Kürt masalları ilk kez Celali şivesiyle yayınlandı

Kürt masalları ilk kez Celali şivesiyle yayınlandı
Araştırmacı yazar Nihat Öner'in Ağrı ve Iğdır yöresinin Kürt masallarından derlediği Dendo kitabı, Wardoz Yayınları tarafından yayınlandı.

ARTI GERÇEK - 2016 yılında yayınladığı "Mirza Mihemed, Gurzek Çîrok Ji Herêma Serhedê" isimli Kürt halk masallarından oluşan kitabı ile okuyucunun ilgisini çeken Nihat Öner, ikinci masal kitabı olan Dendo’yu yayınladı.

Kürtçe 15 masal ve fabldan oluşan kitap, Serhad'ın özgün Kurmancisi ile kaleme alındı. Kitapta ayrıca Celalili yaşlılardan derlenen masallar da anlatıcıların anlattığı biçimde, özgün haliyle yazılarak okuyucuya sunuldu. Yazarın belirttiğine göre Kürtçenin Celali şivesi ilk defa bir kitapta kullanılıyor.

Nihat Öner, birçok Kürt masalını yok olmaktan kurtardığı gibi Serhad bölgesinin kendisine özgü Kurmancisi ile birlikte, Celalilerin kendilerine has şivesini de yazıya kavuşturdu. Kitabın Serhad ve Celali şivelerinin orijinaline sadık kalınarak yazılması okuyucunun da ilgisini çekti.

Artı Gerçek'e konuşan Öner, "Bu çalışmalarımın amacı, yıllardır hiç bir derlemenin yapılmadığı, sahanın yeterince değerlendirilmediği Serhad bölgesinde, Kürt kültür hazinesinin yok olup gitmesini engellemektir. İki kitabımda toplam 65 Kürt halk masalı yer almaktadır. Bir o kadar masal ise deşifre edilmiş bir şekilde arşivimde, basımı beklemektedir. Yaklaşık 150 masalı unutulmaktan, bu dünyadan göç eden yaşlılarla birlikte toprak olmaktan kurtardığım için çok mutluyum." dedi.

Ağrı, Iğdır ve çevresindeki halk masallarından derlenerek hazırlanan Öner'in kitabı Wardoz Yayınları tarafından yayınlandı.

Öne Çıkanlar