Mezarı kayıptı: Notre Dame kazılarında Fransız şairin kalıntıları mı bulundu?

Notre - Dame katedralinde devam eden kazılarda iki kurşunlu tabut bulundu. Araştırmacılar, iki tabuttan birinin mezarı 500 yıldır bulunamayan Fransız rönesans şairi Joachim du Bellay'a ait olduğunu tahmin ediyor.

Mezarı kayıptı: Notre Dame kazılarında Fransız şairin kalıntıları mı bulundu?

Kapak fotoğrafı: © Denis Gliksman, Inrap

Artı Gerçek - Paris'in sembolik yapılarından Notre - Dame katedralinin 2019 yılında çıkan yangında gördüğü hasarın onarılması ve yapının yeniden inşası için sürdürülen kazılar sırasında, araştırmacılar iki kurşunlu tabut ortaya çıkardı. Tabutlardan birinin 18. yüzyıldan beri mezarı aranan Fransız şair Joachim du Bellay'a ait olabileceği söyleniyor.

Institut National de Recherches Archeologiques Preventives (Inrap) araştırmacıları, üzerinde bir kitabe bulunan ilk tabutun, katedralin büyük hayırseverlerinden Canon Antoine de La Porte'a (1627-1710) ait olduğu hemen tespit etti ancak otuzlu yaşlarında bir adam olan ikinci kişinin kimliği şimdiye kadar bir sır olarak kalmıştı.

Euronews'in akatardığı habere göre, Toulouse Üniversitesi Hastanesi'nin adli tıp enstitüsünde yapılan analizler, bu kişinin ata binmeye eğilimli olduğunu gösteren bir uyluk kemiği yapısı ortaya çıkardı. Bu da ona "atlı" lakabının takılmasına yol açtı.

FRANSIZ RÖNESANS ŞAİRİ JOACHİM DU BELLAY OLABİLİR

Çalışmalar ayrıca o dönemde son derece nadir görülen, boyun kemiklerinde kronik menenjite yol açan tüberküloz olduğu tespit edilen kemikleri de ortaya çıkardı.

Yeni bir otopsi ve dijital portre, Toulouse 3 Üniversitesi'nde biyolojik antropoloji profesörü ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde araştırma direktörü olan Eric Crubezy'nin cesur bir hipotez ortaya atmasına neden oldu: "Atlı" Fransız Rönesans şairi Joachim du Bellay olabilir.

MEZARI ŞİMDİYE DEK HİÇ BULUNAMAMIŞTI

Du Bellay (1522 - 1560), üyeleri arasında Pierre de Ronsard ve Jean-Antoine de Baif'in de bulunduğu 16. Yüzyıl Fransız şairler grubu Pleiade'ın kurucularındandı. Teorik olarak Notre-Dame Katedrali'ndeki Saint-Crepin Şapeli'ne gömülen şairin mezarı hiçbir zaman bulunamadı.

İZOTOP ANALİZİ ŞÜPHE DOĞURDU

Anjou'da doğan, rönesans dönemi Fransa'da bir şairler grubu ve aynı zamanda bir edebi hareket olan Pléiade'ın kurucularından olan şair, 1 Ocak'ı 2 Ocak 1560'a bağlayan gece Paris'te, Notre-Dame manastırında 37 yaşında öldü. Bellay, öldüğünde Notre-Dame'ın Saint-Crépin şapeline gömülmeyi talep etmişti ancak 1758 yılında şapelde çalışmalar yapılırken mezarı bulunamadı.

'SADECE YAŞI VE PATOLOJİSİ BİLE DİKKATE DEĞER BİR İSTATİSTİKSEL SAĞLAMLIK'

Ancak Notre-Dame'daki kazılardan sorumlu olanlardan Christophe Besnier'in, elde ettikleri buluntular üzerinde yapılan izotop analizine atıfta bulunarak, mezarına ulaştıkları kişinin "Paris bölgesinde ya da on yaşına kadar Rhône-Alpes bölgesinde yaşamış bir kişiyle" karşı karşıya olduklarını söylemesi şüpheleri artırdı.

Le Monde'un bu konudaki sorusu üzerine Inrap Başkanı Dominique Garcia daha kesin konuşarak, "Daha ne bekleyebilirsiniz ki? DNA'nın eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek için diş fırçasını mı bulmayı bekliyorsunuz? Sadece yaşı ve patolojisi bile dikkate değer bir istatistiksel sağlamlık sunuyor" dedi. (Kaynak: Euronews, France 24)