İspanyol sanatçılardan Filistin'e destek: Soykırım savaşını durdurmak zorundayız
İspanya'da aydınlar Gazze için ateşkes talebiyle bir araya geldi. Aralarında İspanyol sinemacı Pedro Almodovar'ın da bulunduğu bir grup aydın ve sanatçının yayınladığı "Ne terörizm, ne soykırım!" başlıklı manifestoya 12 bini aşkın kişi imza attı.
Artı Gerçek - İspanya'da, aralarında Avrupa sinemasının önde gelen isimlerinden Pedro Almodovar'ın da bulunduğu bir grup sanatçı ve aydın, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı ateşkes talebiyle bir araya geldi.
Reina Sofia Müzesi önündeki meydanda toplanan kalabalık, "İsrail'in kendisini savunma ve güvenliğini koruma hakkı olmasına rağmen bunun hiçbir zaman Gazzelilere yapılan soykırımı haklı çıkarmayacağı" mesajını verdi.
34 ÜLKEDEN 12 BİNDEN FAZLA KİŞİ MANİFESTOYU İMZALADI
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ilk 29 Ekim 2023'te "Ne terörizm ne soykırım" başlığıyla yayımlanan manifestoya dünyanın dört bir yanından destek geldiğini vurgulayan İspanyol yetkililer, şimdiye kadar 34 ülkeden 12 binden fazla kişinin manifestonun altına imza attığını duyurdu.
Yetkililer, bu manifestoya yönetmen Pedro Almodovar, sinema sanatçısı Alba Flores, Vicky Pena, Luis Tosar, Miguel Cuerdo, müzisyen Joan Manuel Serrat, Amaral, Toni Zenet, ressam Luis Gordillo, tiyatro yönetmeni Lluis Pasqual, moda tasarımcısı Javier Mariscal gibi tanınmış isimlerin de imza attığını belirtti.
ALMODOVAR: BU SOYKIRIM SAVAŞINI BİR AN ÖNCE DURDURMAK ZORUNDAYIZ
Madrid'deki eylemde yönetmen Almodovar'ın "Gazze'de ateşkes için eylem yapma kültürünü kesinlikle destekliyorum. Bu soykırım savaşını bir an önce durdurmak zorundayız. Ne terör ne soykırım." ifadelerini kullandığı mesajı paylaşıldı.
Ayrıca müzisyen Zanet'in de şu mesajı okundu:
"Filistin halkı yeryüzünden siliniyor, yok ediliyor. Biraz anlayış ve destek rica ediyorum. İlk sebep savaşı durdurmaktı, artık bu anlamsız, tamamen saçma soykırımı durdurmalıyız. Filistin devleti fikrini destekliyorum."
Manifestoda "Derhal ateşkes ilan edilmesi için diplomatik kanalların güçlendirilmesi ve uluslararası baskının artırılması, uluslararası yasallığa, BM ve Avrupa Birliği (AB) kararlarına, iki devletli çözüme dayalı bir barış anlaşması için çalışılması ve Filistin devletinin tanınması" önerildi. (KÜLTÜR SANAT)