Hüseyin Cevahir'i anlatan portre belgesel 16'ncı Documentarist Belgesel Günleri'nde: 'Aşkla Sana'

Hüseyin Cevahir'i anlatan portre belgesel 16'ncı Documentarist Belgesel Günleri'nde: 'Aşkla Sana'
Türkiye devrimci hareketi ve 1968 kuşağı önderlerinden Hüseyin Cevahir'in hayatını, dönemin koşulları üzerinden anlatan portre belgesel 'Aşkla Sana', 16'ncı İstanbul Documentarist Belgesel Günleri kapsamında 14 Haziran 19.00'da Metro Han'da gösterilecek.

Artı Gerçek - Türkiye devrimci hareketinin öncü figürlerinden ve Dev-Genç'in kurucularından Hüseyin Cevahir'in yaşamını ve devrimci harekete dahil olma sürecini, Cevahir'in özgün kimliği üzerinden, 1968 hareketi bağlamında anlatan bir portre belgesel olan 'Aşkla Sana', 16'ncı Documentarist İstanbul Belgesel Günleri kapsamında Metro Han'da izleyicilerle buluşacak.

Proje danışmanlığını Doç. Dr. Bülent Küçük'ün, yönetmenliğini Arin İnan Arslan'ın üstlendiği belgesel, Hüseyin Cevahir'in Türkiye devrimci hareketindeki politik konumunun yanı sıra genç bir entelektüel olarak özel ilgi alanlarına, edebiyata ve sanata olan tutkusuna, toplumsal ilişkilerine de yer açıyor.

Film, Cevahir'in mektupları vasıtasıyla kişisel tarihinin dönüm noktaları üzerinden iz sürerek dönemin tanıklarıyla yapılan görüşmeler üzerinden şekilleniyor.

whatsapp-gorsel-2023-06-06-saat-11-24-52.jpg

Belgeselin Documentarist programında yer alan tanıtımında şu ifadeler yer alıyor:

"1968 hareketi, 68’de Fransa’da öğrencilerin isyanıyla başlamış ve hızla birçok ülkeye yayılmıştı. Bu isyan dalgası Türkiye gençliğini de derinden etkilemiş ve başta Ankara ve İstanbul olmak üzere yurdun birçok yerinde gençleri mobilize etmiştir.

Başlangıçta demokratik ve barışçıl eylem repertuvarını kapsayan öğrenci eylemlilikleri zamanla radikalleşerek kampüs dışına taşmış, kitlelerden koparak silahlı formlara evrilmiştir. 68 Türkiye’sinin hareketli öğrenci grupları arasında Dersimli olan SBF’li Hüseyin Cevahir de öne çıkmıştır.

Cevahir, SBF’de Öğrenci Derneği Başkanı, Dev-Genç’in aktif bir üyesi ve THKP-C’nin Maltepe’de öldürülen öğrenci liderlerinden biridir. Cevahir, arkadaşlarından farklı olarak, edebi kişiliğiyle öne çıkan bir figürdür. Kadavra kesip biçmeyi kaldırmadığı için İstanbul’da tıp fakültesini yarıda bırakıp Ankara SBF’de siyaset bilimi okumaya başlamıştır. Adının silahlı eylemlerle anılması yakın çevresinde bu yüzden şaşkınlık yaratır.

Cevahir’den geriye ailesine yazdığı mektuplardan, çeşitli dergilerde yayınlanmış birkaç edebi ve politik yazısından ve sınırlı sayıda resimden başka pek bir şey kalmamıştır. Genç yaşında derin bir entelektüel birikime sahip edebi ve sanatsal yönleriyle bilinen bir figür olarak Cevahir nasıl oluyor da kendini bir şiddet ve karşı -şiddet sarmalında bulmuş ve salt silahlı eylemlerle anılır olmuştur? Bu belgesel Cevahir’in ailesine yazdığı mektuplar, tanıklıklar, görsel ve yazılı arşiv üzerinden Cevahir’in çok yönlü kişiliğini dönemin toplumsal ve siyasal şartlarını da gözeterek anlatacaktır."

Filme ve Documentarist programına dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar