Noam Chomsky, Brezilya'da tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi
Artı Gerçek - ABD'li dilbilimci Noam Chomsky, bir süredir tedavi gördüğü Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki hastaneden taburcu edildi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sao Paulo'daki Özel Beneficiencia Portekiz Hastanesinden yapılan açıklamada, Chomsky'nin taburcu edildiği, tedavisinin evinde sürdürüleceği belirtildi.
Dünyaca ünlü dilbilimci 95 yaşındaki Noam Chomsky'nin geçen yıldan bu yana konuşma güçlüğü çektiği ve vücudunun sağ tarafını hareket ettirmekte zorlandığı basına yansımıştı.
Modern dilbiliminin öncüsü olarak kabul edilen Chomsky, Orta Doğu'daki çatışma ve jeopolitik konularda da 100'den fazla kitap yazdı.
EŞİ VALERİA WASSERMANN BREZİLYA'YA GÖTÜRMÜŞTÜ
Emeritius (fahri) Profesör olarak öğretim kadrosunda yer aldığı Arizona Üniversitesi'ndeki hekimler konsültasyon sonunda Chomsky'nin ilaçlarını ve damardan beslenmesini asgariye çekerek sonucu beklemekten başka yapacak bir şey olmadığını söyleyince ABD'li düşünürün eşi, dilbilimci Valeria Wassermann, tedavi için 95 yaşındaki düşünürü Sao Paulo'daki Özel Beneficiencia Portekiz Hastanesi'ne nakletmek için harekete geçmişti.
VEFAT ETTİĞİ İDDİASI SOSYAL MEDYAYI İKİYE BÖLDÜ
Dün akşam saatlerinde sosyal medyada, Noam Chomsky'nin vefat ettiği bilgisi hızla yaygınlaşırken, bir süre sonra aralarında dostlarından Pakistanlı- İngiliz yazar New Left Review'un yayın kurulu üyesi Tarık Ali ve Hırvat filozof Srecko Horvat'ın da bulunduğu pek çok isim ölüm ilanının acele ile yaygınlaştırıldığını ve düşünürün ölmediğini yazdılar.
Daha sonra New York merkezli, ABD yayın dünyasının prestijli sosyalist düşünce dergilerinden biri olan Jacobin dergisinin Brezilya editörlerinden Cauê Seigner Ameni de, eşine ulaştığını ve 95 yaşındaki Chomsky'nin ölmediğini doğruladığını yazdı.
???? Chomsky não faleceu. Acabei de falar com a Valéria, mulher dele.
— Cauê Seigner Ameni (@AmeniCaue) June 18, 2024
'SOSYAL MEDYANIN NASIL İŞLEDİĞİNİ GÖRSE ... 'ÖLÜM İLANLARI İMALATI' DİYEBİLİRDİ'
Sosyal medya, bilgi doğrulanana kadar bir süre düşünürün ölüp ölmediği üzerine ikiye bölündü. Hırvat filozof Srecko Horvat bu durumu, sosyal medya hesabından şu sözlerle yorumladı:
"Az önce duyduğuma göre Chomsky ölmemiş. Lütfen ölüm ilanlarına son verin. Chomsky ölmedi. Chomsky ölseydi söylentilerin ne kadar çabuk yayıldığını ve sosyal medyanın nasıl işlediğini görmekten mezarında ters dönerdi. Buna 'ölüm ilanları imalatı' diyebilirdi."
Chomsky is NOT dead. If Chomsky was dead, he would be turning in his grave to see how quickly rumours spread and how social media functions. He might as well still call it: "manufacturing obituaries" https://t.co/PUeLNhGRq0
— Srećko Horvat (@HorvatSrecko) June 18, 2024
CHOMSKY HAKKINDA
Aralık 1928'de Philadelphia'da bir Yahudi göçmen ailesinin oğlu olarak dünyaya gelen Chomsky, modern tarihin en çok alıntı yapılan bilim insanlarında biri oldu. 1955'te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim kadrosuna katıldı. 2002'de Profesörlükten emekli oldu ve 2017'de onursal/fahri profesör olarak Arizona Üniversitesi'ne geçti. Chomsky dilbilim alanında gerçekleştirdiği devrimle bilim dünyasında parlamış olmakla birlikte, kapitalizm ve Amerikan emperyalizmine yönelik eleştirileriyle tanınıyor.
Kendi web sitesindeki bir biyografisinde Chomsky kendi politik tutumunu "anarşist, anarko-sendikalist ve özgürlükçü sosyalist" olarak tanımlıyor. ABD'nin Vietnam savaşının açık sözlü bir muhalifi olarak öne çıktı ve aralarında 1988 Orwell Ödüllü kitle iletişim araçlarının eleştirisine yönelik "Rızanın İmalatı"nın da olduğu onlarca kitabın yazarı veya ortak yazarı oldu. 2005'te yapılan bir küresel ankette Chomsky, küresel bir ankette dünyanın en büyük kamusal entelektüeli seçildi.
Yahudi bir düşünür olan Chomsky, İsrail’in Filistin’e yönelik politikalarının ateşli muhaliflerinden biriydi. Chomsky Filistin direnişine geçmişten bu yana verdiği destekle biliniyordu. 7 Ekim’den sonraki sürece felç geçirdiği için tepki verememişti.
Chomsky Kürt sorununun demokratik çözümüyle de yakından ilgileniyordu. Defalarca Kürtlerin siyasal ve kültürel alanda verdiği toplumsal mücadeleye destek açıklamaları yapan düşünür, 12 Şubat 2002'de Türkiye'ye gelmiş, İstanbul ve Diyarbakır'da iki konferans vermişti. Diyarbakır'da 'Toplumsallaşma ve Hukuk' konulu söyleşide konuşmacı olmuştu.
Chomsky daha sonra Türkiye'ye KESK gibi sendika ve meslek örgütlerinin yanı sıra üniversitelerin de davetiyle defalarca geldi. Son olarak 2013'te bir davetle gelen Chomsky bu kez Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı'nda "Türkiye ve Oluşan Dünya Düzeni" başlıklı bir konuşma yaptı. Düşünür, konferans anısına sunulan plaketi Rakel Dink'in elinden aldı.
Noam Chomsky, Gezi Protestoları'ndan Barış Akademisyenleri Davası'na ve Onur Haftası'nın özgürce kutlanmasına kadar pek çok başlıkta muhalifleri ve Türkiye'deki insan hakları mücadelesini destekleyici açıklamalarıyla biliniyor. (KÜLTÜR SANAT)
'Noam Chomsky vefat etti' haberi yalanlandı