Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Taşlı Tunç: 'Her kadının yaşamında kocaman bir film var'

Antep’te Habbe Kısa Film Günleri'nin ikincisi düzenlendi. 'Kezî' (Saç örgüsü) adlı şiir kitabının belgesel filmi çekilen Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Taşlı Tunç, "Her kadının yaşamında kocaman bir film var. Ciltler dolusu şiirler var" dedi.

Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Taşlı Tunç: 'Her kadının yaşamında kocaman bir film var'

Sinan ŞAHİN

ANTEP - Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneği’nde (Nar Sanat) düzenlenen Habbe Kısa Film Günleri'nde Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Taşlı Tunç'un 'Kezî' (Saç Örgüsü) adlı şiir kitabı üzerine aynı adla çekilen belgesel film ve 'Li Ezman' (Gökyüzünde) adlı kısa filminin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından düzenlenen söyleşide konuşan Fatma Taşlı Tunç, kendi yaşamından örnekler vererek mücadelesini ve kadınların karşılaştıkları zorlukları anlattı.

‘HİÇBİR ZAMAN 'BU BENİM KADERİM' DEMEDİM'

Her kadının kendi hikayesini yazabileceğini vurgulayan Tunç, "Gençliğimde fiziki olmasa da babamdan psikolojik şiddet gördüm. Ama hiçbir zaman bu benim kaderim deyip boyun eğmedim. 'Kocamdır dövebilir' demedim. Ben hep karşı durdum, hep doğruya doğru dedim. Kocam siyaha beyaz dememi istiyordu ama ben beyaz demekten asla vazgeçmedim. Diyordu ki 'benim ayağımla yürü', belki senin ayağın topaldır. 'Senin ayağınla mı yürüyeyim?' dedim. Acılarla büyüdüm ve acılar beni hep güçlendirdi" dedi.

0c4583ee-77cd-45ca-8da4-8fed151e6f27.jpg

'KADINLAR KENDİ YOLUNU ÇİZMELİ, KENDİ ŞİİRLERİNİ YAZMALI'

Tunç, 'Kezî' adlı şiir kitabını yazma serüvenini şu sözlerle anlattı:

"Her kadının yaşamında kocaman film bir var. Ciltler dolusu şiirler var. Kimi utanmış söyleyememiş, kimi çekinmiş. Kimisi ailesinden korktuğu için susmuş. Beni küçükken okula göndermediler. Bir amca oğlum vardı, bize harfleri öğretiyordu. Babam kızıyordu ona. 'Okuyup da ne olacak sanki' diyordu. Kardeşim Ali vardı, 'Ali’ye göster' diyordu babam. Şimdi akılları başlarına gelmiş ama bir işe yaramıyor. Kadınlar kendi yolunu çizmeli, kendi şiirlerini yazmalı."

'YÜREĞİMDE HÂLÂ TAŞIDIĞIM ŞİİRLERİM VAR'

Kızının üniversiteye gitmesiyle birlikte okuma yazma öğrenmeye başladığını dile getiren Tunç, "Toplumsal olaylara ve kadın sorunlarına duyarsız kalmayarak anadilimle şiirler yazmaya başladım. Çocuklarımın ve ailemin desteği ile o şiirlerin yer aldığı 'Kezî'yi çıkarttım. Bir şiir kitabım var ama yüreğimde hâlâ taşıdığım şiirlerim var" diye konuştu.

54ba4cad-a247-4f70-bc1b-c9a8c561febf.jpg

Tunç, söyleşinin sonunda şiirlerini okudu ve kitaplarını imzaladı.

FATMA TAŞLI TUNÇ VE KEZÎ

Kendi imkânlarıyla okuma yazma öğrenen Fatma Taşlı Tunç aile içerisinde verdiği mücadelesini, arzularını ve isyanlarını şiirlerinde dile getiriyor. Çoğunlukla kadınların yaşamı üzerine şiirler yazan Tunç, Jin TV’de 'Jiyana Dayikan' (Kadınların Yaşamı) isimli bir program da yapıyor. Fatma Çelik'in yönetmenliğini üstlendiği 'Kezî' adlı belgesel film, Tunç'un hem kendi yaşam mücadelesini hem de kadın odaklı toplumsal sorunları şiirleriyle anlatmasını konu alıyor.

9860afad-2ec4-40ab-9dae-33c5bab9d6e9.jpg

VAHA II: HABBE KISA FİLM GÜNLERİ

Habbe Kısa Film Günleri, Kriz Zamanlarında Kültür Yoluyla Ortak Zemin Oluşturma Programı kapsamında Antep Nar Bilim, Kültür ve Sanat Derneği ile Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ortaklığının bir ürünü. Sene boyunca sürecek olan bu proje, kadın yönetmenleri, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği temalı kısa filmleri başta kadınlar olmak üzere izleyicilerle buluşturacak. Kadınların sosyal ve kültürel alanlara katılımını da arttırmayı hedefleyen bu projenin temel amacı, cinsiyet eşitsizliği ve kadınların günlük yaşamında karşılaştığı zorlukları görünür kılmak; bu sorunları ve çözümleri tartıştırmak, farkındalık yaratmak, sinema alanında üretim yapan kadın yönetmen ve set emekçilerinin üretim esnasında yaşadıkları sürece dikkat çekmek. (ARTI GERÇEK)

belgesel şiir Habbe Kısa Film Günleri fatma taşlı tunç