Oğuz Atay Öykü Ödülleri'ne başvurular başladı

Oğuz Atay Öykü Ödülleri'ne başvurular başladı
Çağdaş Türkçe Edebiyatın en önemli yazarlarından Oğuz Atay adına, inebolu Kültür ve Sanat Derneği'nin düzenlediği 3. Oğuz Atay Öykü Ödülleri'ne başvurular başladı. Katılımın herkese açık olduğu yarışmaya son başvuru tarihi 30 Mayıs

Artı Gerçek - İnebolu Kültür ve Sanat Derneğinin düzenlediği 3. Oğuz Atay Öykü Ödülüleri'ne başvurular başladı.

Türkçe Edebiyatın ilk postmodern romanı olarak bilinen ve yazıldığı dönemde kimi eleştirmenlere göre dil ve üslup bakımından devrim niteliğinde kabul edilen 'Tutunamayanlar'ı da kaleme alan, çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden yazar Oğuz Atay anısına verilen ödüllere yapılacak başvurular 30 Mayıs'ta sona erecek.

ÖDÜLLER

Ödül, Oğuz Atay Öykü Ödülü adıyla bir öyküye verilecek ödül ancak Seçici kurul gerek duyarsa paylaştırılabilecek veya Jüri Özel Ödülü verilecek.

Ödül alan yazara Oğuz Atay kitap seti ve Oğuz Atay Öykü Ödülü 2023 adına hazırlanan bir plaketin verileceği yarışmadanın ardından, ödül alan öykülerden derlenerek hazırlancak kitapta öyküsü yer alan yazarlara onar adet kitap armağan edilecek. Bunun dışında herhangi bir telif ödenmeyecek.

Katılımın herkese açık olduğu yarışmanın koşulları şöyle:

-Konu sınırlaması yoktur. Daha önceki Oğuz Atay Öykü Ödülleri’nde ödül alan yazarlar ödüle başvuru yapamazlar.
-Sadece öykü başvuruları kabul edilmektedir. Roman, deneme, şiir, vb. türlerde yapılan başvurular değerlendirme dışı bırakılacaktır.

-Katılım bir öykü ile olacaktır. Bir kişi, birden fazla öykü ile başvuruda bulunamaz.

-Öyküler, Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto olarak 15 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Eser gönderiminde ödülün öykü ödülü olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
-Daha önce basılı veya sanal herhangi bir ortamda yayımlanmış ve/veya ödül almış öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
-Öykülerin Word belgesine kaydedilmiş olarak belirtilen e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Posta, kargo ve elden yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
Oğuz Atay Öykü Ödülü’ne katılan öyküler seçici kurula yazar kimlikleri gizli olarak sunulmaktadır. Bu nedenle öykünün yer aldığı dosyada yazarın kimliğine dair bir bilginin yer almamasına dikkat edilmelidir. Yazarlar öykülerinde sağ üst köşesinde bir rumuz kullanmalıdır.
Öykü dosyası ile birlikte öykünün adını taşıyan başka bir dosyada yazarlar kimliklerini, rumuzlarını ve iletişim bilgileri ile birlikte kısa özgeçmişlerini belirtmelidir.
Yarışmaya gönderilen öykülerin hukuki ve bilimsel sorumluluğu yazarına aittir.
Eserlerin katılım koşullarını sağlaması, başvuru adresine ulaşması yazarların sorumluluğundadır. Başvuru koşullarına uymayan eserler için herhangi bir geri bildirim yapılmayacaktır.
Eserlerin gönderileceği e-posta adresi: [email protected]

OĞUZ ATAY KİMDİR?

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934'te Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Ankara'da okuyan Atay, 1951'de Ankara Maarif Kolejinden, 1957'de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Askerliğini 1957-59 yılları arasında yaptıktan sonra tamir ve kontrol elemanı olarak Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalıştı. Görevinden istifa ettikten sonra Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975'te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı.

Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayımlandı. Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayımlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Roman, Oğuz Atay'ın 20. ölüm yıldönümü olan 1997 yılında UNESCO tarafından 20. yüzyıl Türk Edebiyatının en seçkin eseri olarak seçilmiştir.

Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından, "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak nitelendirilmiştir. Moran'a göre Tutunamayanlar'daki edebi yetkinlik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır. (KÜLTÜR SANAT)

Öne Çıkanlar