünyasına çekiyor okuru. Hiçbir yere ait hissetmemenin, kendine sürgün olmanın insanın içine içleyen sızını anlatıyor.

"Çirkinliği, yarasının günbegün kalınlaşan kabuğu olabilir mi? Hangi yara güzelce kabuklanır ki? Kan kurur, parçalanmış dokular ve hücreler birbirine karışarak bakılamaz bir tabaka oluşturur, ölü moleküller cesetlere dönüşerek yerleşir. Kabuk, ardında bir sır saklamaya başlar.”

Gönül Tufan, Kabukların altında yaşanan bir hayatın romanı…

Gönül Tufan, Ayça Güçlüten, İthaki Yayınları, 2022

KİTAP, HİTAP, HAKİKAT

20221111-095811.jpg

Arap edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Ali Ahmed Said Eşber, okurlarının tanıdığı ismiyle Adonis’in mitoloji, tabiat ve mistizmden ilham alarak yarattığı ve ona modern Arap şiirinin kurucusu sıfatını veren şiirleri bugün dünyanın pek çok diline çevriliyor, okurlarla buluşuyor, çeşitli edebiyat ödüllerine layık görülüyor. Ülkemizde de 1995 yılında Nazım Hikmet Şiir Ödülünü alan Adonis, bu defa düşünür olarak karşımıza çıkıyor. Arap toplumlarının geçmişten bugüne din, kültür, sosyoloji, siyaset ve edebiyat ile olan imtihanını ele alıyor, eleştirel yaklaşımlarda, sıkça taşlamalarda bulunuyor. Entelektüel birikimi ve Adonis okurlarının artık enikonu bildiği o farklı bakışıyla, zihin açıcı bir okuma deneyimi sunuyor.

Kitap, Hitap, Hakikat, Adonis, çev. Mehmet Hakkı Suçin, Everest Yayınları, 2022

BİR ŞİİRDİ GEÇEN YILLAR

20221111-094907.jpg

Şair ve yazar Metin Celal’in kaleminden, 1980lerden beri içinde olduğu edebiyat dünyasına ve kendi yazın hayatına dair otobiyografik bir anlatı: Bir Şiirdi Geçen Yıllar… Metin Celal’in geçmişten bugüne girdiği edebiyat mahfilleri, tanıştığı simalar, başından geçen sıra dışı vartalar, şahit olduğu olaylar, tartışmalar, İstanbul ve Ankara’da edebiyatın nabzını tutan mekanlar Bir Şiirdi Geçen Yıllar’ın içinde yer alıyor. Metin Celal okura açtığı pencereden aynı zamanda bir döneme damgasını vurmuş yazar ve şairlerin dünyasının, kitabın içinde yer alan fotoğrafların eşliğinde panaromasını sunuyor.

Metin Celal, Bir Şiirdi Geçen Yıllar, Çolpan Yayınevi, 2022

ÖFKEDEN CESARETE

0002010662001-1.jpg

Dünyanın pek çok ülkesinde yankılar uyandıran Beden Asla Yalan Söylemez’in yazarı Alice Miller’dan çok konuşulacak bir eser daha: Öfkeden Cesarete…Alice Miller çocuk ve aile

ilişkileri üzerine, okurların soruları çerçevesinde bir metne imza atıyor, yetişkinlikte yaşanan kanser ve daha pek çok yıkıcı hastalığın, madde bağımlılıklarının, depresyon ve çeşitli psikolojik sorunların sebebini çocuklukta bastırılan duygular olduğunu anlatıyor. Çocukların duygularını dışa vurma cesaretini göstermesinin gelişimleri açısından ne denli önemli olduğunu vurgularken, bastırılmış duyguların kuşaktan kuşağa aktarıldığını da örnekler üzerinden açıklıyor.

Öfkeden Cesarete, Alice Miller, çev., Okuyan Us Yayınları, 2022

PERSONEL

20221111-095148.jpg

Edebiyat dünyasına şiir ile adım atan Olga Ravn Danimarka edebiyatının son yıllarda parlayan genç yazarlarından. 2015 yılında yazdığı Celestine isimli romanı eleştirmenler tarafından övgü ile karşılandı. Bilimkurgu dalında yazdığı yeni romanı Personel, yayımlandığı yıl, pek çok dile çevrildi, 2021 yılında Uluslararası Booker Ödülü ile Ursula K. Le Guin Ödülü finalistleri arasında yer aldı.

Personel, iş verimliliğini arttırmak üzere, çalışanların bir odaya yerleştirilen nesnelere verdikleri tepkileri değerlendirmek konulu bir deney üzerinden ilerliyor. Yakın gelecekteki dünyaya yönelik ilginç bakış açısı ve eleştiri getirirken, tanıklıkların beyanlarıyla hikaye katman katman örülüyor. Ravn, duru ve akıcı üslubuyla insanlar ve insanı andıran makinelerin ilişkisini anlatırken, bir yandan da kimlik ve varoluş meselesine dair okura zihin açıcı bir okuma serüveni sunuyor.

Personel, Olga Ravn, Çev. Gül Çakıroğlu, Can Yayınları, sf. 2022

NEYE İHTİYACIM VAR- PSİKOLOJİK İHTİYAÇLARIMIZI ANLAMA VE KARŞILAMA YOLLARI

20221111-095205.jpg

“Geştalt yaklaşımı, hem bir yaşam felsefesi, hem de bir terapi ekolüdür. Bu yaklaşımın amacı herkesi benzer kılmak ve kategorize etmek değil, herkesi olduğu gibi ve farklılıklarıyla kabul etmek ve desteklemektir. Geştalt bakış açısına göre her insan uygun koşullar sağlandığında varlığını sürdürecek ve büyüyüp gelişecektir. Hümanistik ve varoluşçu bir temele sahip olan Geştalt bakış açısı, herkesin kendine, çevresine ve evrene kendi potansiyelleri ile katkıda bulunacağına inanır.”

Geştalt ekolü üzerine dünyada sayılı, Türkiye’de ise tek yasal terapist olan psikoloji profesörü Ceylan Daş, Neye İhtiyacım Var isimli yeni kitabında, Geştalt yaklaşımından faydalanarak kişilerin psikolojik olarak neye ihtiyacı olduğunu ve ihtiyaçlarının nasıl giderilmesi gerektiğini soruşturuyor. Günlük hayattaki sıkıntıların kaygıların altında yatan sorunların kökünü kazıyor. Kırk yıldan fazla bir süredir devam eden meslek hayatında gördüğü sayısız vakadan örnekleri de kattığı anlatısında, kişilerin duygularını anlamlandırması ve kendini keşfedilmesi için yol haritaları veriyor.

Neye İhtiyacım Var- Psikolojik İhtiyaçlarımızı Anlama Ve Karşılama Yolları, Ceylan Daş, Mundi

Yayınları, 2022

DURDURULAMAYAN İNSANLIK

20221111-095747-001.jpg

Tüm dünyada satış rekorları kıran ve birçok dile çevrilen Sapiens’in yazarı Yuval Noah

Harari’den bir solukta okunacak yeni bir kitap: Durdurulamayan İnsanlık. Harari, bu kitabında insanın kökenine iniyor, Afrika’dan beri süren varoluş serüveninde bilinmeyenlere ışık tutuyor. İnsanlık tarihindeki buluşların tarihin seyrini ve insanlığı nasıl değiştiğini anlatıyor, Her yaştan ve inançtan insanların keyifle, adeta masal okur gibi okuyacakları bir çalışma ortaya çıkarıyor.

Durdurulamayan İnsanlık, Yuval Noah Harari, Kolektif Kitap, 2022

ÖZLEŞTİRME DURDURULAMAZ

20221111-095234.jpg

1941 ile 1976 yılları arasında Türk Dil Kurumunda yönetim kurulu üyeliği görevini üstlenen, dilin sadeleştirme çalışmalarına yaptığı katkılarla tanınan dilbilimci Ömer Asım Aksoy’un Özleştirme Durdurulamaz isimli eseri, Türk Dil Dergisi için kaleme aldığı otuz dört yazıdan oluşuyor. Aksoy, bu yazılarda Türk Dil Devrimi üzerine düşüncelerine yer veriyor, dil konusundaki bazı eleştiri ve saldırıları da cevaplandırıyor. Gözden geçirilmiş bu yeni baskısında Türkçe ve dil devrimine dair yakın tarihimizde dönen tartışmaları ve Türkçe’mizin 1970lere kadar olan serüvenini anlatıyor.

Ömer Asım Aksoy, Özleştirme Durdurulamaz, İnkılap Yayınları, 2022

EVİNİ ARAYAN YAVRUKURT

20221111-095252.jpg

Yavrukurt isimli küçük kurt, etrafındaki diğer kurtların özgürlüklerine imrenmekte,

büyüyeceği, tıpkı annesi ve babası gibi kimseye bağımlı olmayacağı, yalnız ve özgür olacağı günün hayallerini kurmaktadır. Ancak bir gün bu hayali hiç istemediği bir şekilde gerçek olur. Dolaşırken kaybolmuş, kendini evinden uzakta, karın soğuğunda yapayalnız bulur. Yavrukurt acaba karın soğuğundan kurtulabilecek, eve dönebilecek midir?

Evini Arayan Yavrukurt, Rachel Bright, çev. Nimet Kirşan, 2022

AKASYALI MEYDANIN ÇOCUKLARI

20221111-095309.jpg

Eğitimci yazar Hatice Demir çocuklar için kaleme aldığı Akasyalı Meydanın Çocukları’nda okuru sımsıcak bir hikaye eşliğinde bir köyün atmosferine sokuyor. Akasya Ağacının gölgesinde çocukların renkli dünyasını, ağacın kökleri kadar derinde saklı köyün yıllanmış sırlarını hikayelendiriyor. Sevgi, yardımlaşma ve dostluğun çocukların dünyasındaki değerini vurguluyor.

Cem Bilge’nin çizimleriyle renklenen Akasyalı Meydanın Çocukları, 10 yaş üstü çocuklar için Günışığı Kitapları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Akasyalı Meydanın çocukları, Hatice Demir, Günışığı Kitaplığı, 2022 (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar