Kolombiyalı ünlü sanatçı Fernando Botero 91 yaşında öldü: Eserlerindeki tombul öznelerle tanınıyordu

Kolombiyalı ünlü sanatçı Fernando Botero 91 yaşında öldü: Eserlerindeki tombul öznelerle tanınıyordu
Kolombiya'nın yaşayan en ünlü ressam ve heykeltraşlarından Fernando Botero öldü. 91 yaşındaki sanatçı ciddi konuları esprili şekilde ele aldığı ve tombul özneler kullandığı eserleriyle tanınıyordu.

Artı Gerçek - Bazen üzücü durumlarda tasvir ettiği şakacı ve tombul öznelerle dolu resimleri ve heykelleri onu dünyanın en zengin sanatçılarından biri yapan Kolombiyalı sanatçı Fernando Botero 91 yaşında öldü. "Güney Amerika'nın Picasso'ya cevabı olarak" lanse edilen Botero, günlük hayatı resmetmenin yanı sıra Kolombiya'nın iç çatışmaları da dahil olmak üzere şiddet ve siyasi konuları da ele alıyordu.

Sanatçının eserleri dünyanın dört bir yanındaki sergilerde yer almıştı. Dünyanın önde gelen müzayede şirketi Sotheby'se göre Botero'nun tuvalleri ve heykellerinin her biri 2 milyon dolardan fazla satılıyordu.

Sanatçın iri cüsseli öznelerini gündelik durumlarda resmetmişti. Bu kimi zaman yatakta uzanan şişman çıplak bir kadın ya da mizahi bir şekilde aşırı büyük bir ata binen şişman bir erkekti.

Botero'ya göre bu "sıradan durumların abartılı boyutlara ulaştığı üstün bir boyuta taşıma gibi daha ciddi bir amaca" hizmet ediyordu. Boterro'nun ABD'nin Irak'taki Ebu Garip Cezaevi'ndeki işkence skandalıyla ilgili resim serisi sanat dünyasında tartışma yaratmıştı. Seri dünyanın dört bir yanında sergilenerek on binlerce izleyiciyi kendine çekmiş, The New York Times, resimlerin başyapıt olmasa da, "mahkumların acılarını azaltmadan onurlarını ve insanlıklarını geri kazandırdığını" yazmıştı.

Botero eserlerinin vücut tipine odaklanmadığı konusunda ısrar ediyordu. Sanatçı 2014 yılında İspanya'nın El Mundo gazetesine verdiği demeçte "Şişman kadın resmi yapmıyorum. Kimse bana inanmıyor ama bu doğru. Resmettiğim şeyler hacimlerdir" demişti.

KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI: KUSURLARIMIZIN VE ERDEMLERİMİZİN RESSAMI

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal ağ X'te bir açıklama yaptı. "Fernando Botero öldü, geleneklerimizin ve kusurlarımızın ressamı, erdemlerimizin ressamı. Şiddetimizin ve barışın ressamı" dedi. Botero'nun çalışmaları bazen Kolombiya'nın uzun süredir devam eden iç çatışmalarına odaklanmıştı. Aralarında Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) grubunun kurucusu Manuel Marulanda'nın da bulunduğu kamuya mal olmuş figürlerin alaycı portrelerini yapmıştı. Botero ayrıca klasik tabloları esprili bir şekilde yeniden ele alarak onlara saygı duruşunda bulundu. Mona Lisa versiyonu Da Vinci'nin orijinaline kıyasla oldukça tombuldu.

200'DEN FAZLA ESERİNİ BAĞIŞLAMIŞTI

Bir sanatçı olarak Botero, çalışmalarını erişilebilir kılmaya çalışmış, başkent Bogota'da ücretsiz olan ve yılda yarım milyon ziyaretçi alan Botero Müzesi'ni oluşturmak için 200'den fazla eserini bağışlamıştı. Eserlerin yüzden fazlası kendisine aitken, diğerleri Picasso, Dali ve Monet gibi ustalara aitti. Medellin kentindeki bir müzeye 150 eser daha bağışladı ve heykellerinden 23'ü Plaza Botero'nun dışına yerleştirildi. Botero'dan geriye eşi Sophia Vari, iki oğlu ve bir kızı kaldı. Dört yaşındaki diğer oğlu 1974 yılında bir trafik kazasında ölmüştü. Sanatçı seksenli yaşlarında bile günde en az sekiz saat resim yapıyordu. Kolombiya'nın El Tiempo gazetesine 80 yaşına bastığı yıl "Resim yaparak ölmek istiyorum" demişti. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar