Kubbesi çöken Germuş Kilisesi için çağrı: 'Acilen restore edilmeli'
URFA - Urfa’nın Haliliye ilçesindeki 19. yüzyılda inşa edilen ve Surp Asdvadzadzin Kilisesi olarak da bilinen Germuş Kilisesi'nin defineciler tarafından tahrip edildiğini söyleyen Edessa Enstitüsü, kilisenin koruma altına alınmasını ve restore edilmesini çağrısında bulundu.
Germuş Kilisesi, Bakanlar Kurulu kararı ile 23 Ekim 2011'de "Turizm gelişim merkezi" ilan edildi. Kültür Turizm Bakanlığı, 2017'de Germuş’taki tarihi yapılarla kiliselerin incelenmesi ve restorasyonu için tahmini maliyet çıkarılması talimatını verdi. Bir yıl sonra da Haliliye Kaymakamlığı, Şanlıurfa Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ortak restorasyon projesi hazırlandı. Ancak aradan geçen beş yıla rağmen kilise için herhangi bir çalışma yapılmadı.
DEFİNECİLER TARAFINDAN TALAN EDİLDİ
Kaderine terk edilen kilise defineciler tarafından talan edildi. Kilisenin kubbesi de çöktü. Edessa Enstitüsü, kilisenin koruma altına alınmasını ve restore edilmesini çağrısında bulundu. Enstitüden yapılan yazılı açıklamada; eski mezarlıkların dahi imara açılmış olmasının kilisenin bilinçli bir şekilde kaderine terk edilmiş olduğu şüphesini uyandırdığını söylendi.
'İVEDİLİKLE KORUMA ALTINA ALINMALI'
Germuş Kilisesi’nin, yok olma noktasına gelmesinin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı açıklamada "Germuş Kilisesi için Resmi Gazete’de yayımlanan karar acilen uygulanmalı; karar doğrultusunda çalışma yapılıyorsa, yapılan çalışmalar ile ilgili kamuoyu açıklaması yapılmalı ve mabedin restorasyonu 'İslam Dünyası Turizm Başkenti' seçilen Şanlıurfa’ya yakışacak şekildeivedilikle yapılmalı ve korunma altına alınmalıdır" ifadeleri kullanıldı.
YEŞİL SOL PARTİ MECLİS'E TAŞIDI
Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili George Aslan, Germuş Kilisesi’nin (Surp Asdvadzadzin), tahrip edilmesi ve kubbesinin çökmesine meclise taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması üzerine soru önergesi veren Aslan, Germuş Kilisesinin daha önce defineciler tarafından pek çok defa tahrip edildiğini hatırlattı.
Söz konusu kilisenin bir dönem ahır olarak kullanıldığını belirten Aslan, “Geçtiğimiz günlerde kilise kubbesinin çöktüğü haberleri basına yansımıştır. Kilisenin korunması ve restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na defalarca çağrı yapılmasına rağmen bu yönde herhangi bir adım atılmamıştır. 2011’de Bakanlar Kurulu kararıyla Germuş Kilisesi ve çevresi ‘Turizm gelişim merkezi’ olarak ilan edilmesi ve 2019’da da Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan Mali Destek Programına eklenmesine rağmen kilise ve çevresinde herhangi bir çalışma yürütülmemiştir” dedi.
Germuş Kilisesi gibi Türkiye’de kaderlerine terk edilmiş yüzlerce kilise ve manastırın bakımsızlıktan veya definecilerin saldırıları nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Aslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:
-Her an yıkılma tehlikesi altında olduğu bilinmesine rağmen Germuş Kilisesinin koruma altına alınmamasının gerekçesi nedir?
-Germuş kilisesinin restore edilip yeniden ibadete açılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
-Hristiyanlara ait kültürel varlıkların tahrip edilmesi ve kültürel hafızanın yok olmasını engelleyecek çalışmalarınız nelerdir?
-Bakımsızlıktan veya definecilerin saldırıları nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan yüzlerce kilise ve manastırın korunması ve restore edilmesi yönünde çalışmalarınız var mıdır? (ARTI GERÇEK)