Mehmet Ali Alabora yeni oyundaki performansı ile dakikalarca alkışlandı

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Alabora, Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları' ile altı yıl sonra ilk kez Hamburg'da sahne aldı.

Mehmet Ali Alabora yeni oyundaki performansı ile dakikalarca alkışlandı

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK- Gezi Parkı direnişinin ardından sürekli hedef gösterilmesi nedeniyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Alabora, Nazım Hikmet'in 'Memleketimden İnsan Manzaraları' ile altı yıl sonra ilk kez Türkçe bir oyunla Hamburg'da sahne aldı.

Yapımı Be Aware tarafından gerçekleştirilen, Philip Mackenzie'nin sahneye koyduğu tek kişilik oyun, Nazım hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları isimli beş kitaplık epik şiirinin ilk kitabından oluşuyor. ATİK Hamburg Derneği tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Wilhelmburg Bürgerhaus'da sahne alan Alabora, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

İzleyiciler arasında yer alan Almanya'nın sevilen TV dizilerinden 'Tatort'un başrolünü canlandıran Mehmet Kurtuluş da, Alabora'nın toynadığı tek kişilik oyunla çok başarılı bir performasyon gösterdiğini söyledi.

Mehmet Ali Alabora yeni oyundaki performansı ile dakikalarca alkışlandı - Resim : 1

1941 yılında İstanbul’da, Haydarpaşa Garı’nda başlayan eser, İstanbul’dan Eskişehir’e giden treni takip ederek, memleketin insan manzaralarını gözlerimizin önüne bir filmin sahneleri gibi taşır. Yönetmen Philip Mackenzie, düz yazı, şiir ve senaryo tekniklerini iç içe kullanan Nazım Hikmet’in metnini sahneye göstermeci bir biçimde aktarmak istemediğini, ses ve ışığı kullanarak, Nazım’ın dizeleri ile Memet Ali Alabora’nın sesini sahnede buluşturup, yeni bir dünya yaratmak istediğini söylüyor.

Bir yol hikâyesi olan oyun yapımında da birçok yol hikâyesine tanıklık ediyor. Yapımda yer alan herkesin ayrı ayrı hikâyelerinin yanında, sürekli turne yaparak yollarda olmak için tasarlanan oyun, Türkiye’nin dört bir yanından Avrupa ve dünyaya siyasi ve ekonomik nedenlerle göç etmiş insanları ‘sürgün’de bir araya getiriyor. 1941’in insan manzaralarını anlatırken, bugün memleketlerinden uzak kalmış insan manzaralarına tanıklık ediyor.

tiyatro sanat Gezi Parkı oyun Nazım Hikmet Mehmet Ali Alabora