Japonya, Oppenheimer'ın Oscar zaferine tepkili: 'Hasarı anlarlarsa belki Hiroşima'yı görmek isterler'
Artı Gerçek - Atom bombasının mucidi olarak bilinen teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını anlatan biyografik film, 96. Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen dalları da dahil 7 Oscar ödülüyle döndü. Ancak filme, 1945'te atom bombasına maruz bırakılan tek ülke olan Japonya'da tepkiler dinmiyor.
Küresel çapta izleyiciyle buluşan filmin vizyona girmediği tek yer olan Japonya'da, Oppenheimer'ın kazandığı Oscar ödülleri de, Japon seyirciyi rahatsız etti. Ülkede, atom bombasının "insani bedelini örtbas ettiği" gerekçesiyle eleştirilen filmin, içeriği ve tanıtımına ilişkin tartışmalar nedeniyle gösterim tarihi de gecikti.
AYLAR SONRA JAPONYA'DA VİZYONA GİRECEK
Japonların çoğu, 29 Mart'ta ülkelerinde vizyona girecek filmi izlemeden yapılacak değerlendirmelerin yetersiz kalacağını dile getiriyor.
"ATOM BOMBASININ TRAJİK SONUÇLARINI GÖRMEK İSTERLER Mİ?"
Kırtasiyeci Nagai, savaş döneminde ABD'nin atom bombalarını, Japon halkı üzerinde deneyler yapmak için kullandığını savundu. Yabancı turistlerin, filmi izledikten sonra Hiroşima'ya ilgisinin artabileceği ihtimaline yönelik Nagai, "Söylemesi zor ancak (izleyenler) atom bombasının trajik sonuçlarını görmek isterler mi? Pek öyle düşünmüyorum." dedi.
Nagai, filmi izlemeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi. Manav Makabe, filmin ay sonunda gösterime gireceğine yönelik reklamları gördüğünü ancak filmi izlemek istemediğini söyledi.
'FİLM, NÜKLEER SİLAHLARA YÖNELİK TARIŞMALARI YENİDEN ALEVLENDİREBİLİR'
Makabe, "İnsanlar filmi izleyerek atom bombasının verdiği hasarın dehşetini anlayabilirlerse belki Hiroşima'yı ziyaret etmek isteyebilirler." dedi. Filmin, nükleer silahlara yönelik tartışmaları yeniden alevlendirebileceği konusunda Makabe, "(Film) Atom bombalarının gerekliliğine yönelik soruları harekete geçirecektir." diye konuştu.
'ATOM BOMBASININ YOL AÇTIĞI TRAJİK SONUÇLARIN HÂLÂ FARKINA VARILMADI'
Makabe, atom bombasının o dönem ülkesinde yol açtığı trajik sonuçların halen farkına varılmadığını belirtti.
İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik muharebelerind, 6 Ağustos'ta Japonya'nın Hiroşima kentine, 9 Ağustos'ta ise Nagazaki'ye atom bombası atıldı, 200 binden fazla insan öldürüldü. Daha sonraki yıllarda radyasyona bağlı ölümler ve yeni doğan bebeklerde anomaliler görüldü.
'ÇİN VE GÜNEY KORE'DE BÜYÜK GİŞE BAŞARISI ELDE ETTİ'
Oppenheimer, Güney Kore ve Çin gibi Asya ülkelerinde vizyona girdi ve gişede büyük bir başarı elde etti.
Film ayrıca, geçen yıl temmuz ayında Barbie ile aynı anda vizyona girdiğinde, sosyal medyada iki filmin görsellerini kolajlayarak başlayan Barbenheimer adı verilen ve iki filmin ticari başarısını artırmak için hazırlanan bir reklam stratejisi olduğu düşünülen akıma da Japonya'dan tepki gelmişti.
Japon sosyal medya kulanıcıları, 'NoBarbenheimer' etiketiyle tweetler paylaşmış, söz konusu etiket, iki filmin birlikte vizyona girdiği 27 temmuz haftasında Japonya'da trend olmuştu.
ABD MERKEZ OFİSİNDEN ÖNLEM ALMASINI İSTİYORUZ
Ülkede bu pazarlama stratejisi nedeniyle büyüyen tepkiye, Warner Bros Japonya da katıldı. Söz konusu kolajlar filmin resmi pazarlama stratejisinin bir parçası olmasa da, filmlerin hayranlarından birinin sosyal medya paylaşımına, bir Warner Bros filmi olan Barbie'nin resmi Twitter hesabından "Hatırlanacak bir yaz olacak" şeklinde gelen yanıtı, şirketin Japonya kanadı "son derece üzücü" olarak nitelendirdi.
Filmin yapım şirketi olan Warner Bros'un Japonya temsilciliğinin de Barbenheimer akımı ile ilgili resmi sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
"Barbie ve Oppenheimer filmleri 21 Temmuz'da ABD'de gösterime girdiğinden bu yana, hayranları tarafından 'Barbenheimer' adıyla bu filmleri birlikte izlemeye yönlendiren bir eğilim var. Ancak bu resmi bir hareket değil. Fakat 'Barbie' filminin resmi ABD hesabından gelen bu yorumu son derece üzücü buluyoruz. Bunu çok ciddiye alıyoruz ve ABD merkez ofisinden uygun önlemi almasını istiyoruz. Bu düşüncesiz davranışlardan rahatsız olanlardan özür dileriz.” (Kaynak; NTV, The Guardian)
Japonya'da 'Barbenheimer' görsellerine tepki: Nükleer silahları önemsizleştiriyor