Mona Lisa'nın bir sırrı daha çözüldü: Arkasında görünen yer Lecco
Jeolog ve Rönesans sanatı tarihçisi Ann Pizzorusso, Mona Lisa'nın arkasındaki manzaranın neresi olduğuna dair on yıllardır devam eden tartışmaya son noktayı koydu. Pizzorusso, İtalyan sanatçı Leonardo da Vinci'nin Lecco'yu resmettiğini açıkladı.
Artı Gerçek - Sanat tarihinin en ünlü portrelerinden biri olan Mona Lisa'nın fonundaki manzaranın gerçek yerine ilişkin gizem çözülmüş olabilir. Jeolog ve Rönesans sanatı tarihçisi Ann Pizzorusso, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'nın arkasına yerleştirdiği manzaranın gerçek hayattaki yerini bulduğunu açıkladı.
İki uzmanlık alanını birleştiren Pizzorusso, bugüne dek sayısız spekülasyona yol açan manzaranın İtalya'nın kuzeyindeki Lombardiya bölgesinde bulunan Como gölünün kıyısındaki Lecco'da olduğunu belirtti.
Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa'nın arkasına yerleştirdiği köprü, dağ sıralaması ve gölü inceleyen Pizzorusso, tabloda, 14. yüzyılda Lecco'da bulunan Azzone Visconti köprüsünün görüldüğünü belirtti. Pizzorusso'ya göre, Mona Lisa'nın arkasında aynı zamanda bölgeye bakan güneybatı Alpleri ile Leonardo da Vinci’nin 500 yıl önce ziyaret ettiği bilinen Garlate Gölü görülüyor.
Bulgularına ilişkin görseller de paylaşan Pizzorusso, benzerliğin reddedilemez olduğunu belirterek "Bu konuda çok heyecanlıyım. Sanki bir zafer kazanmış gibi hissediyorum" dedi.
Mona Lisa'nın önünde durduğu manzaraya dair geçmiş teorilerden biri, İtalya'nın kuzeyindeki Bobbio isimli küçük kasabada bulunan bir köprü ile yola işaret ediyordu. Bir diğer teori ise Arezzo bölgesindeki bir köprünün resmedildiğini ileri sürüyordu.
'TEK BİR KÖPRÜ İLE TESPİT EDİLEMEZ'
Pizzorusso ise sadece köprüye odaklanmanın yeterli olmadığını belirterek "Kemerli köprüler İtalya'nın ve Avrupa'nın her yerinde vardı, birbirlerine de çok benziyordu. Bir yerin tam olarak nerede olduğunu, sadece bir köprüye bakarak belirlemek imkânsız. herkes köprüden söz ediyor ve kimse jeolojiden bahsetmiyor" dedi.
"Jeologlar tablolara, sanat tarihçileri de jeolojiye bakmıyor" eleştirisi getiren Pizzorusso şöyle devam etti: "Sanat tarihçileri Leonardo'nun her zaman hayal gücünü kullandığını söyledi ama bu tabloyu herhangi bir jeoloğa verseniz, benim Lecco hakkında dediklerimi söyleyecektir. Jeolog olmayan bile artık benzerlikleri görebiliyor."
Pizzorusso, Lecco bölgesindeki kayalıkların kireçtaşından oluştuğunu ve Leonardo da Vinci'nin de tabloda kayaları gri-beyaz olarak resmettiğini söyledi. Pizzorusso, Bu betimlemenin aynı kaya türüne işaret ettiğini vurguladı. Buna göre, geçmiş teorilerin odaklandığı Bobbio ve Arezzo bölgelerinde tablodakinin aksine bir göl bulunmazken, Lecco'nun konumu da Pizzorusso'nun teorisini güçlendiriyor.
'İKNA EDİCİ KANITLARI VAR'
Da Vinci'nin eserleri üzerine geçmiş çalışmalarıyla da tanınan Pizzorusso'nun Mona Lisa'ya dair son açıklamaları sanat dünyasında da heyecan yarattı. ArtWatch UK'in Direktörü Michael Daley, Pizzorusso'nun bulguları hakkında şunları söyledi:
"Kendisi hakiki bilimsel bilgiye sahip olduğu için - bugüne dek görülmüş en bilimsel sanatçı olan- Leonardo'da bazı şeyleri fark ettiğinde, bunlar çok önemli oluyor.
Sanat tarihçilerinin tamamı Mona Lisa'nın nerede yapıldığı konusunda spekülasyonda bulunyor. Bir köprü gören herkes, orada yapıldığını düşünüyor. Fakat Pizzorusso, Leonardo'nun o bölgeye gittiğini, oranın jeolojisini ve tabii ki bir köprünün varlığını kanıtlayarak, yeri ikna edici bir şekilde tespit etti."
Mona Lisa'nın sergilendiği Louvre Müzesi'nin eski Leonardo danışmanlarından Jacques Franck da, "İtalya kırsalının jeolojisine ve özellikle de Leonardo'nun hayatı boyunca seyahat ettiği yerlere dair mükemmel bilgisi göz önüne alındığında, Pizzorusso'nun teorisinde haklı olduğundan bir an bile şüphe duymuyorum" dedi. (DIŞ HABERLER)
Kendine ait bir oda: 'Mona Lisa', Louvre Müzesi'nin bodrum katına taşınabili